19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn copil de doi ani a murit asfixiat cu boabe de porumb

Un copil de doi ani a murit asfixiat cu boabe de porumb

Adrian Claudiu, unul dintre cei sase copii ai familiei Busoi din satul Scorusu, comuna Borascu, a murit asfixiat cu un bol alimentar. In urma efectuarii necropsiei s-a constatat ca micutul fusese hranit cu boabe de porumb si ca suferea de malnutritie proteino-calorica de gradul III. La virsta pe care o avea, copilul ar fi trebuit sa cintareasca cel putin 15 kilograme, insa din cauza lipsei hranei, Adrian a ajuns, in mai putin de o luna, la numai cinci kilograme. Din cei noua copii pe care i-a avut familia Busoi, sase mai ramasesera in viata. Desi angajatii din cadrul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Gorj au incercat sa ii interneze pe copii in centrele de plasament, de fiecare data reprezentantii directiei au fost injurati si alungati cu parii.

Dumitru Busoi, de 43 de ani, a anuntat luni politia din localitatea Borascu ca fiul sau in virsta de doi ani a decedat, in urma unei boli grave. Cadavrul lui Adrian Claudiu a fost depus la morga Spitalului din Turceni, pentru efectuarea necropsiei.

Medicii legisti au constatat ca baiatul a murit din cauza unei insuficiente cardio-respiratorii, inecindu-se cu boabe de porumb. Saracia crunta in care se zbate familia copilului, dar si faptul ca micutul a baut in urma cu o luna soda caustica au afectat grav starea de sanatate a acestuia. Organele interne ale copilului erau atrofiate, corpul fiind aproape scheletic. Copilul nu a mai fost hranit peste o lua.

Cu toate ca nu le pot oferi copiilor cu virste cuprinse intre 2 si 14 ani, conditii elementare de trai, Mariana si Dumitru Busoi nu vor sa auda de internarea micutilor in centrele de plasament. Unul dintre motive ar fi banii pe care parintii i-ar pierde, daca le-ar fi luati copiii.

De pe urma acestora, Dumitru Busoi primeste de la Primaria Borascu un ajutor de 1.400.000 de lei. Pe linga acesti bani, familia beneficiaza si de un ajutor suplimentar pentru unul dintre cei sase copii, care este handicapat. De asemenea, Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului le ofera periodic alimente.

„Ne-au alungat cu topoarele! Parintii vor fi decazuti din drepturi“

De fiecare data cind au mers in satul Scorusu sa discute cu parintii celor sase copii, angajatii de la Protectia Copilului si de la primaria din localitate au fost alungati de la poarta. Constantin Tucu, primarul din Borascu, a spus ca nu a putut ajunge la o intelegere cu mama copiilor.

„Stim ca este vorba de sanatatea copiilor. Ei ii tin pentru bani, iar Mariana Busoi este si alcoolica. Nu avem cu cine vorbi. Adrian, cel care a murit acum, a baut soda caustica. Se juca pe linga maica-sa cind femeia spala. Soda i-a afectat grav gitul. Si nici nu a mai putut sa manince ca lumea. A si slabit foarte mult. Ca sa mai faca rost de mincare, Mariana Busoi merge la Manastirea din Dealu Mare, unde i se dau alimente. Insa le vinde si isi cumpara alcool.“

Directorul de la Protectia Copilului Gorj, Ion Preoteasa, a declarat ca in cazul familiei Busoi nu exista alta solutie pentru a-i lua pe copii, decit decaderea parintilor din drepturi. „Am incercat de mai multe ori sa rezolvam acest caz, insa de fiecare data ne-au alungat cu topoarele. Parintii vor fi decazuti din drepturi, iar copiii vor fi internati in centrele de plasament.“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS