Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au terminat ieri seria controalelor din cadrul cantinelor liceelor si facultatilor craiovene. Daca in prima zi de control, inspectorii OJPC au intilnit mai mult unitati demne de trecut la rubrica „asa nu!“ si sanctionate, prin urmare, cu amenzi usturatoare, ieri le-a mai venit inima la loc, constatind ca exista si cantine in care elevii pot minca fara riscuri.
Dupa controlul efectuat la cantina Liceului „Traian Vuia“, inspectorul Aurelian Toma a spus ca aceasta este una dintre putinele unitati in care toate lucrurile sint asa cum ar trebui sa fie, pentru ca masa sa fie pregatita in conditii igienice, astfel incit sanatatea copiilor sa nu fie pusa in pericol.
„Si la ultimul control al nostru cantina liceului a iesit foarte bine. Toata vesela este din inox, alimentele sint tinute in conditii corespunzatoare, este curat, iar unitatea are autorizatie sanitara de functionare“, a spus Aurelian Toma.
Vasele erau spalate cu produse necorespunzatoare
Din pacate, inspectorii OJPC nu au gasit aceeasi situatie si la cantina Liceului „Henri Coanda“, unde toate lucrurile erau bune si frumoase pina la capitolul vase. Vesela in care se serveste mincarea elevilor era spalata cu detergenti pentru…WC si cu dero pentru rufe.
„De aia nici nu sint vasele spalate ca lumea, pentru ca se folosesc solutii improprii!“, a spus indignat inspectorul Aurelian Toma, stergind demonstrativ grasimea ramasa pe farfurii. Incercind sa se disculpe, administratorul cantinei, Dumitru Talau, a spus ca detergentul pentru vase exista in stoc, dar, nu se stie de ce, nu fusese scos pentru folosinta.
„Cu atit mai grav, exista in stoc, dar folositi detergent pentru WC. Este inadmisibil!“, a exclamat inspectorul OJPC. Neregulile nu se opreau aici, multe dintre vasele folosite avind smaltul sarit, lucru care le facea improprii utilizarii, drept pentru care inspectorii OJPC i-au spus administratorului sa le scoata din uz cit mai repede.
Prin seria controalelor facute in cadrul cantinelor unitatilor de invatamint, inspectorii OJPC au urmarit prevenirea aparitiei de cazuri nefericite, asa cum a fost aparitia de toxiinfectii alimentare la elevii unei scoli din Moldova din pricina nerespectarii conditiilor igienice de depozitare si de preparare a mincarii.