• Sute de candidati platesc taxe in dolari pentru a obtine hirtii fara nici o valoare • Fundatia „Gheorghe Titeica“ din Turnu Severin a renuntat la invatamintul superior
Pe harta invatamintului superior romanesc au aparut, pe linga traditionalele centre, Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara sau Craiova, adevarate „centre universitare“ in localitati precum Drobeta Turnu Severin sau Baile Herculane, unde au fost infiintate rapid institutii de invatamint superior private. Dintre cele cinci institutii de invatamint superior, care functionau la un moment dat in Drobeta Turnu Severin, doar una mai are dreptul sa organizeze in acest an examene de admitere. Cu toate acestea, cel putin alte doua anunta sesiuni de admitere pentru aceasta toamna.
Una dintre principalele ratiuni ale inflatiei de institutii de invatamint privat a reprezentat-o cistigul material, care nu este de neglijat. Taxele de scolarizare la facultatile particulare nu sint, in medie, mai mici de 400 de dolari, pentru fiecare an de studiu, adica aproximativ 15 milioane de lei. Prin urmare, o facultate privata cistiga de pe urma fiecarui absolvent minimum 60 de milioane de lei, iar daca scoate la liman o serie de 150 de studenti, din cei 300 cu care porneste la drum, cistigul final al institutiei, doar pentru absolventi, atinge suma de noua miliarde de lei. Guvernul a aprobat, in 28 martie 2002, o hotarire prin care o serie de institutii de invatamint superior particular intra in lichidare incepind cu anul universitar 2002-2003. Printre acestea se numara si Fundatia „Gheorghe Titeica“ din Drobeta Turnu Severin si Fundatia Romana pentru Tineret „Decebal“ din Baile Herculane. Potrivit directorului Fundatiei „Gheorghe Titeica“, Ion Nanuti, incepind din anul universitar trecut, s-a renuntat la invatamintul superior, dupa ce Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica nu a acordat autorizatii de functionare pentru nici una dintre specializarile infiintate. In aceste con-ditii, activitatea fundatiei s-a concentrat pe organizarea si functionarea unei scoli sanitare postliceale si a unui liceu teoretic particular.
La Baile Herculane, de citiva ani, sute de studenti incredinteaza banii parintilor unei institutii de invatamint care nu le ofera nici o garantie ca diplomele de absolvire au vreo valoare. Cu toate acestea, in fiecare toamna, Fundatia Romana pentru Tineret „Decebal“ din Baile Herculane a organizat sesiuni de admitere, pentru Facultatea de Drept si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Dacia Hercules“, fara ca acestea sa aiba autorizatie de functionare din partea Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA). Un dosar penal a fost deschis celor doi asociati ai Fundatiei Romane pentru Tineret, pentru actiunile frauduloase si neautorizate, desfasurate prin intermediul Universitatii „Dacia Hercules“ si Fundatiei Romane pentru Tineret „Decebal“. In urma controlului efectuat de catre comisia CNEAA la institutia de invatamint superior sus-mentionata, s-au constatat abateri grave de la standardele de calitate, cum ar fi lipsa personalului didactic, organizarea unor structuri academice neconforme cu legea, lipsa activitatii de cercetare stiintifica, toate conditii obligatorii prin legea acreditarii.
Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Directia Generala pentru Coordonarea Invatamintului Superior, atrage atentia ca Fundatia Romana pentru Tineret din Baile Herculane „nu a fost si nu este autorizata sa functioneze provizoriu, nu a avut si nu are nici o specializare de invatamint superior autorizata sa functioneze provizoriu, nu are dreptul sa desfasoare activitatea de invatamint superior si nici sa poarte denumirea de universitate, nu are dreptul sa emita si sa elibereze documente scolare referitoare la invatamintul superior“. Cu toate acestea, absolventii de liceu sint indusi in eroare, Universitatea „Dacia Hercules“ organizind admitere si pentru anul universitar 2002-2003.
Potrivit listei facute publice de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, printre institutiile de invatamint superior particular care nu mai au voie sa primeasca noi studenti la specializarea institutori se numara si Fundatia „Gheorghe Anghel“ din Drobeta Turnu Severin. Universitatea cu aceeasi denumire, care functioneaza in cadrul fundatiei, a ramas, de altfel, singura institutie particulara din invatamintul superior mehedintean care detine autorizatii de functionare pentru specializarile la care organizeaza examene de admitere in aceasta toamna. Potrivit rectorului Costel Petcu, reprezentantii fundatiei cunosteau decizia ministerului inca de anul trecut si aceasta a fost aplicata:
„Consider binevenita initiativa MEC de a face cunoscut faptul ca unele universitati particulare au intrat in lichidare, dar nu tin cont de nici o reglemtare legala si organizeaza, in continuare, concurs de admitere. O asemenea atitudine intra sub incidenta legii. Universitatea «Gheorghe Anghel» are, inca de anul trecut, in lichidare, prin hotarire de guvern, specializarea institutori limba straina, pentru care nu am mai organizat admitere.
Toate celelalte facultati autorizate functioneaza normal, ca si colaborarea cu Universitatea din Bucuresti“.