6.5 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurtuna in Oltenia

Furtuna in Oltenia

GORJ

• In doar citeva minute, furtuna a paralizat orasul Tirgu Jiu: copaci scosi din pamint, masini facute praf, instalatii electrice scurtcircuitate • Precipitatiile au atins peste 65 l/mp • Pentru astazi dupa-amiaza se anunta o furtuna mai puternica

Intr-o singura zi, in Gorj se petreceau mai multe fenomene extreme. Soare torid si, dintr-o data, ploi torentiale de parca s-ar fi rupt cerul, dupa cum spuneau batrinii. Duminica seara insa, furtuna care a durat zece minute a facut pagube insemnate in Tirgu Jiu. Tiglele de pe acoperisul mai multor blocuri si case au fost smulse. Un chiosc de metal a fost pur si simplu aruncat la citiva metri. Din cauza intensitatii vintului, soferii autoturismelor au fost nevoiti sa opreasca pe dreapta. „Conduceam masina in zona Lido si dintr-o data a venit un vint care pur si simplu m-a zdruncinat cu masina cu tot. Mergeam foarte incet, dar am simtit cum imi sare volanul din mina si a trebuit sa opresc. Era furtuna si parca si ceata. Nu se vedea la 15 metri“, a spus Cristi Manescu, din Tirgu Jiu. Cel mai afectat cartier din oras a fost Teilor. Acolo, copacii au fost pur si simplu smulsi din pamint. Din fericire, nu s-a inregistrat nici o victima. Unul dintre copaci s-a prabusit peste un autoturism Oltcit, care era parcat pe trotuar, distrugindu-l in proportie de 80%. Proprietarul acestuia, Viorel Mantog, a afirmat: „Nu eram in cartier, eram prin oras, dar am auzit ca la noi e prapad si am venit acasa sa vad ce s-a intimplat. Cind am vazut copacii cazuti, am fost convins ca masina mea a fost strivita. Asta e, ce sa fac acum? N-o sa am posibilitati sa-mi iau alta. Asa a fost sa fie, ca mai sint masini pe aici. Cu natura nu te poti pune. Sa vedem daca o sa recuperez ceva“. Cetatenii care locuiesc in blocurile din respectivul cartier au declarat ca, atunci cind a inceput furtuna, parca venise sfirsitul pamintului. „Dintr-o data s-a intunecat cerul, parca s-a facut noapte, si a inceput sa ploua si sa bata vintul. Ne uitam pe geam cum se formeaza pe strazi suvoaie, riuri de apa, iar copacii erau aplecati si-ntr-o parte si-n alta, pina cind erau smulsi din pamint. Am mai vazut pe la televizor, dar parca sa traiesti pe viu e destul de urit“. Furtuna de duminica seara a lasat fara curent electric mai multe localitati limitrofe orasului Tirgu Jiu: Dragutesti, Romanesti, Slobozia si Iasi. Echipe de interventii au inceput inca de la primele ore ale diminetii remedierea defectiunilor, insa la ora 13.00 au declarat ca sint putine sanse sa termine in aceeasi zi.

Oficialitatile se pregatesc sa faca fata unei furtuni puternice

Oficialitatile judetului au fost instiintate ca vor urma alte ploi torentiale si furtuni cu intensitate mult mai mare decit cea care s-a produs duminica seara. Specialistii spun ca este posibil ca astazi dupa-amiaza sa se produca un astfel de fenomen meteorologic. Primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a facut un apel la societatile comerciale din Tirgu Jiu sa faca donatii in bani si materiale, necesare refacerii canalizarii de pe str. 14 Octombrie. Chiar in aceasta saptamina vor incepe lucrarile in zona. Specialistii de la Protectia Civila le recomanda cetatenilor care sint surprinsi pe strada de o eventuala furtuna sa nu caute adapost in apropierea copacilor sau a blocurilor. Daca sint in masina, sa opreasca imediat, dar nu linga stilpii de inalta tensiune.

• Costin CRETU

DOLJ

Sute de case fara lumina

Zeci de locuitori ai comunei Bratovoiesti au incercat duminica seara, in jurul orei 22.00, cind era furtuna in toi, sa ia legatura cu cineva care ar putea remedia defectiunile la reteaua de distribuire a energiei electrice. „Am sunat la deranjamente ore in sir. Imi inchideau telefonul. Ziceau ca nu este problema lor. Am incercat sa aflu cine se ocupa de distributie in judet. Dupa alte citeva telefoane, am aflat si raspunsul: sa stam linistiti, ca se rezolva. Cind? Nu se stie. Nu este prima data cind se intimpla acest lucru. De cite ori ploua, raminem fara lumina. Zeci de familii sint in situatia asta“. (B.A., Bratovoiesti). Acesta este doar unul dintre cazurile semnalate de cetateni si pricinuite de ploile si furtunile din ultima vreme. Locuitorii din mediul rural sint cei mai afectati, deoarece ei nu stiu la cine trebuie sa apeleze pentru a se remedia eventualele defectiuni. Mai mult, in cazul in care reusesc sa contacteze centrele de exploatare de care apartin, sint nevoiti sa astepte timp indelungat, deoarece echipele de interventie sint putine, iar personalul fiecareia, si mai redus: doar doua persoane. „Avem sase centre de exploatare in judet, fiecare cu mai multe puncte. Exista o singura tura de interventie la deranjamentele de joasa tensiune, formata din doi electricieni si un sofer“, spune Bogdan Cirstea, inginer la SC ELECTRICA SA Craiova. Din cauza personalului redus si a distantelor lungi pe care trebuie sa le parcurga de la o localitate la alta, este putin probabil ca defectiunile sesizate de consumatori sa fie solutionate in timp util de o singura echipa de interventie pe o raza de zeci de kilometri. „Daca agricultorii se roaga la Dumnezeu sa le dea ploaie, noi, ceilalti, ne luam lumea in cap. Avem televizoare, frigidere. Cine suporta reparatiile daca se ard?“ (B.A.).

• Sorina STAICULESCU

MEHEDINTI

• Trei localitati au ramas fara curent electric, 35 de stilpi de tensiune au fost rupti, iar Hidrocentrala Portile de Fier II a fost la un pas de a-si intrerupe activitatea • 2.100 de mehedinteni au ramas fara curent electric • Agricultura este calamitata

Mai multe localitati din Mehedinti au ramas fara curent electric, in noaptea de 28 spre 29 iulie, din cauza unei puternice furtuni, insotite de ploi torentiale si descarcari electrice, care s-a abatut in zona de sud a judetului. Furtuna s-a declansat duminica, 28 iulie, in jurul orei 17.00, in zona Salcia-Mehedinti. 30 de stilpi de beton de medie tensiune – 20 KW au fost rupti, iar alti cinci stilpi de metal, de 110 KW, dublu circuit, au fost culcati la pamint. Acestia faceau parte din linia de evacuare a energiei electrice de la Hidrocentrala Portile de Fier II.

„Au fost afectate localitatile Salcia, Obirsia de Cimp si Izimsa, unde aproximativ 2.100 de abonati au ramas fara tensiune. Toate echipele noastre de reparatii sint in zona pentru remedierea defectiunilor. Intimpinam insa greutati deosebite, deoarece terenul este desfundat, iar stilpii pot fi replantati numai cu macaraua. Utilajele nu pot intra in zona, pentru ca a plouat toata noaptea si terenul este foarte mare“, a spus Constantin Ceauca, inginer-sef Distributie la SC ELECTRICA SA Mehedinti. Potrivit specialistilor de la ELECTRICA, nu au mai existat astfel de situatii, cu exceptia anului 1999, cind inundatiile au rupt doi stilpi de 110 KW. In intervalul necesar lucrarilor de reparatii la liniile de 110 MW ar putea fi oprite o parte din hidroagregatele hidrocentralei. Hidrocentrala Portile de Fier II are opt agregate, de 27 MW, in centrala romaneasca principala si alte doua in centrala secundara. Pagubele aduse de furtuna societatii ELECTRICA Mehedinti se ridica la aproximativ 2,1 miliarde de lei. Echipele de interventie incercau ieri sa gaseasca o solutie de alimentare cu energie electrica a localitatilor afectate, pe un traseu ocolitor.

Recolte distruse

Din cauza secetei, judetul Mehedinti a fost declarat calamitat, potrivit directorului Directiei Agricole Mehedinti, Alexandru Boruga. Prin Ordinul Guvernului nr. 334, au fost inventariate in toate judetele suprafetele afectate. Astfel, o suprafata de 9.050 ha cu griu si o alta, de 1.200 hectare cu floarea soarelui, au fost distruse in proportie de 100%. In ceea ce priveste cultura de porumb, suprafata afectata de seceta este de 46.000 de hectare, din care 41.000 de hectare, in proportie de 100%. Specialistii Directiei Agricole Mehedinti pregatesc campania de toamna si primavara, in acest sens fiind necesare, in partea de sud a judetului, plantari de „perdele“ de protectie. Pentru aceasta operatiune, a fost primit un sprijin, din partea guvernului, in valoare de 20 de miliarde de lei.

• Florin LOBDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS