18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRomii din Tirgu Jiu nu mai au voie sa-si ridice cavouri in forma de palat

Romii din Tirgu Jiu nu mai au voie sa-si ridice cavouri in forma de palat

Dupa ce si-au decorat casele dupa propriul gust si buzunar fara sa fie impiedicati in vreun fel de autoritatile locale, romii cu dare de mina din Tirgu Jiu au inceput sa-si construiasca si cavouri in acelasi stil. Acestea au turnulete si floricele din tabla, iar deasupra, din acelasi material, a fost inscriptionat cu litere de-o schioapa numele decedatului.

Cetatenii au inceput sa se plinga autoritatilor de aspectul constructiilor aparute in cimitir si a fost nevoie de interventia consiliului local, care sa reglementeze printr-o hotarire cum vor arata locurile de veci. Reactiile romilor nu s-au lasat asteptate.

Administratia Cimitirului Municipal si Serviciul de Urbanism al Primariei Tirgu Jiu au inaintat consiliului local un referat prin care se solicita interzicerea construirii de cavouri in cimitirul orasului. In plus, raportul respectiv specifica faptul ca sint necesare masuri speciale pentru a stopa constructiile inestetice pe care le-au facut unele familii de romi.

„Nu este o masura discriminatorie. Prin aceasta hotarire se interzice atit romanilor, cit si romilor sa-si mai ridice cavouri de orice fel in actualul cimitir. In curind va fi pus in functiune un cimitir nou si acolo va fi rezervata o suprafata pe care se vor construi numai cavouri. Romii vor putea sa-si faca acolo cavouri, dar nu cu turnulete si alte ornamente de acest gen“, a spus Marian Arjoca, seful Serviciului Urbanism.

Initiatorii acestei hotariri spun ca masura este necesara ca urmare a numeroaselor sesizari venite din partea celorlalti locuitori ai orasului care au familiile inmormintate in cimitir: „Oamenii se pling ca nici nu se mai pot strecura la unele morminte din cauza cavourilor. Este totusi cimitir, nu cartier“.

„Doar romii celebri au cavou cu turnuri“

Profitind de lipsa reglementarilor in acest domeniu, romii cu bani au populat cimitirul cu mici palate, copie la scara mai mica a locuintelor pe care cei decedati le-au avut in timpul vietii. Nu lipsesc turnurile, florile si pasarile de tabla si, bineinteles, numele locatarului, care se vede de la zeci de metri distanta. Chiar daca decizia de a se interzice ridicarea de cavouri in vechiul cimitir se adreseaza tuturor locuitorilor orasului, cele construite de romi vor avea nevoie de regim special.

Hotarirea consiliului local a declansat reactii in rindul reprezentantilor romilor, care vad in ea tot o masura discriminatorie.

„Nici morti nu au loc de noi. Cum sa nu ne lase sa ne ingropam linga familii?“, s-a intrebat Nelu Pavel, liderul romilor din Gorj. Acesta acuza autoritatile locale ca nu pun accent pe adevaratele probleme ale comunitatii si se leaga de aspecte prea putin importante. In ceeea ce priveste aspectul constructiilor ridicate in cimitir, Nelu Pavel este de acord ca unele nu sint tocmai potrivite cu locul respectiv, dar precizeaza: „Doar romii celebri au cavouri cu turnuri. Sa spunem ca sint de acord sa nu le mai dea voie sa construiasca astfel de palate pe morminte, dar sa le dea voie sa faca altfel de cavouri. De ce sa-i desparta de familii si sa-i duca in alta parte a cimitirului“.

Liderul romilor s-a mai plins de faptul ca nu a fost consultat in nici un fel cind s-a luat aceasta masura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS