-0.5 C
Craiova
vineri, 17 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalViata lui Eugen Mares a fost curmata de gloantele din Decembrie 1989

Viata lui Eugen Mares a fost curmata de gloantele din Decembrie 1989

Autoritatile din Mehedinti nu si-au adus aminte de Eroii Revolutiei din Decembrie 1989. Luni, cind s-au implinit 13 ani de la moartea sublocotenentului Eugen Mares, singurul erou din Drobeta Turnu Severin strapuns de gloante in Capitala, la bustul sau de pe strada Walter Maracineanu nu au aprins luminari decit parintii si citiva vecini.

In seara de 23 decembrie 1989, Eugen Mares, de 20 de ani, militar in termen, a fost trimis sa organizeze un filtru rutier pe soseaua Chitilei, la intrarea in Bucuresti. Acasa, la Drobeta Turnu Severin, parintii il asteptau sa petreaca impreuna Sarbatorile de iarna. N-a mai apucat insa sa se intoarca. Asupra celor 25 de soldati, printre care se afla si Eugen, s-a abatut o ploaie de gloante, dintr-o directie ramasa necunoscuta.

„A fost singurul dintre camarazii sai care a fost lovit. Colegii lui l-au tras din strada si i-au acordat primul ajutor. Daca nu erau ei, murea acolo. S-au luptat si medicii cu moartea, dar n-au reusit sa-l salveze. A fost impuscat cu gloante explozive, iar schijele i-au spart organele. Rafala a pornit din turla unei biserici. Au fost doi tragatori, care aveau echipament cu infrarosu, pentru vederea pe timp de noapte, dar n-am aflat cine erau“, povesteste Dumitru Mares, tatal tinarului erou severinean.

„A avut contributia sa la libertatea poporului roman“

Dupa doua operatii suportate la Spitalul de Urgenta din Bucuresti, Eugen Mares nu si-a mai revenit dupa ultima anestezie. Parintii sai au fost anuntati telefonic, in Ajunul Craciunului, sa se duca sa-si ia fiul de la morga.

„La morga spitalului am vazut holul plin cu cadavre. Eugen era intins, dezbracat, pe o masa. Nu voi putea uita niciodata acele imagini“, isi aminteste cu durere Dumitru Mares.

Parintii lui Eugen au comandat un bust, pe care ar fi dorit ca primaria sa-l amplaseze in centrul municipiului, asa cum sint cinstiti eroii in marile orase. Nu s-a gasit insa intelegere, desi au incercat patru ani, motiv pentru care l-au asezat in fata blocului, pe strada Walter Maracineanu, „ca sa-l avem aproape“.

Pe piatra soclului sau, sta scris: „Pliviti radacinile si umflati-va aripile spre un viitor mai bun!“. Dumitru Mares, tatal singurului erou severinean impuscat la Revolutie, considera ca sacrificiul fiului sau nu a fost inutil:

„A avut contributia sa la libertatea poporului roman“. Luni, pe bustul sublocotenentului Eugen Mares a nins cu fulgi mari, ca niste lacrimi picate din cerul albastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS