7.3 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLacustele marocane au atacat culturile din Segarcea

Lacustele marocane au atacat culturile din Segarcea

Invazie de lacuste marocane in zona Segarcea, judetul Dolj. Peste 60 de hectare de lucerna, si nu numai, au fost afectate. Specialistii in prevenirea si combaterea daunatorilor sint in alerta. De ieri, elicoptere ale aviatiei utilitare survoleaza zona si imprastie insecticide.

Lacustele marocane au invadatat pentru prima data culturile din zona Segarcea, atrase de seceta prelungita. Specialistii spun ca acestea migreaza foarte rapid si ataca orice cultura.

„Lacusta marocana este pentru prima data cind apare la noi. Mai mult, lanurile de griu din zona Dobrogei au fost afectate. Este o insecta care apare in anii excesiv de secetosi“, spune inginerul agronom Dinel Girita.

Cind nu este combatuta la timp si lacusta marocana ajunge la maturitate, adica la o dimensiune de pina la 28 de milimetri, distruge totul in calea ei.

„Este o lacusta polifaga, adica maninca absolut tot ce este verde. Deja numarul de insecte pe metrul patrat a depasit 20, ceea ce inseamna ca pragul biologic de combatere a fost depasit. Daca nu se luau masuri imediate de combatere a lor, distrugeau totul“, spune Constantin Bratu, directorul Directiei Fitosanitare Dolj.

Cine are bani scapa de lacuste

Cei care au bani au inceput deja tratamentele fitosanitare cu polytrin. Pentru un hectar se folosec 200 de mililitri de substanta care costa 250 de mii de lei, plus cheltuielile cu aviatia utilitara. Pentru un hectar se ajunge aproape la o jumatate de milion de lei“, mai spune directorul directiei.

Taranii care nu au pamintul dat in asociatii spun ca ei abia au facut rost de bani pentru infiintarea culturilor de primavara.

„De unde sa scot aproape 500.000 de lei, cind pe luna eu primesc o pensie de 250.000 de lei? Daca vin lacustele n-au decit sa manince porumbul pe care il mai am, vreo trei pogoane“, spune Ilie Florea, din Belcini.

„Am auzit ca lacustele marocane sint rele si fac prapad mare in calea lor. Stiu ce ma asteapta. Mai ales ca locuiesc aproape de cei care au fost deja afectati, insa nu am ce face. Eu nu am bani de chimicale“, spune Maria Cosoveanu din Segarcea.

Reprezentantii Directiei Fitosanitare Dolj spun ca sint pregatiti sa faca fata tuturor solicitarilor, insa nu actioneaza decit daca beneficiarii platesc contravaloarea lucrarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS