4.8 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalVinzari cu taraboi politic

Vinzari cu taraboi politic

Regia de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a intocmit lista spatiilor comerciale care sint in administrarea consiliului local municipal si care vor fi vindute, fie prin negociere directa, fie prin licitatie publica cu strigare, micilor comercianti si prestatorilor de servicii, conform Legii nr.550/2002. Potrivit actului normativ amintit, 85% din banii obtinuti din vinzari vor intra la bugetele locale, dar pina atunci multe strigate politice vor razbate dinspre consiliul local pe seama alcatuirii comisiei de licitatii. O prima runda de ciondaneli s-a incheiat deja, majoritatea pesedista fiind acuzata ca, sub bagheta marelui maestru al licitatiilor, Vasile Bulucea, vrea sa transforme vinzarea spatiilor intr-o noua afacere de partid cu comisioane in coada.

Doar 52 de spatii vor fi vindute

Pe lista spatiilor care intra sub incidenta legii si care sint inca in administrarea RAADPFL figureaza 49 de cladiri propuse spre vinzare prin metoda negocierii directe, insa la foarte multe dintre ele este nevoie de avize favorabile din partea Comisiei municipale de aplicare a Legii nr.10/2001 (privind retrocedarea imobilelor nationalizate) sau de la Ministerul Culturii si Cultelor, deoarece sint declarate monumente istorice sau se afla in apropierea acestora.

Numai trei dintre spatiile comerciale vor fi vindute prin licitatie publica cu strigare. O florarie, proprietatea RAADPFL, trei sectii ale Directiei Sanitar- Veterinare si un sediu CEC nu vor fi vindute deoarece nu intra sub incidenta legii.

De asemenea, Consiliul Local Craiova a respins, in sedinta ordinara de la sfirsitul lunii trecute, vinzarea Dispensarului uman Cernele, care figureaza pe domeniul public al municipiului Craiova, si nu in cel privat. Alte 180 de spatii nu vor fi vindute, intrucit fie sint declarate monumente istorice, fie sint revendicate conform Legii nr.10/2001.

PSD, acuzat ca vrea monopolul in comisia de licitatie

Cu toate ca au identificat locatiile imobilelor care vor intra in proprietatea micilor comercianti si prestatori de servicii, consilierii municipali nu s-au inteles asupra celor care vor face parte din comisia de licitatie.

Votul deschis s-a dovedit din nou o rafuiala politica intre PSD, care detine majoritatea in consiliul local, si reprezentantii opozitiei. Opozitia i-a reprosat puterii mai mult interesele obscure pe care le are in aceasta sfera si monopolul pe care vrea sa-l instaureze, decit banii pe care i-ar fi incasat membrii comisiei din prestarea acestor servicii.

Pentru ca s-a votat de trei ori fara insa ca vreunul dintre candidatii de pe lista sa obtina nominal numarul minim de voturi (21), proiectul de hotarire cu pricina a fost aminat pentru ianuarie 2003.

„Vedeti, dragi colegi, ca atunci cind este sa votam nominal si nu in grup, nu va mai iese nimic voua, celor de la PSD?“, le-a reprosat consilierul PD, Petre Gongu, colegilor sai din consiliu. De aceeasi parte a baricadei se afla reprezentantii PNL, PNTCD si PRM, care nu vad deloc cu ochi buni incercarea partidului de guvernamint de a-si plasa oamenii si in aceasta afacere.

„La sedintele lor de partid fac jocurile si apoi vin in consiliu si spun ca propunerile pentru cei care vor fi pe lista se fac pe loc. Stiu ca sint majoritari si noi nu prea mai avem ce face. Dar uite ca de data asta nu le-a mai mers. Toata opozitia considera ca trebuia sa se faca o negociere in prealabil, intre toate partidele, ca totul sa fie echitabil. Teoretic, primarul Bulucea nu se baga, dar se vede ca vrea sa intre in comisie numai cei care ii fac jocurile“, acuza consilierul PNTCD, Emil Dumitrescu.

„Ar fi fost normal ca fiecare partid sa-si desemneze un reprezentant. Altfel, vor plana din nou suspiciunile, asa cum s-a mai intimplat in cazul unor licitatii la care din comisie au facut parte numai consilierii PSD“, este de parere consilierul PRM, Dumitru Dolea. In replica, singurul care a luat apararea PSD a fost, ca de obicei, consilierul Virgil Dragomirescu.

In sedinta de sfirsit de an, acesta era gata-gata sa se ia la harta cu Petre Gongu, dupa ce pedistul acuzase pe fata puterea ca duce o politica de gasca si nu are curajul sa isi asume responsabilitatea unor hotariri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS