5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPotopul a facut ravagii in aproape jumatate din localitatile judetului Olt

Potopul a facut ravagii in aproape jumatate din localitatile judetului Olt

• Venit din concediu mai devreme, prefectul de Olt era sa fie luat de viitura • Sinistratii au primit apa, mincare, haine si cizme • Utilajele au ramas fara combustibili • 48 de ore fara curent electric

„Parca s-a spart cerul“, spuneau oamenii privind neputinciosi la ploaia care a cazut miercuri, joi si ieri-dimineata in majoritatea localitatilor din judetul Olt, cu doar citeva momente de „odihna“. De trei zile, ei nu au mai vazut altceva decit apa si iar apa, dorindu-si cu disperare un cer liber sau chiar soarele dogoritor pe care l-au blestemat atita la inceputul anului, ca le-a distrus culturile. „Focul si caldura le stingi cu apa, dar apa cu ce o stingi?“, spuneau unii. Tot de trei zile, la Draganesti-Olt, zeci de jandarmi, militari, pompieri, politisti, autoritati locale si judetene si oameni din oras se lupta sa „curate“ dupa potop.

Peste 100 de locuinte, gospodarii si sedii de societati comerciale au fost distruse sau afectate de inundatie. Joi noapte, cind ploile s-au mai domolit, citeva tractoare, cinci masini-cisterne si alte cinci motopompe au functionat fara intrerupere pina dimineata, cind au ramas fara combustibil. Din acest motiv, pompierii au facut apel la conducerea Prefecturii Olt, care, la rindul ei, a luat legatura cu societatea ROMPETROL Slatina, pentru a asigura carburantii necesari. Prefectul Marin Diaconescu a spus ca doua cisterne, una cu motorina si o alta cu benzina, urma sa fie duse la Draganesti ieri la prinz, imediat ce statia ROMPETROL, care fusese si ea afectata de inundatie, era pusa in functiune.

Senzatii tari in Leganza prefectului

Daca miercuri si joi pina spre dupa-amiaza, printre oficialitatile judetului care au mers la Draganesti s-au numarat subprefectul Zoltan Erdei si vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, spre seara a venit rindul prefectului Marin Diaconescu sa vada situatia exacta, privita insa din mijlocul namolului. Plecat la mare in urma cu aproximativ doua saptamini, sa faca tratament pentru reumatism, el a revenit acasa cu trei zile mai devreme pentru ca a auzit de prapadul care s-a abatut asupra judetului pe care il conduce. Joi seara, prefectul a ajuns cu autoturismul Leganza la Draganesti-Olt. Dupa numai citeva minute, a avut insa nesansa sa testeze pe propria-i piele senzatiile oferite de potop.

„Cind am ajuns in dreptul Filaturii, am vazut ca venea o ambulanta dinspre oras. A trecut ea cu greu prin apa, dar pina la urma a trecut, asa ca ne-am incumetat si noi. La un moment dat, am vazut cum vine apa mare dinspre deal si nu am avut altceva de facut decit sa asteptam sa treaca. Nu va spun ce senzatie ai cind bate apa in masina si te balansezi. Am mai vazut cum urcase apa pina aproape de geam… Au intervenit pina la urma pompierii si nu ne-a luat viitura“, a povestit Marin Diaconescu. El a mai spus ca pentru edilii locali ai Draganestiului, acest potop a fost o lectie pentru a invata harta orasului si locurile de scurgere a apei.

Prefectul a precizat ca a discutat cu conducerea Inspectoratului in Constructii pentru ca in urmatoarea perioada, dupa reintrarea lucrurilor in normal, sa efectueze in zona un control „la singe“, deoarece au fost opturate zonele de canalizare ale orasului:

„Tiganii si nu numai si-au ridicat tot felul de palate si constructii si nu stiu citi dintre ei au autorizatii si toata documentatia pusa la punct. Au construit pe unde au vrut, fara sa tina cont de canalizari. Din cauza asta s-a intimplat ce s-a intimplat.“

Ajutoare pentru sinistrati

O alta problema aparuta ieri la Draganesti a fost aceea a asigurarii alimentelor si apei potabile. Toate fintinile din zona au fost acoperite de namol si apa, iar multe familii au ramas fara bunurile din gospodarii sau fara case. Filiala Olt a Societatii Romane de Cruce Rosie a transportat ieri-dimineata ajutoare de prima urgenta, constind in alimente si apa in valoare de peste 400 de milioane de lei, precum si imbracaminte si cizme de cauciuc. De asemenea, firma Coca-Cola s-a oferit sa le duca sinistratilor 480 de litri de apa minerala, iar firma slatineana MIHAI TRADE, 180 de litri.

Prefectul de Olt a spus ca a solicitat in scris presedintelui Consiliului Judetean Olt sa convoace de urgenta membrii consiliului pentru a analiza posibilitatea alocarii sumei de doua miliarde de lei din fondurile proprii ale institutiei pentru familiile afectate de dezastru. Acesta a precizat ca vor primi bani numai cetatenii care au casele darimate sau ale caror locuinte au fost grav afectate de viitura, iar din suma totala, 50 de milioane vor fi folosite pentru reabilitarea si dezinfectarea fintinilor din zona.

Prefectul a mai spus ca a prezentat ieri-dimineata ministrului secretar de stat Serban Mihailescu o prima evaluare a situatiei si a pagubelor produse si i-a solicitat acestuia ca ieri sa fie luata in discutie, in sedinta de guvern, problema calamitatilor din judetul Olt, pentru a se adopta o hotarire de guvern prin care sa se aloce fonduri pentru ajutorarea sinistratilor.

Lipsa curentului electric – problema generalizata

In urma ploilor din ultimele zile, in unele zone insotite si de descarcari electrice, reteaua de distributie a energiei electrice a judetului Olt a fost distrusa in mare parte. Joi seara erau avariate retelele din Draganesti-Olt si din localitatile rurale limitrofe, Corabia-Potelu si existau mici probleme in multe alte localitati ale judetului. De asemenea, din cauza descarcarilor electrice, au fost afectate liniile aeriene din zona Scornicesti-Potcoava si erau nealimentate total zonele Sprincenata si Stoicanesti. La Slatina, toate cartierele orasului au avut parte pe rind de cite cel putin o ora de bezna, dar cel mai afectat a fost cartierul central, Crisan II, acesta raminind nealimentat intre orele 17.30-21.00, cu scurte intreruperi. Cauza intreruperii curentului a fost apa intrata in cantitati mari la cablurile subterane.

Pagubele sint estimate la peste 12 miliarde de lei

Conform unui raport estimativ intocmit ieri dupa-amiaza privind pagubele produse in perioada 7-9 august, potopul de la Draganesti-Olt a distrus opt locuinte in totalitate si a afectat alte 114, valoarea pagubelor fiind estimata la 2,9 miliarde de lei. Au fost, de asemenea, distruse 167 de anexe in valoare de 630 de milioane si au fost omorite de viitura 960 de animale si pasari de curte, din care zece au fost porcine, iar restul – gaini, pui, giste si alte pasari. Valoarea totala a pagubelor produse de furtuna in gospodariile draganestenilor a fost estimata la 3,7 miliarde de lei, la care se adauga 1,5 miliarde ce reprezinta diverse bunuri din curtile oamenilor ce au fost luate de ape sau distruse. Strazile si drumurile comunale din zona au fost si ele afectate pe o distanta insumata la noua kilometri, pagubele ridicindu-se la 1,1 miliarde de lei. De asemenea, 37 de hectare in valoare de 403 milioane de lei au fost inundate, cele mai afectate fiind suprafetele cultivate cu legume, porumb, floarea-soarelui, vita-de- vie si lucerna. Prefectul de Olt a spus ca valoarea totala estimativa a pagubelor inregistrate la Draganesti-Olt se ridica la peste 12 miliarde de lei. Evaluarea a fost efectuata ieri de catre membrii Comisiei de Evaluare a Pagubelor, ce a fost constituita prin Ordinul Prefectului nr.70 din data de 7 august 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS