24.5 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Ouale la control!“ - si nu numai ele...

„Ouale la control!“ – si nu numai ele…

• Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj au efectuat simbata un control in Piata Craiovita Noua • Neregulile constatate vizau in principal comercializarea produselor in conditii necorespunzatoare de temperatura

Inspectorii Camelia Rosoga, Marius Pandelescu si Ilie Rosoga, din cadrul OJPC Dolj, i-au luat la puricat simbata pe comerciantii din piata centrala a celui mai mare cartier craiovean. Cum au intrat sub copertina ce transforma piata intr-o adevarata sera, cum au observat primele nereguli in comercializarea produselor alimentare.

Comerciantilor nu le pasa de caldura

La masa nr.8 isi expusese spre vinzare produsele SC BELGIMI COM SRL. Plecata un pic la plimbare prin imprejurimi, patroana Sanda Belcea a aparut intr-un tirziu. N-a avut insa nici o explicatie cind a fost luata la intrebari de „oaspetii nepoftiti“: „De ce tineti drojdia pe taraba pe caldura asta, daca pe ambalajul produsului scrie ca trebuie pastrat la frigider?“. Si tot tacuta a ramas si cind i s-a cerut socoteala despre cornurile si prajiturile cu crema aproape rascoapte de caldura. Cum nici autorizatie sanitara de functionare nu a putut sa prezinte, patroana a fost invitata la sediul OJPC Dolj cu toate documentele firmei. Nu e exclus sa se lase cu o amenda frumusica…

Comercializarea direct pe tarabe, la temperatura mediului ambiant, a unor produse ce ar trebui pastrate in frigider constituie o regula, chit ca nu este legal. „Conserve, pateuri, mustar, crema de ciocolata si alte produse a caror temperatura maxima de pastrare este de 18 grade Celsius sint vindute intr-o caldura infernala. In asemenea cazuri, urmeaza ca societatile sa fie sanctionate contraventional cu amenzi de pina la zece milioane de lei“, a precizat inspectoarea Camelia Rosoga.

„Ouale la control!“

In sectorul rezervat desfacerii oualor, doar vreo trei firme aveau marfa la vinzare. „Ouale la control!“, a glumit inspectorul Ilie Rosoga, solicitind documentele marfii. Ouale erau pastrate ca la carte – in frigidere, la temperatura de 4 grade Celsius – ba chiar erau si in termenul de valabilitate de 14 zile, dupa cum s-a putut constata din certificatul sanitar-veterinar. Numai ca nici unul dintre vinzatori nu a avut pe unde scoate camasa cind a fost intrebat de autorizatia sanitara de functionare.

Fiindca pe cea sanitar-veterinara, mult mai lesne de obtinut, o aveau. In aceasta situatie, comerciantii de oua au fost si ei invitati la sediul OJPC Dolj, fie pentru a prezenta autorizatia sanitara, fie pentru a-si primi amenda cuvenita.

Produse din carne neidentificabile

Inspectorii au facut un scurt popas – dar „rodnic“ – la magazinul firmei SC GILDOR SRL, situat tot in piata din Craiovita Noua. In vitrinele frigorifice, inspectorului Ilie Rosoga ii sar in ochi niste pachete cu carne de porc in aspic. Cel putin asta sustinea vinzatoarea ca ar fi in acele pungi, pentru ca erau etichetate – vreo doua -, dar nu se putea citi absolut nimic pe ele.

Dupa ce rascoleste vreo 15 pachete – doar-doar o avea vreunul eticheta lizibila -, administratoarea magazinului, Valeria Dorobantu, da fuga victorioasa la celalalt inspector: „Uitati ca am un pachet si cu eticheta in regula!“. „Da, doamna, dar asta e kaiser, nu carne in aspic“, se prinde imediat inspectorul Marius Pandelescu.

In urmatoarea vitrina frigorifica – niste carne tocata tot neidentificabila. „Asa ne-a venit, nici un pachet nu are eticheta“, sare cu gura o vinzatoare. „Taci tu ca are!“, o da la intors sefa – de ochii reprezentantilor mass-media prezenti, nu ca ar fi fost, intr-adevar, asa.

Notindu-si constiinciosi ilegalitatile constatate, inspectorii au invitat-o la sediu si pe stimabila sefa de mezelarie. Unde ar urma sa primeasca drept „cadou“ o amenda de pina la zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS