7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoferii de taxi care solicita pina la 20.000 de lei pe kilometru merg pe mina infractorilor

Soferii de taxi care solicita pina la 20.000 de lei pe kilometru merg pe mina infractorilor

Conflictele intre taximetristii cu acte in regula si cei care sfideaza legea sau clientii iau amploare de la o zi la alta in Drobeta Turnu Severin. Nici una dintre parti nu cedeaza unui razboi de uzura. Taximetristii corecti, cu ceasuri verificate metrologic, care isi cistiga un venit pentru un trai obisnuit, sint revoltati de atitudinea „confratilor“ de breasla, care cistiga mult mai mult. Si asta, pentru ca marile afaceri, derulate pe patru roti si sub desenul cu patratele specific taxiurilor, se fac in masini care nu au legatura, de cele mai multe ori, cu nici o companie de taxiuri. Taximetristii ascund in portbagaje, sub bord sau linga scaune adevarate arsenale, de la cutite, sabii si spray-uri paralizante, la bite si cabluri de aluminiu.

Un taximetrist versat stie orice loc din Turnu Severin; el te poate duce la cel mai luxos restaurant din municipiu, dar si de pe Clisura Dunarii, te poate „combina“ cu cea mai tare fetita „din parcare“ si tot el te poate scoate din incurcatura, atunci cind ai dat peste vreo problema. Spargatorii de case, proxenetii, hotii de buzunare, recuperatorii, camatarii si-au dezvoltat o mica retea de taximetristi, pe care se pot baza oricind.

Cetatenii simpli, necunoscatori ai fenomenului, apeleaza, in situatii in care nu pot contacta telefonic vreuna dintre companii, la acesti soferi. De cele mai multe ori, clientii sint speriati de tarifele mari pe care acesti soferi le practica: 15.000-25.000 de lei pe kilometru. „Nu mai poti sa ai incredere, care iti ia mai mult si care mai putin. Se bat pe clienti si ajung sa te jecmaneasca, in momentul in care te urci in masina lor. Intr-o luna, dau citeva sute de mii de lei, numai pe taxi. Mai ales in week-end, cind ai nevoie de ei la piata. Rechinii au grija sa ia locul celor de la firme si nu ai incotro, il alegi pe primul pe care il vezi“, a spus Cornel Buzarin, din Drobeta Turnu Severin.

„Combinatori“ intre fetite si clienti

Zona Autogarii, cea din fata magazinului Decebal si a garii apartin celor mai rapace taximetristi din Turnu Severin. Oricine se simte in stare poate face un experiment, de a solicita o cursa din partea unui sofer de taxi din aceste locuri.

Dupa ce-l masoara lung, din cap pina in picioare, pe cel care a avut impertinenta de a-l deranja, soferul cere, de regula, o suma exorbitanta chiar si pentru cel mai mic traseu de parcurs. In spatele acestei atitudini sfidatoare sta siguranta pe care soferii o capata de pe urma uneia dintre cele mai prospere afaceri interlope ale strazii. Ei stiu ca in locurile pe care le ocupa, rar mai trece si un taximetrist cu acte in regula. Zonele din fata citorva restaurante severinene s-au transformat in kilometrul zero al „combinatiilor“.

Seara, in zona ceasului din fata hotelului Traian apar prostituatele. Pe acestea, „pestii“ le „servesc“ clientilor. Nu-ti trebuie un efort foarte mare sa observi, daca zabovesti chiar si numai citeva minute pe acolo, traseele desenate de „combinatori“ intre fetite, clienti si taximetristii care asigura transportul catre „cuiburile pasarilor“.

„Fiecare fata are cel putin un numar de mobil al unuia dintre noi. Am prins, in urma cu doua saptamini, pe unul scandalizat de pretul pe care i l-a propus o fata. Noi cistigam bacsis bun de la ele si nu era frumos s-o lasam cu nebunul ala. Si-a luat o mama de bataie tipul, de nu-i mai trebuie femei, in viata lui“, a spus Viorel N., unul dintre taximetristii care-si fac veacul intre autogara si hotelul Traian.

Un taximetrist din categoria celor care nu fac cinste breslei poate fi enervant, din mai multe motive. Unul dintre acestea este jecmaneala pe fata, umflarea notei de plata. Suma poate fi ceruta direct, „la plezneala“, cu asumarea variantei refuzului, sau prin aparatul de taxat masluit, ori printr-un subtil joc al dialogului cu clientul. In zonele aglomerate – gara, autogara, sau magazine, „misiunea“ taximetristilor este usurata de graba oamenilor de a ajunge mai repede acasa cu bagajele.

„Am asteptat vreo jumatate de ora, dar iesise pe usa din spate“

Nu exista persoana care sa nu fi circulat cu taxiul; de nevoie, din cauza lipsei de mijloace de transport, in cazuri de urgenta sau din comoditate. Totodata, nu exista persoana care a calatorit cu taxiul si care este multumita deplin de serviciile soferilor. Un sofer de taxi „citeste“ un client din prima clipa. Simte daca are bani, daca e din provincie, ori daca e vreun smecher sau tepar. Un sofer experimentat stie daca trebuie sa puna in functiune aparatul de taxat fara sa intrebe sau daca poate sa mearga „la mica intelegere“ cu clientul.

Taximetristii sint buni psihologi, dar asta nu inseamna ca nu pot lua si ei teapa. „S-a urcat o data la mine in masina un tinar, bine facut, cu o jacheta de piele si o statie radio in mina. S-a asezat pe bancheta din spate si mi-a spus ca e politist si ca trebuie sa mergem undeva. L-am dus pina in Crihala, pe la piata. El a coborit si mi-a spus sa-l astept, ca vine imediat. Am asteptat vreo jumatate de ora, dar iesise pe usa din spate“.

Nu toti taximetristii sint hoti si tepari. Multi dintre ei, oameni cinstiti, trudesc din greu pentru a aduce citeva zeci de mii de lei acasa. „Nu mai avem loc niciunde in oras de banditii astia, care fac legea. Nici nu platesc taxele la stat, nu au aparate de marcat si toata ziua cauta scandal, daca intri in raza lor de actiune. Nu se mai satura, asta fac de cind se stiu, fura de la altii“, a spus Nicolae Z., unul dintre taximetristii cu acte in regula.

Multi dintre ei au in spate alte profesii si chiar studii superioare, dar au fost nevoiti, printr-un ultimatum al instinctului de supravietuire din tranzitie, sa aleaga calea taximetriei. Altii sint batuti, loviti, raniti sau chiar ucisi, in curse care abia le acopera consumul de benzina, cornul si cafeaua de la miezul noptii. Perceptia proasta vine de la soferii care fura si jignesc, care se pun in slujba tiganilor sau infractorilor. Poate ca de aici ar trebui sa porneasca dialogul intre reprezentantii breslei si autoritatile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS