7.3 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalLupta impotriva abandonului si institutionalizarii copiilor a continuat la Slatina

Lupta impotriva abandonului si institutionalizarii copiilor a continuat la Slatina

La Slatina s-a desfasurat joi, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt, intilnirea la nivel local a profesionistilor si liderilor comunitatii locale, organizata in cadrul campaniei nationale „Casa de Copii nu e Acasa“. Prezenti la simpozion, presedintele CJ Olt, Marin Ionica, primarul Gheorghe Paunescu, directoarea generala a Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC), Luminita Tudora, si Maria Volintiru, responsabil zonal al campaniei mentionate, au abordat diverse teme fierbinti in domeniul protectiei drepturilor copilului. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai IJP Olt si ai bisericii.

Discutiile libere au durat aproximativ o ora in cadrul a patru grupe de cite opt-noua persoane, alcatuite, mai mult sau mai putin din profesionisti in domeniu – doctori, sociologi, angajati ai DPDC Olt, profesori etc. Rind pe rind, s-a vorbit despre efectele negative ale institutionalizarii asupra comportamentului copiilor, importanta asistentului maternal profesionist, cresterea cazurilor de „abandon migrator“ (nasterea si abandonarea copiilor in spitale indepartate de domiciliul adevarat al mamei), veridicitatea unora dintre certificatele de nastere ale copiilor, prevenirea abandonului si a „internarii“ copiilor in centrele de plasament, adincirea gradului de constientizare a populatiei, tinerelor mame si a grupurilor de profesionisti in privinta rolului potential pe care il au in prevenirea institutionalizarii copiilor etc. In linia temei au fost vizionate si citeva filme referitoare la prevenirea abandonului si a institutionalizarii copiilor.

Oamenii de afaceri din Olt au preferat banii in locul copiilor

Concluziile simpozionului au fost clare: fara un sprijin important din partea comunitatii locale si a celei de afaceri (desi invitati in numar mare, nici un patron de firma nu a binevoit sa participe la simpozion!), mare lucru nu se va putea realiza in ceea ce priveste protectia drepturilor copiilor orfani sau a celor care sint pe cale de a ramine fara parinti.

Campania „Casa de Copii nu e Acasa“, initiata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA) si sprijinita de UE prin Programul Phare pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru protectia copilului, este implementata de catre Saachi & Saachi si va continua si in celelalte judete din tara. Obiectivul final consta in elaborarea unui plan de actiune impotriva abandonului si institutionalizarii copiilor pentru fiecare judet, planuri care vor fi apoi analizate de specialistii ANPCA si care vor sluji, spera organizatorii campaniei, la desfiintarea caselor de copii din Romania. Desi avea locul rezervat la tribuna oficiala, prefectul Marin Diaconescu nu a luat parte la discutii. In judetul Olt sint institutionalizati, in cele noua centre de plasament, circa 1.100 de copii. Acestia sint ingrijiti de 700-800 de angajati ai DPDC Olt. De la inceputul anului si pina in prezent, aproximativ 20 de familii (majoritatea din mediul urban) si-au exprimat dorinta de a infia cel putin un copil orfan. Reprezentantii DPDC Olt au declarat ca numarul cererilor depuse in aceasta perioada este semnificativ mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS