17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliului judetean i se intorc vreo zece miliarde de pe drumuri

Consiliului judetean i se intorc vreo zece miliarde de pe drumuri

Edilii doljeni au tinut ieri o sedinta-maraton pentru a hotari cum sa cheltuiasca, pina la sfirsitul acestui an, aproximativ zece miliarde de lei din fondurile pentru investitii. Suma respectiva nu a fost consumata de catre diversele firme care deruleaza contracte cu Consiliul Judetean Dolj si urmeaza sa se reintoarca la bugetul de stat daca nu i se gaseste urgent o intrebuintare. S-a conchis ca solutia optima ar fi ca de jumatate din bani sa se toarne asfalt pe diversele drumuri judetene aflate in modernizari. Potrivit noilor rectificari, tronsonul Filiasi-Melinesti va primi in plus fata de suma alocata un miliard de lei, de aceeasi suma beneficiind si tronsonul de drum judetean Murgasi-Velesti.

De fonduri consistente va avea parte si traseul Grecesti-Secu-Argetoaia, drum cu scandal dupa ce unii dintre consilierii judeteni au sesizat ca pentru trei kilometri de asfalt, firma GENERAL COMI a primit in ultimii ani peste 20 de miliarde de lei. Faptul a deranjat cu atit mai mult cu cit directorul firmei amintite era consilier judetean in momentul contractarii lucrarii. In plus, Ion Voiculescu, presedintele consiliului judetean, a recunoscut recent ca este actionar la GENERAL COMI.

O alta parte a fondurilor neconsumate va fi alocata modernizarii podului din localitatea Goicea (1,8 miliarde de lei), precum si pentru instalarea a doua centrale termice la scolile speciale.

Un kilometru de asfalt va costa circa opt miliarde

„Am luat de la lucrarile care nu se pot tine de program pina la sfirsitul anului in curs si am alocat la turnarea de asfalt. In constructii nu se mai poate face mare lucru in aceasta perioada, pe cind asfalt se poate turna si la plus cinci grade. Chiar daca sumele alocate par mari, necesarul pentru finalizarea drumurilor este de zece ori mai mare. Spre exemplu, la Melinesti, necesarul este de 70 de miliarde si s-au alocat doar opt, iar la Secu, de 40 de miliarde. S-a facut scandal pentru trei kilometri de drum unde, de fapt, s-au investit doar 18,2 miliarde. Dar la preturile actuale, un kilometru de asfalt va costa cel putin opt miliarde de lei si nu sase, atit cit a rezultat pina acum“, a precizat Valentin Chiata, directorul tehnic al Consiliului Judetean Dolj. Printre investitiile de la care s-au luat fonduri se numara podul de la Cernele, care nu poate fi terminat pina la sfirsitul anului din cauza unor dificultati tehnice, precum si introducerea retelei de Intranet-Internet in administratia publica judeteana, la cea de-a doua lucrare suma redistribuita fiind de aproape doua miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS