6.7 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrindina si ploile torentiale fac ravagii in Oltenia

Grindina si ploile torentiale fac ravagii in Oltenia

Dupa luni de seceta, furtuna si grindina au facut prapad in Dolj. Sute de hectare de culturi agricole au fost distruse, zeci de case au ramas fara acoperis si mai multe comune – in bezna.

Ploaia torentiala cazuta miercuri seara a transformat strazile Craiovei in adevarate riuri, pasajul din Bariera Vilcii – intr-un imens lac de acumulare, iar gurile de canal erau un fel de fintini arteziene. Soferii care s-au aventurat pe strazi si-au inecat masinile. La propriu.

Masini „inghitite“ de apa, case inundate si batrini care spuneau ca nu au mai vazut niciodata asa ceva – aceasta a fost situatia in urma furtunii de miercuri seara. Strazile Brestei, Maresal Ion Antonescu, Bariera Vilcii si Catargiu au fost pentru citeva ore sub apa.

Lucratorii Regiei Autonome de Apa au participat cu patru masini vidanje si cu patru vole pentru dezafectarea strazilor inundate. Din cauza furtunii si a caderilor de tensiune, conducta de aductiune 2 a fost avariata, iar pomparea de apa potabila catre oras a fost sistata. 15 masini si utilaje ale Regiei de Apa Craiova au lucrat ieri la remedierea defectiunilor aparute pe retea. Conducerea regiei spera ca pina astazi situatia sa reintre in normal.

Reprezentantii Primariei Craiova nu sint nici ei multumiti de ceea ce se intimpla in oras cind ploua, insa ridica din umeri. Semn al neputintei sau al indiferentei. „Un fost primar al Craiovei, Ulise Boldeanu, spunea ca aceasta comuna medievala nu va avea canalizare nici peste o suta de ani. Au trecut anii, iar acest oras, care masoara 600 km de strazi, are canalizare numai pe 300 km. S-a organizat o licitatie pentru canalizarea strazilor Catargiu si Brestei, iar in toamna vor incepe lucrarile. Comunitatea Europeana a alocat 300.000 de euro si vom face canalizare pe 70 km de strada, in special in zonele joase ale orasului“, a spus Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei. Pina cind edilii orasului vor rezolva problema canalizarilor, locuitorii Craiovei vor intimpina greutati de fiecare data cind va ploua mai mult.

Locuinta lui Radu Grigore, din Craiova, strada Nicolae Iorga, a fost inundata. Pentru a scapa de apa din casa a fost nevoie de interventia pompierilor militari.

25 de localitati doljene au ramas in intuneric

Nici in restul judetului situatia nu este mai buna. Cinci linii de medie tensiune care furnizau energie electrica in 20 de comune au fost complet distruse. Alte cinci localitati au ramas partial fara curent electric. Mihai Roibu, inginer sef la SC Electrica, a concentrat toate fortele existente pentru remedierea avariilor:

„Mi-am trimis pe teren toti oamenii, de la ingineri si sefi de sectie, pina la muncitori. Eforturile pe care le facem sint foarte mari. Am muncit toata noaptea pentru repararea avariilor“. In comuna doljeana Lipov, 50 de case au fost afectate de inundatie si mai multe animale au murit inecate. Primarul comunei, Misu Popescu, spune ca n-a mai existat o furtuna asemanatoare de 30 de ani: „N-am mai vazut asa ceva de cind eram copil! Sistemul de scurgere a apei a fost depasit, iar casele au fost inundate. Vom lua legatura cu o firma care sa ne ajute si pe noi cu materiale, sa ne facem o canalizare mai buna. Acum s-a retras apa, dar stam fara curent”.

In comuna Verbita, 20 de hectare cultivate cu legume au fost facute una cu pamintul, la Celaru, 25 de case au ramas fara acoperis, iar la Poiana Mare pagubele provocate de ploi si grindina se ridica la peste sase miliarde de lei.

Un barbat a murit lovit de trasnet

Nici oamenii nu au scapat de furia naturii. Cosmin Tudor, de 35 de ani, din comuna Giubega, a fost lovit mortal de trasnet. In momentul in care a inceput sa ploua, barbatul se afla cu oile la pascut pe cimp. In apropiere de el se mai afla un alt cioban, Ion Ionascu, de 68 de ani. Acesta s-a ales doar cu o sperietura zdravana. Ion Ionascu a incercat sa-i acorde lui Cosmin primul ajutor insa nu a putut face nimic. Cosmin Tudor, era casatorit si avea trei copii.

Peste 40 de localitati din Olt – fara curent electric

Furtuna de miercuri, a afectat si judetul Olt. Peste 40 de comune au ramas fara curent electric. Cele mai mari probleme s-au inregistrat in Bals si in localitatile din apropiere, unde locuitorii din 11 comune s-au trezit fara energie electrica. O alta zona greu incercata a fost cea din preajma oraselor Caracal si Corabia. Cel putin 25 de stilpi de inalta, medie si joasa tensiune care erau din lemn s-au rupt. Majoritatea stilpilor care s-au rupt trebuie inlocuiti. In prezent, sint nealimentate cu energie electrica 110 posturi de transformare din 37 de localitati ale judetului.

Viorel Chiru, inginer in cadrul Societatii de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Slatina, a declarat ca furtunile au pus serioase probleme retelelor de distributie ale societatii. „In acest moment (joi – n.r.) avem oameni peste tot unde s-au inregistrat probleme in retea. In urma separarii fostului CONEL, asemenea probleme, respectiv reparatiile in retea, au fost preluate de catre Agentia de Servicii din cadrul SC ELECTRICA Oltenia SA“, a mai spus Viorel Chiru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS