17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe Sfinta Marie Mica, tiganii doljeni au facut-o lata in Lunca Jiului

De Sfinta Marie Mica, tiganii doljeni au facut-o lata in Lunca Jiului

Nasterea Maicii Domnului, zi speciala pentru crestinatatea ortodoxa, i-a scos pe tiganii doljeni la picnic, in Lunca Jiului, in fapt, un bairam in toata regula organizat de Partida Romilor, cu manele, gratare, bautura si tot tacimul. Romii doljeni isi serbau ziua, hotarita pentru 8 septembrie de unii dintre liderii lor. Asupra zilei romilor Uniunea Romilor si Partida Romilor, cele doua formatiuni care pretind ca ii reprezinta, nu au cazut insa deloc la pace. Pentru ca nu au fost invitati la chef, cei de la Uniune s-au suparat si au plecat in pelerinaj la Manastirea Horezu. Asta nu i-a deranjat citusi de putin pe adeptii Partidei, hotariti sa se distreze la iarba verde. Fiecare cu caruta si mamaliga lui. Sau cu celularul si jeep-ul.

„Alune americane“ si whisky Jack Daniels

Pe la ora 13.00, Tatian Dumitru Terente, seful Partidei Romilor a sunat adunarea. Baieti de baieti cu mertanuri ultimul tip, jeep-uri incarcate de pirande cu salbe de aur, dar si tigani cu tingiri si carute au mers in parcul din Lunca Jiului. Nu au fost uitate fortele de ordine (politie, jandarmerie, gardieni publici), care au fost invitate politicos sa ia parte la ospat, chiar daca au refuzat, la fel de politicos. „Nu fac ei scandal, sefu’, tocmai azi”, a tinut sa-i asigure Tatian pe jandarmii sositi in numar mare la picnic. „Sefii au avut masa separata, unde s-au infruptat cu fripturi, nelipsitul calup de salam de toate zilele, alaturi de bere si un rom mic (bautura spirtoasa!) si… whisky Jack Daniels, din cel mai scump, ca doar o data pe an este ziua romilor! Alaturi, citeva pirande isi vedeau in continuare de comertul obisnuit, ca vorba aia, „frate, frate, da’ saminta si alvitele sint pe bani“.

„Boierule, sa vii la noapte, sa vezi cum descintam la Jiu”

Tatian a fost categoric: „fiecare maninca ce isi aduce de acasa”. Asa ca vrajitoarele mestecau de zor la mamaliga in coltul lor, hotarite sa descinte de bine pe mai-marii comunitatii si sa dea binecuvintarea traditionala cui le-o cere.

„Am taiat noua capete de pui, o gaina batrina si un curcan mare, asa, ca pentru al de conduce lumea. In seara asta o sa ne adunam toate vrajitoarele renumite si mergem sa descintam la balta. Boierule, sa vii la noapte sa vezi cum descintam la Jiu, ca descintam de bine, cu magia alba, ca sa nu mai fie seceta. Si pentru gaborii astia de ne pazesc descintam de bine, sa ajunga generali“, spune vrajitoarea Florica, discipola Iozefinei, care sustine ca este sora cu Omida. Banchetul a fost inveselit, pe linga manelele obisnuite, de „Asul de Trefla“, formatie care le-a cintat tiganilor pe gratis.

O sarbatoare asa de imbelsugata nu putea sa nu aiba in rindul ei si citiva reprezentanti de seama ai judetului, asa ca de aceasta misiune s-au achitat cu brio Marin Diaconeasa, vicele de la consiliul judetean, si Petre Cotan, seful gardienilor publici, care a venit sa se asigure ca tiganii nu vor face vreo boroboata de ziua lor.

„Care are masina vine cu ea la Horezu“

Pe de alta parte, Uniunea Romilor, in frunte cu presedintele sau, Vasile Velcu Nazdravan, a participat si ea la o adunare tiganeasca, dar nu in Dolj, ci la Manastirea Horezu din judetul Vilcea, acolo unde stiau ca se vor stringe romi din toata tara.

Liderii Uniunii nu si-au facut insa griji ca nu se vor gasi tigani care sa-i insoteasca la Vilcea. Aflat in conflict deschis cu Partida Romilor, Vasile Velcu Nazdravan, liderul UR, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, ca 8 septembrie nu reprezinta o zi oficiala a comunitatii din Romania, asa ca nu se simte obligat sa participe la serbarea cimpeneasca din Lunca Jiului, organizata de formatiunea politica amintita.

„Nu am fost invitati si de aceea nu ne ducem. Romii au o singura sarbatoare si aceea este internationala, pe 8 aprilie. Ii invit pe toti tiganii din Dolj sa vina la Horezu, daca vor avea cu ce sa vina. E foarte frumos acolo, iar unii dintre noi n-au fost niciodata. Tiganii vor veni cu carutele si care au masini, cu masina“, a spus Nazdavan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS