18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCabinetul de planificare familiala din Tirgu Jiu a ramas fara contraceptive gratuite

Cabinetul de planificare familiala din Tirgu Jiu a ramas fara contraceptive gratuite

Studentele si somerele care beneficiau de sistemul de gratuitati sint obligate sa-si plateasca anticonceptionalele

Cabinetul de planificare familiala care functioneaza in cadrul Policlinicii din Tirgu Jiu nu mai poate distribui contraceptive gratuite pentru ca ultima transa de acest fel a fost primita in februarie. Cea mai mare parte a femeilor inscrise la acest cabinet beneficiau de gratuitate in obtinerea anticonceptionalelor.

„Avem 6.300 de fise, deci tot atitea paciente inregistrate. Cele mai multe dintre ele sint studente, eleve sau somere, iar aceste categorii au avut dreptul la contraceptive gratuite. Din pacate, acum trebuie sa si le cumpere pentru ca de mai multe luni nu am mai primit anticonceptionale in regim de gratuitati. Avem promisiuni ca situatia se va remedia, dar inca nu s-a materializat nimic. S-a inregistrat o scadere a fluxului de paciente pentru ca unele dintre ele chiar nu-si permit sa le cumpere. Altele fac eforturi si le platesc“, a spus Marcela Barbarasa, medic de planificare familiala.

O folie de anticonceptionale, necesara pentru o singura luna, costa, in functie de producator, intre citeva zeci si citeva sute de mii de lei. In cabinetul din policlinica nu se percepe adaos comercial, astfel ca produsele sint mai ieftine decit in farmacii. Spre deosebire de alte orase, in Tirgu Jiu functioneaza doar doua cabinete cu aceasta specializare: unul in cadrul sistemului de stat si altul privat.

„In orasele mai mari exista asociatii sau fundatii straine care au deschis cabinete unde, pe anumite criterii, distribuie si contraceptive gratuite. In Tirgu Jiu, doar cabinetul nostru, cel din policlinica, acorda asemenea facilitati“, a precizat Marcela Barbarasa.

Mentalitatea oamenilor, principala problema a medicilor de planificare familiala

Fiecare spital orasenesc din Gorj are un cabinet de planificare familiala. Pe linga acordarea de contraceptive, acestea mai au rolul de a intocmi certificatele prenuptiale pentru cei care se casatoresc.

Cabinetul din Policlinica Tirgu Jiu a fost infiintat in 1992. Mentalitatea oamenilor s-a schimbat mult de atunci, dar medicii au inca de luptat cu anumite idei ale celor cu care intra in contact. Pacientele au virste cuprinse intre 14 si 48 de ani.

„Cele mai receptive sint tinerele. Ele isi aduc si prietenele. De cele mai multe ori vin cite doua, ca sa nu le fie jena. De asemenea, am observat ca femeile de peste 40 de ani, care au trecut prin trauma provocata de sarcinile nedorite si avorturile clandestine de pe vremuri, isi aduc fiicele. Avem si cazuri in care barbatii isi aduc sotiile sau prietenele la cabinet, iar asta inseamna un mare progres in ceea ce priveste planificarea familiala, pentru ca evitarea unei sarcini este o problema a cuplului, nu doar a femeii“, a precizat Marcela Barbarasa. In ciuda campaniilor de prevenire a sarcinilor nedorite, a avorturilor si a abandonului copiilor, medicii de planificare familiala spun ca relatiile de colaborare intre institutii nu functioneaza cum ar trebui in acest domeniu.

„Se face mare scandal pe tema educatiei sexuale, dar la noi nu vine nici un director de scoala sa ne ceara sa le vorbim copiilor. Nu ne putem duce peste ei. Incercam sa facem campanie de informare prin presa“, a precizat medicul cabinetului de planificare familiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS