24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de cersetori si boschetari au fost ridicati de pe strazi de politisti

Zeci de cersetori si boschetari au fost ridicati de pe strazi de politisti

Prostituatele si proxenetii sint cel mai greu de depistat

Campania nationala de depistare a cersetorilor, vagabonzilor si prostituatelor a inceput in urma cu o saptamina si in judetul Gorj. Politisti, jandarmi si gardieni publici au inceput sa verifice barurile, parcurile, strazile si garile, perturbind linistea celor care-si petrec cea mai mare parte a timpului in aceste locuri.

„Nu ne dau pace nici pe strada. Nu furam, nu dam in cap, asteptam si noi pomana de la cei care se milesc si ne arunca un ban. Pe mine nu m-au prins, dar stiu prieteni de-ai mei pe care i-au ridicat. Loc de munca nu ne dau, din ce sa traim? Ce treaba au cu noi ca cersim, ca nu le cerem lor nimic. Eu sint handicapat, nici nu pot sa muncesc“, a spus Alin, un tinar care cerseste la intrarea in piata. In doar citeva zile, zeci de persoane au fost prinse si predate sectiilor de politie. „Intr-o singura saptamina au fost depistate 59 de persoane : 21 de cersetori, 11 vagabonzi, un proxenet, sase prostituate, 20 de boschetari si aurolaci. Au fost aplicate 72 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 79 de milioane de lei. De asemenea, au fost intocmite patru dosare penale pentru tot atitea infractiuni. Actiunea face parte dintr-o campanie nationala la care participa toate fortele de ordine publica“, a precizat maior Cornelia Micu, purtator de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Gorj.

Spalatul parbrizelor a devenit o meserie riscanta

Multi dintre cersetorii prinsi de politisti sint copii. Fie ca stau pe strazi, fie ca sint in baruri, ei se apropie de oameni si le cer o anumita suma de bani, spunindu-le ca vor sa-si cumpere o piine. Cu cit sint mai mici, cu atit mai mult reusesc sa-i impresioneze pe trecatori. De cele mai multe ori, ei nu pleaca la cersit din proprie initiativa, ci trimisi de frati mai mari sau de parinti.

„Am depistat in citeva zile sapte minori care cerseau pe strada, prin parc, in spital sau in baruri. Cel mai greu este sa depistam prostituatele si proxenetii. Este si dificil de probat aceasta infractiune. Pe adulti ii ducem la politie, iar pe copii, la Centrul de Plasament. Doi dintre cei gasiti de noi erau frati si veneau tocmai din Vulcan. Intr-unul din baruri a fost gasit un copil care cersea. Intrebat cine il trimitea la cersit, el a spus ca mama lui. Vazind ca i-a fost retinut copilul, Valeria Mihu, mama minorului, a aparut si a fost amendata cu 400.000 de lei“, a precizat locotenent-colonel Victor Guta, purtator de cuvint al Comandamentului Judetean de Jandarmi Gorj. O alta forma de practicare a cersetoriei este cunoscuta indeletnicire a spalatului parbrizelor. Intersectiile din Tirgu Jiu sint insa goale de cind copiii au aflat de campania politistilor.

„Nu mai stam in intersectie, ca ne vad si ne ridica imediat. Prin baruri sau prin gara e mai greu sa ne prinda la cersit“, au spus doi pusti care se plimbau printre mesele unei terase din centrul orasului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS