24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFragmente de oase gigant - descoperite la Exploatarea Miniera Pinoasa

Fragmente de oase gigant – descoperite la Exploatarea Miniera Pinoasa

Citeva bucati de oase, care par sa fi apartinut unui animal de dimensiuni uriase, au fost gasite de un satean din Timiseni, linga o halda de steril • Scormonind prin gramezile de pamint, Ion Pauna, pensionar si fost angajat al CNLO, nu i-a venit sa creada cind a vazut oasele • Satenii cred ca paminturile din satul lor, ocupate in mare parte de EMC Pinoasa, ascund si alte mistere • Intre timp, excavatoarele continua sa le dezgroape, dar si sa le ingroape din nou, poate pentru totdeauna • Dupa ce a vazut o parte din oase, Ion Calotoiu, director adjunct al Muzeului Judetean Gorj, a spus ca acestea au citeva milioane de ani vechime si apartin unui animal preistoric de mari dimensiuni. • „Vom solicita sprijinul specialistilor din Bucuresti si vom cere conducerii exploatarii sa opreasca lucrarile“, a declarat Ion Calotoiu

Un localnic din satul Timiseni, aflat in apropiere de Exploatarea Miniera Cariere (EMC) Pinoasa, a descoperit, in urma cu o saptamina, doua bucati de oase care par sa fi apartinut unui animal gigant. Vazind ca excavatorul continua sa scoata misterioasele bucati de oase pietrificate, Ion Pauna i-a cerut excavatoristului sa opreasca lucrarile. Fascinat de ceea ce excavatorul a scos din pamint, de la aproape 30 de metri adincime, sateanul a inceput sa caute, adunind tot ceea ce a gasit, dupa ce a scormonit pamintul cu un bat. „Ne aflam cu vacile la pascut. Eram linga o basculanta care descarca niste steril. M-am uitat la gramada de pamint care se rostogolea si l-am tras linga mine pe fiu-miu, care era si el linga vite. I-am zis sa ne uitam la un pietroi care parea mai ciudat.

«Ma, asta parca n-ar fi pietroi!?», i-am spus. L-am luat si l-am curatat putin – parea o bucata din osul unui picior. Dar era cam mare, cam 20 de centimetri in diametru. Atunci mi-am dat seama ca mai sint si alte oase si m-am dus la paznic sa il intreb unde a sapat excavatorul. Am plecat acolo si am gasit si alte oase, pe care le-am dus acasa“, a spus Ion Pauna, de 54 de ani.

Jgheabul din lemn al unei fintini a fost salvat din fata excavatorului

In speranta ca vreun specialist va sosi la Timiseni, in punctul Dealul de Sus, Ion Pauna i-a rugat pe angajatii EMC Pinoasa sa nu mai acopere cu pamint locul in care au fost descoperite fragmentele de oase. Roata excavatorului a distrus insa un cuptor de caramida si o fintina veche din stejar, fiind recuperat doar jgheabul. Acesta a fost asezat de Ion Pauna la poarta casei sale, in ideea ca cineva il va observa si se va interesa de el. Acum, oasele sint acasa la Ion Pauna si asteapta sa fie cercetate de specialisti. „A venit la mine cineva si s-a oferit sa mi le cumpere“, a spus cel care a recuperat oasele din fata excavatorului. In urma cu citeva luni, alte oase au fost gasite, insa au disparut fara urma. „Am auzit si eu de ceea ce au gasit, cred ca in stratul trei. Lumea spune ca pe aici se ascund tot felul de comori. Ce pot sa va spun sigur e ca atunci cind s-a inceput saparea, la baza dealului, excavatoristii si cei care lucrau acolo au gasit niste oase mari de mamut, cum i-au zis ei. Toti au ramas mirati, cum de au gasit asa ceva la noi aici. Dar nu stiu ce au facut cu ele. Eu cred ca atunci cind se ia prima cupa de pamint, la primul strat, trebuie sa fie un specialist si din alta parte, care sa ii atentioneze pe muncitori“, a spus Ion Pavelescu, unul dintre paznicii care supravegheaza utilajele care au scos la lumina oasele. Ion Calotoiu, directorul adjunct al Muzeului Judetean Gorj, a precizat: „Osul cel mai mare pe care l-am vazut cred ca facea parte dintr-un femur. Au cu siguranta citeva milioane de ani vechime. Am mai gasit schelete intregi de animale preistorice de dimensiuni mari si la Stoina, insa noi nu putem sapa acolo. Este treaba paleontologilor. Vom merge si la Timiseni.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS