Dumitru Tinu, directorul cotidianului Adevărul, a decedat miercuri, 1 ianuarie, in urma unui accident rutier petrecut pe raza localităţii Romaneşti. Accidentul s-a produs in jurul orei 9.45, după ce autoturismul Volvo cu numărul de inmatriculare B-40-DTN, condus de Dumitru Tinu (62 de ani), care se deplasa in direcţia Bucureşti-Ploieşti, a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat.
Conform Serviciului de Medicină Legală Prahova, moartea lui Dumitru Tinu a fost violentă. Cauza, conform concluziei preliminare, rezultate in urma autopsierii cadavrului, a fost „contuzia şi hemoragia meningocerebrală, in cadrul unui traumatism craniocerebral contuziv, acut, forte, deschis, soldat şi cu fractură de etaj endobazic mijlociu şi fractură de coloană cervicală“. Poliţia precizează că leziunile traumatice puteau fi produse prin lovirea capului „de planurile şi reliefurile dure“ din interiorul autovehiculului. In comunicatul IGP se menţionează că au fost recoltate probe histopatologice care vor fi inaintate Institutului Naţional de Medicină Legală din Bucureşti. De asemenea, s-au recoltat şi probe biologice (singe), necesare concluziilor finale ale raportului medico-legal de autopsie.
Autoturismul in care se afla Dumitru Tinu „corespundea din punct de vedere tehnic, neevidenţiindu-se defecţiuni la mecanismele şi sistemele care concură la siguranţa circulaţiei“, se arată intr-un comunicat remis de Inspectoratul General al Poliţiei.
Comuna Coteana işi plinge fiul
Vestea morţii lui Dumitru Tinu a căzut ca un trăsnet in mijlocul oamenilor din Coteana, locul in care pe 21 octombie 1940 s-a născut fostul director al cotidianului Adevărul. Oamenii spun că regretatul gazetar nu a uitat niciodată de unde a plecat. Unul dintre verişorii săi, care trăieşte in satul natal, a spus că a primit mii de telefoane din toate colţurile ţării, de la oameni care vor să-l conducă pe ultimul drum pe Dumitru Tinu: „Cititorii lui ne-au ajutat să depăşim şocul… E uimitor ciţi oameni l-au apreciat!“
In casa părintească a lui Dumitru Tinu locuieşte acum fratele acestuia, Florea Tinu sau „nea Floricel“, cum ii spun sătenii. Părinţii lui au murit de mult. Dumitru Tinu mai are o soră, Elena, şi un nepot, Virgil Tinu, care este chiar consilier in comună. Familia Tinu este una dintre cele mai vechi şi mai numeroase din comună şi din sat. Practic, un colţ de comună s-ar putea numi Tinu. După şcoala elementară urmată in sat, Dumitru Tinu a mers la oraş, la Slatina, unde a terminat cursurile Liceului „Radu Greceanu“, in prezent ajuns Colegiu Naţional, una dintre „pepinierele“ de vedete ale judeţului Olt. Firea energică şi ambiţioasă a lui Dumitru Tinu l-a adus in Capitală, unde a terminat Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. Treptat, acesta a avut mai multe funcţii, culminind cu cea de director al cotidianului Adevărul, ziar pe care l-a fondat imediat după evenimentele din Decembrie 1989.
Deşi a avut o viaţă profesională deosebit de activă, Dumitru Tinu nu şi-a uitat semenii. Vărul acestuia, cu care a copilărit Dumitru Tinu, a declarat: „De fiecare dată cind venea in sat stătea de vorbă cu oricine. Avea o vorbă bună pentru fiecare, ii plăcea să ajute… Sint multe persoane in comună care v-ar putea spune că au fost ajutate cel puţin o dată in viaţă de el“. Pe uliţele satului Coteana, oamenii il pling pe Dumitru Tinu. După un scurt periplu la redacţia ziarului căruia Dumitru Tinu i-a dedicat ultimii ani din viaţă, corpul neinsufleţit al acestuia va fi dus in localitatea Breaza.