29.5 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTurnatoria de partid

Turnatoria de partid

Statul roman, prin a sa APAPS, pare a fi lansat toamna aceasta un fel de superoferta in privatizarea industriei craiovene. Altfel, nu intelegem cum, la citeva saptamini dupa ce IUG-ul fu pus in bratele lui Constantin Popeci, este pe teava tunului trecerea TUFON-ului in patrimoniul lui Constantin Dilgoci. Numele lui Dilgoci a mai aparut in Gazeta de Sud si saptamina trecuta, in strinsa legatura cu niste prejudicii de ordinul zecilor de miliarde provocate unor societati comerciale de prin tara. Licitatia de privatizare a SC TUFON SA, una din cele mai mari turnatorii de fonta din tara, a fost cistigata de un sereleu obscur, aflat la comanda lui Costi Dilgoci.

SC TUFON a fost scoasa in iunie 2002 la vinzare pentru a opta oara. Si abia de data aceasta, fata batrina a industriei craiovene si-a gasit petitor: SC CD PAN SRL.

Unicul ofertant figura in registrul comertului cu un capital social de doua milioane de lei, adica de vreo douazeci de mii de ori mai mic decit zestrea TUFON-ului, care are un capital social de aproape 40 de miliarde de lei.

Obiectul de activitate al sereleului tine de morarit, nicidecum de metalurgie. Asociat unic la CD PAN, o anume Diana-Dorinela Borceanu, bailesteanca la origine, care abia a implinit 27 de ani.

Aparentele nu trebuie insa sa ne duca in eroare: sereleul nu este decit un pion in grupul de firme condus de Constantin Dilgoci. Directorul TUFON, Nicolae Cretu, povesteste cu cine a discutat, de fapt, privatizarea:

„La inceput, a venit Diana Borceanu ca sa semnam protocolul de confidentialitate. Dupa aceea, ne-a facut o vizita Alin Giuca. Iar martea trecuta a venit si Constantin Dilgoci, sa stam de vorba.“

Alin Giuca, de 28 de ani, este director executiv al Jurnalului de Oltenia, ziarul de casa al lui Dilgoci. Fost ofiter de politie in cadrul Serviciului Economic al Politiei Municipiului Craiova, Alin Giuca a demisionat in vara lui 2001, la scurt timp dupa ce colegii sai de birou au instrumentat un dosar in care actualul sau patron era cercetat pentru o teapa de peste 20 de miliarde data societatii AZOMURES Tirgu-Mures.

Caracterizat de fostul sau sef, comisarul Radu Popescu, ca fiind „nu tocmai prost“, Giuca isi foloseste acum experienta politieneasca pentru a-l ajuta pe Dilgoci sa fenteze urmarirea penala.

La rindul sau, Constantin Dilgoci lupta pentru un loc pe lista celor mai mari tepari ai Craiovei. Saptamina trecuta, Gazeta de Sud a aratat cum fostul puscarias din lotul ROMCEREAL a dat in ultimii ani tunuri de peste 50 de miliarde de lei, cu directa implicare a deputatului PUR de Dolj, Florea Voinea. Din punctul de vedere al lui Dilgoci, faptul ca este in mod constant rau-platnic tine de voia Domnului:

„In agricultura, nu intotdeauna poti sa respecti termenele de plata. De exemplu, anul acesta am investit mult, dar seceta mi-a cauzat pierderi de vreo 40 de miliarde. Daca n-a vrut Cel de Sus sa dea ploaie… Cum sa imi platesc datoriile, in cazul acesta?“, se intreaba Dilgoci.

Dilgoci se viseaza turnator

Ajuns insa in postura de patron la TUFON, Dilgoci nu va mai putea sa invoce seceta drept scuza atunci cind va veni, inevitabil, momentul sa scoata din buzunar bani buni pentru finantarile de care turnatoria are nevoie. Asta, bineinteles, numai in cazul in care relansarea fabricii este scopul „potentului om de afaceri“.

Ca alternativa, Dilgoci ar putea reclama imposibilitatea de administrare, ceea ce, la noi, n-ar fi deloc o noutate in istoria privatizarii, si s-ar alege in schimb cu vreo zece hectare de teren intravilan, care ar justifica singurele o mare parte din pretul de achizitie al TUFON.

Directorul general Nicolae Cretu a oferit, de altfel, o imagine aproximativa despre cit ar putea sa inghita, doar intr-o prima faza, reabilitarea turnatoriei.

„In primul rind, pina la 30 decembrie ar trebui platite datoriile acumulate in timpul anului in curs catre bugetul de stat si bugetele locale, adica vreo 12 miliarde de lei. Asta pentru ca TUFON sa poata beneficia de prevederile Legii 137/2002 privind inlesnirile la plata datoriilor catre stat. Mai ramin insa alte 47 de miliarde, datorii restante, de care nu te iarta nimeni. Asa ca cine zice ca ia fabrica de pomana se insala.“

In plus, la solicitarea APAPS, conducerea actuala a TUFON a intocmit un plan de revigorare a fabricii, cuprinzind investitiile minimale care trebuie facute, care s-au ridicat la suma signifianta de 800.000 de dolari. Ori unul din punctele caietului de sarcini prevede, pentru cumparator, obligatia de a-si asuma, o data cu preluarea TUFON, cel putin respectivul program de investitii.

Interesant este ca afaceristul care va trebui sa sustina din buzunar o reanimare de vreo 100 de miliarde de lei este acelasi care s-a confruntat, nu o data, cu imposibilitatea de a face fata platilor prevazute in contractele cu diverse firme.

Unii din creditori s-au nelinistit atit de mult, incit au ajuns cu plingerile pina la justitie. Dificultatile financiare ale lui Dilgoci au capatat cu aceasta ocazie denumirea oficiala de „prejudiciu“, dar si pe cea mai putin pretentioasa de „teapa“, in fond o vorba de alint in gura colaboratorilor sai care inca se resimt dupa ce au lustruit bancile tribunalelor pentru a scoate un ban de la actualul investitor aproape strategic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS