22.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSatenii sint sfatuiti sa alunge mistretii cu tipete si cu portavocea

Satenii sint sfatuiti sa alunge mistretii cu tipete si cu portavocea

In mai multe regiuni deluroase din Gorj in care sint suprafete plantate cu porumb, turme de mistreti au inceput sa distruga recolta in cautarea hranei. Pentru ca este in perioada in care abia se formeaza stiuletele, iar boabele sint inca de lapte, porumbul este numai bun de consumat de turmele de mistreti care au dat iama pe ogoarele oamenilor. In Gorj, exista un fond cinegetic de aproape 300 de mistreti, acestia actionind in zonele Polovragi, Musetesti, Crasna, Runcu si Pestisani. Fiindca nu au nici o posibilitate de a interveni pentru a stavili pofta animalelor, sefii Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj ii sfatuiesc pe satenii care vor sa scape de mistreti sa foloseasca mijloace fixe si mobile pentru alungarea animalelor, acestea constind in folosirea prin lovire a barelor de metal, a tablelor sau, in functie de dotarea si buzunarul fiecaruia, a unei portavoce sau chiar a unor dispozitive de amplificare a sunetelor menite sa ii inspaiminte pe „pradatori“.

„Am gasit mii de laturi intinse de braconieri“

Satenii care vor totusi sa isi salveze recolta de porumb care este atacata de mistreti sint avertizati sa nu intinda laturi sau sa impuste animalele respective. Numai in ultimele trei luni, angajatii AJVPS au strins in urma controalelor efectuate peste 2.000 de laturi.

„Am gasit mii de laturi intinse de braconieri. La un singur control am gasit 100, de nu mai avea bietul mistret cum sa scape. Oamenii nu trebuie sa prinda animalele. Avem semnale ca in mai multe zone actioneaza mistreti si ii sfatuim pe sateni sa foloseasca talangi si tuburi cu carbid care sa provoace explozie. Nu exista putere financiara, dar sint eficiente si instalatiile de amplificare a sunetului. Sint bune si tipetele. Noi nu sintem paznici de porumb! Exista si niste observatoare in lanurile de porumb, de unde oamenii pot vedea mai bine animalele. Cind nu se mai poate, organizam goane, dupa care trecem si la impuscarea mistretilor, bineinteles in limita fondulul pentru vinat“, a spus Nicolae Tonca, presedintele AJVPS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS