5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNebunii periculosi se plimba nestingheriti pe ulitele satului

Nebunii periculosi se plimba nestingheriti pe ulitele satului

Carentele sistemului sanitar romanesc se rasfring, de cele mai multe ori, asupra bolnavilor, dar si asupra cadrelor medicale. Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta de la Poiana Mare- Dolj, ca si celelalte unitati medicale din tara, se confrunta cu greutati financiare. Neobisnuit este totusi faptul ca peste 200 de bolnavi psihic, care au la activ crime odioase, violuri sau tilharii, sint supravegheati de un numar redus de paznici autorizati. Si asta pentru ca Ministerul de Justitie refuza sa isi treaca in subordine sectia penala din cadrul spitalului.
Un alt aspect neobisnuit este ca bolnavii psihic care nu intra sub incidenta articolului 114 Cod Penal se pot plimba nestingheriti pe ulitele satului, fara sa fie supravegheati de cineva.

La Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta de la Poiana Mare sint internati peste 500 de pacienti cu afectiuni psihice. Dintre acestia, 210 sint bolnavi care, pe fondul unor tulburari psihice, au savirsit fapte antisociale. Pentru a fi prezentati in fata instantei de judecata, medicii de specialitate trebuie sa se pronunte daca pacientii au avut discernamint in momentul comiterii faptei. Chiar daca sint internati in pavilioane separate de restul bolnavilor, acestia nu sint supravegheati cu strictete.

Paznicii autorizati sint foarte putini, iar infirmierii sint folositi si pentru supravegherea pacientilor din sectia penala.

„In prezent, avem numai cinci paznici autorizati, iar la fiecare pavilion mai sint cite sapte infirmieri barbati care, pe linga supraveghere, mai au si alte sarcini de serviciu. Sint destul de putini, insa atit ne permitem in prezent“, a spus dr. Florina Pesa, directoarea spitalului.

Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta de la Poiana Mare este unul dintre cele sase unitati medicale de profil din tara in care sint internati bolnavi psihic care au savirsit crime, violuri sau tilharii. Conducerea spitalului a facut numeroase demersuri pentru ca sectia penala sa fie trecuta in subordinea Ministerului Justitiei:

„Este responsabilitatea lor. Se pare insa ca Ministerul de Justitie nu doreste sa preia sectia penala. Toate demersurile facute s-au impotmolit. Daca ne-ar prelua si ar asigura paza unitatii macar in exterior, ar insemna mai multa siguranta pentru noi, cadrele medicale, dar si pentru bolnavi. Plus ca s-ar diminua cheltuielile noastre“.

Bolnavii se plimba aiurea pe ulitele satului

Aproape in fiecare zi, bolnavi de la Spitalul de Psihiatrie si Masuri de Siguranta se plimba pe ulitele comunei.

„Se duc la magazin sa isi cumpere tigari sau ce au nevoie. Nu sint recalcitranti, iar noi ne-am obisnuit cu ei. Ii tratam ca pe niste oameni normali. Nu au nici o vina ca sint dusi cu pluta“, a spus un localnic.

„Tot timpul ii vedem. Unii dintre ei, care sint mai zdraveni la minte si buni de munca, sint luati de unii oameni din sat ca sa munceasca la cimp. Sint rasplatiti fie cu alimente, fie cu cite o sticla cu vin. Nu ne fac probleme si chiar ne pare rau de ei“, a spus Ioan Iordache.

Primarul comunei, Petre Simion, spune ca bolnavii ar putea reprezenta un pericol pentru localnici, daca acestia ar face o criza in timp ce se afla in sat, insa, atita vreme cit nu au fost situatii conflictuale, nimeni nu isi face deocamdata probleme. „Pentru cei 13.000 de locuitori ai comunei, plus cei 200 de bolnavi care intra sub incidenta Articolului 114 Cod Penal, noi asiguram paza cu sase politisti. Este destul de putin. Acestia mai au si ei probleme, mai pleaca in concediu si nu sint toti la serviciu. De cite ori am avut prilejul, i-am solicitat sefului IJP Dolj sa ne suplimenteze numarul politistilor de la Poiana Mare“, a spus Petre Simion.

Pe de alta parte, conducerea spitalului spune ca nici un bolnav nu iese din unitate neinsotit:

„Avem bolnavi care vor sa isi cumpere alimente din sat. Este vorba de cei care au pensie. Acestia ies doar insotiti. Nu cred ca de un an si jumatate, de cind s-au facut schimbari la nivelul conducerii si de cind sectia de TBC a fost mutata in alta parte, au mai fost vazuti pacienti de-ai nostri umblind aiurea prin sat“.

Caldura cu tiriita

Desi termometrele indicau valori mult sub zero grade Celsius, in saloane era destul de frig, iar caloriferele erau reci. Pentru a suporta frigul, bolnavii stateau cu halatele pe ei. Programul de furnizare a caldurii este strict: citeva ore dimineata si citeva dupa- amiaza.

„Stim ca nu asiguram indicele de confort termic, dar mai mult nu ne permitem. Incalzirea si pregatirea hranei se fac cu pacurina, pentru care cheltuim lunar un miliard de lei“, a spus dr. Florina Pesa.

Datoriile spitalului catre diversi furnizori se ridica la peste cinci miliarde de lei. „Sint datorii din anii anteriori. Daca tinem cont de cheltuielile curente, datoriile nu sint asa de mari. Avem sase pavilioane de intretinut si peste 500 de pacienti carora trebuie sa le asiguram hrana, medicamente si absolut tot ce au nevoie. CAS Dolj ne da pe luna 2,8 miliarde de lei, din care doua miliarde de lei sint numai salariile, iar alimentele costa 1,7 miliarde. Nu stim cum sa ne mai peticim“, a spus conducerea spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS