-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalConsiliul Local Drobeta Turnu Severin vrea sa scoata cetatenii la munca fortata

Consiliul Local Drobeta Turnu Severin vrea sa scoata cetatenii la munca fortata

Dezamagiti probabil de faptul ca munca in folosul comunitatii, in cazul beneficiarilor Legii venitului minim garantat, care trebuie sa „presteze“ 72 de ore, in schimbul a aproximativ 600.000 de lei, nu da randament, consilierii municipali din Drobeta Turnu Severin au aprobat, in ultima sedinta, hotarirea nr. 47, prin care obliga cetatenii si agentii economici din municipiu sa participe la lucrari edilitar-gospodaresti, in caz contrar urmind sa fie aplicate sanctiuni contraventionale. Actul consilierilor severineni incalca articolul 1, alineatul 3, din Constitutia Romaniei, unde se prevede: „Demnitatea omului, drepturile si libertatile omului, libera dezvoltare a personalitatii umane sint garantate“.

Potrivit hotaririi, intregul program urmeaza sa fie realizat cu sprijinul cetatenilor si al agentilor economici, „care au obligatia de a participa cu utilaje si forta de munca la realizarea obiectivelor, la solicitarea expresa a primarului sau imputernicitilor acestuia, care vor nominaliza lucrarea ce urmeaza a fi executata, utilajele si numarul de persoane necesare efectuarii lucrarilor respective“.

Cu alte cuvinte, chiar daca esti un amarit de buticar, ce abia isi scoate bani pentru traiul zilnic, trebuie musai sa participi la lucrarile de amenajare ale orasului. Printre obligatiile agentilor economici se numara: intretinerea in stare corespunzatoare a imobilelor, detinute cu orice titlu, ca sedii administrative, depozite, magazii sau alte destinatii; repararea si vopsirea imprejmuirilor, repararea fatadelor la cladiri, zugravirea acestora in ton cu detaliile urbanistice din zona, repararea si vopsirea timplariei, repararea acoperisurilor, cosurilor si burlanelor, inlocuirea geamurilor, spalarea geamurilor si vitrinelor etc.

Agentii economici sint obligati sa „repare, vopseasca si intretina“ tomberoanele de gunoi

Bataia de joc a consilierilor, la adresa firmelor din municipiu si a cetatenilor, nu se opreste insa aici. Persoanele juridice trebuie sa asigure, la punctul I, lit. h, „curatirea pneurilor, mijloacelor de transport si a utilajelor pe care le detin, inainte de intrarea pe drumurile publice“, pentru ca la litera j sa se treaca drept obligatie „repararea, vopsirea si intretinerea tomberoanelor de gunoi“.

Obligatii similare se regasesc si in cazul cetatenilor din Drobeta Turnu Severin, care trebuie sa asigure „curatirea fatadelor locuintelor sau altor constructii pe care le detin, amplasate la strada, tencuirea si zugravirea periodica a acestora; finalizarea constructiilor incepute, conform termenelor stabilite in autorizatia de constructie; repararea si mentinerea in stare de functionare a instalatiilor de apa, canalizare, aferente imobilelor respective; mentinerea curateniei pe trotuare, pe partea carosabila a strazilor, alei sau drumuri“. Consilierii severineni au votat ca si ceilalti cetateni, in afara beneficiarilor de ajutoare sociale, sa fie scosi la „curatirea rigolelor, santurilor si podetelor din fata caselor“.

Grijulii s-au aratat reprezentantii populatiei municipiului si cu firma de transport in comun din oras, desi este vorba de un agent economic privat, municipalitatea renuntind la serviciul public de transport calatori. Astfel, la punctul IV, litera e, se specifica obligatia cetatenilor de „pastrare a curateniei in mijloacele de transport in comun, care circula in municipiul Drobeta Turnu Severin, fiind interzis fumatul, consumul de seminte sau transportarea unor materiale inflamabile sau toxice.“ In aceste conditii, salariatii serviciului public de salubritate al primariei isi pot lua concediu, pe termen nelimitat.

„Miine, poimiine, ne trezim ca voteaza sa ne trimita pe front!“

Printre obiectivele la care cetatenii municipiului Drobeta Turnu Severin sint „invitati“de catre primarie sa participe, pe parcursul acestui an, se numara curatarea parcului de agrement Padurea Crihala, salubrizarea zonei Aeroport, curatarea canalelor Jidostita, Crihala, Craiovita, curatarea rigolelor deschise si reabilitarea podetelor situate pe drumul Cernetiului, strada Banovitei si strada Ponoarele etc.

In programul atasat hotaririi consiliului local se specifica participantii la aceste actiuni edilitar gospodaresti, care vor fi „cetatenii apti de munca, in afara beneficiarilor de ajutor social“.

Consilierii nu au uitat sa aprobe si sanctiunile de care sint pasibili cei ce nu respecta cerintele primarului sau ale imputernicitilor acestuia.Cea mai mica amenda, in cazul persoanelor fizice, este de un milion de lei, iar cea mai mare ajunge la zece milioane de lei si se refera la „asigurarea curatirii fatadelor locuintelor sau altor constructii“ si „finalizarea constructiilor incepute“.

Ca alternativa, cetatenii isi pot exprima optiunea, fie pentru prestarea de zile munca, fie pentru stabilirea unor taxe speciale pentru finantarea acestor lucrari. Cu alte cuvinte, ai, n-ai, dai! Severinenii sint insa dezamagiti de ultima hotarire a consilierilor.

„Miine, poimiine, ne trezim ca voteaza cine stie ce sa facem, sa ne trimita pe front. Obligatia asta cu iesitul la munca se practica pe vremuri, cind exista colectivizarea. Mi se pare aberant sa ne oblige sa iesim la curatenie si sa ne mai si sanctioneze, daca refuzam sa participam la actiunile primariei. E o bataie de joc!“, a spus Neacsu Udroiu, de 57 de ani, din Drobeta Turnu Severin.

Hotarirea consilierilor severineni incalca mai multe articole din legea fundamentala a tarii. Pe linga articolul 1, alineatul 3, este ignorat si articolul 38, privind dreptul la munca si care prevede ca „alegerea profesiei si alegerea locului de munca sint libere“, dar si articolul 39, in care se mentioneaza, la alineatul 1, faptul ca „munca fortata este interzisa“. Putini dintre severineni cunosc insa ceea ce au votat reprezentantii lor, in ultima sedinta a consiliului local. Multi vor afla continutul hotaririi abia dupa ce se vor trezi ca vor avea de platit taxe noi sau amenzi, pentru ca nu au participat la curatirea canalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS