7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSirbii din satul Svinita au sarbatorit ieri Craciunul

Sirbii din satul Svinita au sarbatorit ieri Craciunul

• Traditia se respecta de peste 100 de ani • IPS Teofan Savu a oficiat slujba
de Sfintul Ioan la Biserica Grecescu din Turnu Severin

Credinciosii din satul mehedintean Svinita, unde traieste o importanta comunitate sirba, au umplut ieri biserica din localitate, pentru a participa la slujba din Ajun.

Conform traditiei, au fost sfintite darurile si stejarul, simbolul Craciunului, in timp ce copiii au cintat colinde si au primit, in biserica, nuci si cozonaci.

Craciunul este praznuit in 7 ianuarie de credinciosii ortodocsi care tin sarbatorile dupa calendarul iulian. Ritualul a continuat in curtea bisericii din Svinita, cu arderea stejarului, credinta spunind ca scinteile produse de lemnul ars arata cit de mare va fi norocul oamenilor in anul care vine.

Potrivit primarului Iovan Iovanovici, spre seara a fost organizat si un bal, la Caminul Cultural din localitate. Conform traditiei, care se respecta la Svinita de peste 100 de ani, in Ajun, pe masa trebuie sa fie 12 feluri de mincare, iar sub fata de masa sa se puna putin fin, in amintirea ieslei in care s-a nascut Iisus, si bani, ca sa aduca noroc.

Membrii comunitatii sirbe se pregatesc acum sa intimpine Anul Nou, care va incepe in noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Din cei 1.250 de locuitori din Svinita, peste 1.100 sint de origine sirba.

Parastas pentru ctitorii Bisericii Sfintul Ioan Botezatorul

Credinciosii severineni au praznuit, a doua zi dupa Boboteaza, pe Sfintul Ioan, denumit si Inainte Mergatorul. IPS Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, a participat ieri la slujba oficiata la Biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin si i-a binecuvintat pe credinciosii prezenti.

Acestia au participat si la parastasul oficiat pentru ctitorii Bisericii Sfintul Ioan Botezatorul. „Sfintul Ioan este ultimul mare prooroc al Vechiului Testament, cel care a descoperit primul ca Iisus este Mesia, pe care l-a botezat Hristos in apa Iordanului. Ioan este cel care l-a infruntat pe regele Irod.

Din acest motiv, Sfintul Ioan a fost intemnitat, iar Biblia consemneaza ca fiica Irodiadei, care a dansat la un ospat pentru rege, i-a cerut acestuia drept rasplata capul Sfintului Ioan Botezatorul, care i-a fost oferit dansatoarei“, a spus IPS Teofan Savu. De la Biserica Grecescu, reprezentantii Mitropoliei Olteniei s-au indreptat spre Manastirea Vodita, unde a fost, de asemenea, oficiata o slujba religioasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS