26.7 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJandarmii preiau paza conductelor petroliere si vor folosi armamentul impotriva hotilor

Jandarmii preiau paza conductelor petroliere si vor folosi armamentul impotriva hotilor

Conductele magistrale de transport produse petroliere ale SC Conpet si SC Petrotrans SA vor fi pazite, incepind cu 1 iunie, de jandarmi inarmati, care vor folosi armamentul pentru a impiedica furturile de combustibil. „Conductele vor deveni obiective militare, paza lor fiind asigurata cu jandarmi angajati pe baza de contract, care vor avea munitie de razboi“, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, generalul Petru Mihut, seful Statului Major al Jandarmeriei Romane.

La rindul sau, generalul Tudor Cearapin, comandantul Jandarmeriei Romane, a declarat, cu acelasi prilej, ca aceia care fura din conductele pazite de jandarmi risca sa fie impuscati. „Aviz infractorilor, se va folosi armamentul din plin. Am vazut ca ei nu bat in retragere si incearca sa isi imbunatateasca metodele. Exista un razboi, iar orice razboi are un singur invingator. Iar acela vom fi noi, adica statul“, a precizat comandantul Jandarmeriei Romane.

Seful Jandarmeriei a adaugat ca, de la inceputul anului, data la care jandarmii au avut ca misiune si prevenirea furturilor din conducte, pagubele inregistrate de cei doi operatori au fost diminuate cu pina la 70 la suta.

Potrivit generalului Mihut, se ia in paza, in baza contractelor de prestari servicii, 587 de kilometri de conducte petroliere din totalul 1.335, pentru care se folosesc 1.309 jandarmi. Acestia vor actiona, pentru inceput, in judetele Prahova, Ilfov, Constanta, Bacau, Vrancea, Braila, Vrancea, Calarasi, Ialomita, Dimbovita, Arges, Dolj, Vilcea, Gorj si Olt.

Ei vor fi dotati cu mijloace de legatura si aproximativ 70 de autovehicule. Generalul Petru Mihut a mai precizat ca toate cheltuielile sint suportate de cei doi operatori, Ministerul de Interne nevind alocate fonduri de la buget pentru aceasta misiune. Numai in ultimele doua luni, Jandarmeria Romana a avut 29 de actiuni de interventie si a asigurat paza unor tronsoane de conducte petroliere, cu 367 de jandarmi, fiind depistate 11 instalatii artizanale. De asemenea, au fost confiscate 30 de butoaie de diferite tipuri, 450 de metri liniari de conducta pexal si recuperate importante cantitati de produse petroliere.

Cu mai bine de un an in urma, inmultirea fara precedent a furturilor de combustibili din conductele operatorilor, pagubele produse prin sustrageri, dar si prin distrugerea instalatiilor, precum si decesele in rindul hotilor, surprinsi de incendii produse accidental, au determinat autoritatile statului sa recurga la o campanie fara precedent pentru stoparea acestui gen de infractiuni.

La jumatatea lunii februarie a anului in curs, pentru mai multa siguranta, conductele magistrale de transport produse petroliere, titei, gazolina, etan condensat, gaze naturale, precum si echipamentele si instalatiile aferente acestora detinute de operatorii licentiati SNP Petrom SA-Sucursala Petrotrans Ploiesti si SC Conpet SA au fost incluse in categoria obiectivelor carora li se asigura paza cu efective de jandarmi.

Concomitet cu pagubele provocate prin aceste furturi, atacurile au avut ca efect scurgeri necontrolate ale produselor petroliere care au condus la poluarea solului si a cursurilor de apa, iar in anumite situatii la contaminarea pinzei de apa freatica. Refacerea suprafetelor afectate poate dura pina la trei ani, antrenind cheltuieli de pina la un miliard de lei pe hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS