• Pentru obtinerea anumitor culori, mesterul foloseste diverse specii de plante • Un kilogram de lina – o bere; o patura – un milion de lei
Un satean din comuna Cilnic este renumit in intreaga Oltenie pentru calitatea paturilor si cuverturilor de lina pe care le tese, acestea ajungind si peste granitele tarii. Fost subinginer la Termocentrala din Rovinari, Lucian Mihai, de 43 de ani, si-a abandonat in urma cu sapte ani serviciul, pentru a putea continua mestesugul tesutului. De altfel, o traditie de familie pe care au reprezentat-o cu cinste atit bunicul, cit si tatal mesterului. Pe cele doua razboaie de tesut marca Luis Schoenerr, construite in anul 1885, Lucian Mihai a realizat 10.000 de paturi si macaturi, fiind o adevarata minune cum de cele doua utilaje mai functioneaza.
Lucian Mihai a renuntat la un serviciu sigur de sef de sectie si a ales tesatoria. In anul 1995, subinginerul s-a mutat din apartamentul in care locuia la Tirgu Jiu intr-un grajd al fostului CAP Cilnic.
In acest loc a adus, de la Buhusi, doua razboaie de tesut foarte vechi pe care a reusit sa le reconditioneze, in asa fel incit sa poata sa fie folosite la capacitate maxima. Inceputul a fost mai greu, din cauza ca subinginerul nu se ocupase decit periodic de mestesugul tesutului.
„Pe aceste doua razboaie au lucrat bunicul si tatal meu. Eu am venit din Moldova, dar acum sint gorjean 100%. Am facut si Liceul de Arte Plastice «Octav Bancila», dupa care Facultatea de Subingineri la Tirgu Jiu. Multa lume a ris cind am venit in acest grajd, iar acum toti ne cauta si aduc lina sa le facem paturi. Cu toate astea, taranii nu mai au bani pentru paturi, dar tot vin, pentru ca sint multumiti de ceea ce facem. Am fost atras de aceasta arta si am pus suflet. Au venit la mine si italieni, si nemti. Cu timpul, am invatat si jocul culorilor si cum sa sa obtin nuantele dorite“, a spus Lucian Mihai.
Retete furate de la un mester din Strehaia
Constanta Mihai, sotia mesterului, este mina dreapta a lui Lucian Mihai. Aceasta a deprins si ea mestesugul tesutului.
Familia Mihai a inteles din timp ca vopsitul linii este o adevarata arta, si, in consecinta, a obtinut retetele cele mai bune, de la cei mai buni mesteri. Unul dintre acestia este Ion Sapun, de 80 de ani, din Strehaia, renumit in Oltenia pentru calitatea vopselelor preparate. Batrinul mester vopsitor de lina a fost cel care l-a cautat pe Lucian Mihai si i-a oferit secretele artei sale.
„A venit la mine si mi-a spus ca ii place cum lucrez. El mi-a dat si cele doua cazane de cupru in care vopsim lina. Pe un om care iti da toate secretele il respecti ca pe Dumnezeu. O parte din vopsele le luam de la Codlea. Rosul il facem, de exemplu, din trei culori. Folosim coloranti naturali. Pentru nuante pastelate, fierbem diverse plante: foi de ceapa, frunze de nuc“, a povestit mesterul.
In procesul de realizare a unei paturi, familia Mihai foloseste foarte mult munca manuala, apelind pentru torsul linii la mai multe batrine din comuna. Lina este insa din ce in ce mai ieftina: la Cilnic, costul unui kilogram de lina este echivalent cu pretul unui litru de bere. La o patura se folosesc aproximativ patru kilograme de lina.