19 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFMI este multumit de performanta economica a Bulgariei

FMI este multumit de performanta economica a Bulgariei

Fondul Monetar International (FMI) s-a declarat satisfacut de performanta economica a Bulgariei si a indicat ca ar putea autoriza luni deblocarea de noi fonduri pentru aceasta tara, in cadrul unui acord de imprumut de 300 milioane de dolari, semnat la sfirsitul anului trecut. Bulgaria a pus in aplicare, in acest an, toate recomandarile FMI in materie de reforma, cu riscul nemultumirii populatiei, pentru a fi pe placul Occidentului si a intra in gratiile investitorilor straini, a caror sustinere este deosebit de importanta pentru acceptarea sa in NATO si in Uniunea Europeana.

„Bulgaria nu a indeplinit citeva conditii, dar, pe ansamblu, progresul este satisfacator. Evaluarea noastra este pozitiva“, a declarat reprezentantul FMI rezident la Sofia, Pirita Sorsa. Board-ul FMI se reuneste luni, pentru a discuta performantele Bulgariei si a decide asupra deblocarii celei de-a doua transe din acordul de imprumut. Guvernul reformator bulgar, condus de primul ministru Simeon de Saxa-Coburg, nu a reusit sa indeplineasca solicitarea FMI de a anunta, pina la sfirsitul lui aprilie, un program trienal pentru majorarile preturilor la energie, dar a dat curs acestei recomandari in prima parte a lunii curente.

Sorsa a mai precizat ca Bulgaria a depasit unele obiective convenite cu Fondul, mentinind inflatia la niveluri rezonabile si aplicind o politica fiscala prudenta, in timp ce a reusit sa mareasca o parte din cheltuielile sociale si sa diminueze presiunile fiscale. In schimb, guvernul nu a actionat rapid in privinta ameliorarii mediului de afaceri, ceea ce, impreuna cu conditiile economice globale defavorabile, a stat la baza inregistrarii unor investitii straine sub asteptari, potrivit FMI.

Investitiile straine directe realizate in Bulgaria s-au cifrat la 126 de milioane de dolari in primele patru luni ale acestui an, fata de 310 milioane de dolari in perioada corespunzatoare a anului trecut. Analistii au semnalat ca aceste niveluri sint alarmant de scazute, dat fiind deficitul de cont curent al Bulgariei, aflat in crestere inclusiv din cauza expansiunii economice lente a Uniunii Europene – principalul sau partener comercial. Conform FMI, investitiile sint necesare, de asemenea, pentru inregistrarea cresterii economice de 4% prognozate pentru 2002 si pentru reducerea ratei somajului, care se situeaza la 17-18%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS