5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCind orasul se ineaca, vicele se piaptana

Cind orasul se ineaca, vicele se piaptana

„Este doar un exercitiu de alarmare real“

A doua zi dupa potop, la Draganesti – Olt, pompierii, jandarmii si militarii au ajutat la scoaterea apei din casele oamenilor.

130 de gospodarii au fost inundate, 25 de case au fost grav avariate, iar alte cinci s-au prabusit. Sinistratii spun ca bilantul nu ar fi fost atit de tragic si ca viitura nu ar fi atins trei metri inaltime daca digul de la marginea orasului ar fi fost spart inca de miercuri, cind afara ploua abundent, iar Valea Jugaliei se umpluse cu apa si ameninta sa se reverse.

Oamenii sustin ca vinovat de dezastru se face viceprimarul orasului, care si-a menajat societatile comerciale, condamnindu-i pe localnici.

Prefectul de Olt a incercat sa ii ia apararea vicelui, insa dupa ce a coborit din Leganza sa si a vazut cit de tulbure este situatia la fata locului, a acceptat ca „subordonatii sai au actionat cu mare intirziere“.

Localnicii sustin ca vinovat de dezastrul de la Draganesti-Olt este viceprimarul orasului, care s-a opus spargerii unui dig atunci cind Valea Jugaliei s-a umplut cu apa. Daca digul se spargea, mare parte din suvoiul de apa se ducea spre riul Olt si nu venea spre casele oamenilor. Este vorba de un dig construit peste un canal de evacuare si deasupra caruia trece calea ferata care duce la fabrica de zahar din oras.

„Daca vicele ar fi spart nenorocitul ala de dig inca de miercuri cind a inceput sa se stringa apa in Valea Jugaliei, poate ca ne-ar fi inundat, dar nu ne-ar fi distrus in halul asta. Ne-a lasat saraci. Dar n-a vrut el, de frica sa nu-i distruga apa moara si statia de butelii. Pentru ca daca spargeau digul, toata apa se ducea incolo spre Olt, pe linga moara lui“, a spus stergindu-si lacrimile Viorel Nita, localnicul cel mai afectat de inundatii.

Si familia Militaru, a carei casa sta sa cada, arata cu degetul acuzator tot catre viceprimarul Stefan Ene. „Numai el este vinovat. Lui ii inunda niste societati pentru care probabil are asigurare, dar noua ne-a inundat singurul acoperis pe care il aveam deasupra capului: o casa din chirpici. Nu-i drept. Si-a batut joc de un oras intreg“, spune Gheorghe Gusa, ginerele lui Constantin Militaru.

Mariana Mosteanu statea pe un maldar de covoare ude si se uita cu tristete la pompierii care incercau sa scoata apa din case: „Acum degeaba ma mai ajuta. Ce suflet a avut de a lasat apa sa vina peste noi? De ce nu a vrut sa sparga militarii digul? De ce s-a opus? Zicea ca nu poate sa dinamiteze, insa nu i-a zis nimeni sa dinamiteze, ci sa il sparga exact asa cum l-a spart dupa ce a venit apa peste noi“.

Oamenii mai spun ca probleme sint inca din 1995, cind au fost ceva inundatii, dar nu asa de mari.

Prefectul isi va urechea subordonatii

Viceprimarul Stefan Ene, ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic, se plimba printre sinistrati inca de la primele ore ale diminetii. El alerga dintr-o parte in alta a orasului. Acolo unde erau mai multi ziaristi, hop si el. Nu rata nici un interviu. Avea poezia invatata si o recita dintr-o suflare oricarui reporter dornic sa culeaga „informatii oficiale“. Vicele supraveghea in special lucrarile de la dig, acolo unde militarii si jandarmii munceau din greu pentru refacerea canalului de scurgere, spart in timpul viiturii . „Probabil vrea sa se asigure ca macar acum canalul de scurgere se face cum trebuie“, spuneau cu lehamite localnicii.

In opinia vicelui, dezastrul de la Draganesti – Olt nu este altceva decit „un exercitiu de alarmare real“. De, asa este pe la noi, „cind orasul arde, vicelui ii arde de glume“.

Desi oamenii i-au cerut vicelui doar sa sparga un dig, cu tirnacoape sau cu pichamarul, cind a fost intrebat, Stefan Ene a inceput sa vorbeasca de cu totul altceva: „Nu puteam sa fiu de acord cu dinamitarea digului pentru ca in zona sint stilpi de inalta tensiune si daca pica vreunul in apa, se intimplau alte necazuri. In plus, aveam nevoie de aprobari speciale pentru dinamitare. Apa s-a acumulat inca de miercuri, iar canalul de evacuare era subdimensionat si in mare parte colmatat. Asta a fost necazul“.

Prefectul de Olt, Marin Diaconescu, sustine ca nu putea fi dinamitata calea ferata asa cum cereau oamenii, insa soldatii prezenti la fata locului puteau sparge digul inca de miercuri, cind apele acumulate in Valea Jugaliei amenintau sa se reverse.

„Parerea mea este ca s-a actionat cu mare intirziere. Si, colac peste pupaza, canalele de scurgere ale orasului erau colmatate. Vicele nu putea dinamita digul, insa putea sa intervina mai rapid. Eu eram in concediu cind s-a produs dezastrul“, a spus Marin Diaconescu. Alte oficialitati locale evita sa discute subiectul. Ele cred ca „oamenii sint suparati pe viata si le trebuie neaparat un vinovat pentru ceea ce li s-a intimplat“.

Prefectul a promis ca va lua masuri drastice impotriva subordonatilor sai care „de atita timp“ de cind sint in functii „nu s-au ocupat de decolmatarea canalelor de scurgere“.

Cele cinci familii ale caror case s-au prabusit vor primi din partea Consiliului Judetean Olt intre 180 si 200 de milioane de lei pentru a-si ridica alte locuinte. Restul sinistratilor va trebui sa se descurce fiecare dupa puteri pentru ca din partea autoritatilor nu vor primi decit ceva alimente, apa si incurajari, pina cind apele se retrag.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS