10.6 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDumitru Tinu nu putea fi salvat nici cu ambulanta linga el

Dumitru Tinu nu putea fi salvat nici cu ambulanta linga el

Dumitru Tinu, directorul ziarului Adevarul, nu putea fi salvat nici daca ambulanta ar fi fost linga el, in momentul producerii accidentului, pentru ca a suferit leziuni craniene foarte grave, incompatibile cu viata, a apreciat Valentin Gheroghiu, secretarul comisiei de medicina legala a MSF.

„In urma autopsiei medico-legale s-au constatat leziuni meningo-cerebrale grave incompatibile cu viata. Aceste leziuni au constat, printre altele, in fractura bazei craniului, hemoragie meningo-ventriculara, contuzii de trunchi cerebral si cerebel si alte leziuni asociate. Avind in vedere severitatea acestora, se poate aprecia ca indiferent de momentul si modalitatea interventiei medicale sansele de supravietuire erau practic nule. Prin urmare, nu se pot retine nici un fel de erori in acordarea asistentei medicale la fata locului. Cantitatea mica de singe din caile respiratorii superioare s-a datorat aspiratiei de singe provenit din fracturile craniene in stadiul terminal, nu a dus la deces prin ea insasi, cauza decesului fiind leziunile amintite mai sus“, a adaugat ieri Valentin Gheorghiu, in cadrul conferintei de presa organizata la sediul Ministerului Sanatatii si Familiei in acest sens.

Leziunile s-au produs in momenetul in care ziaristul s-a lovit cu capul de plafonul autoturismului, de bord si portiera si in nici un caz prin stivirea de catre masina, a spus legistul. „Este foarte greu de spus ce a determinat accidentul. Mai avem de efectuat analize ale probelor recoltate. Ar putea exista o cauza cardiaca, pentru ca victima suferea de arteroscleroza majora, respectiv afectarea cronica a miocardului, sau poate fi vorba de o manevra efectuata in trafic. Nu se poate stabili daca Dumitru Tinu a suferit un infarct, deoarece pentru aceasta ar fi fost necesar ca victima sa traiasca cel putin sase ore de la producerea accidentului cardiac. Ziaristul mai avea o fractura costala minima si citeva zgirieturi pe fata“, a precizat Gheorghiu.

Secretarul Comisiei medico-legale a adaugat ca Dumitru Tinu nu consumase bauturi alcoolice, deoarece alcoolemia era zero”, a spus secretarul, adaugind ca ziaristul a mai trait citeva minute dupa impact.

Un raport final in legatura cu decesul ziaristului ar putea fi dat publicitatii peste trei saptamini, dupa ce vor fi coroborate toate datele. Remus Baciu, consilier al ministrului sanatatii, prezent la conferinta de presa, a respis afirmatiile facute in mass-media in legatura cu intirzierea acordarii ajutorului medical directorului ziarului Adevarul.

„In ceea ce priveste interventia echipajului de Ambulanta, verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului Sanatatii si Familiei la Serviciul de Ambulanta al Judetului Prahova au relevat urmatoarele: Apelul telefonic de solicitare la accidentul din comuna Romanesti a fost inregistrat in ziua de 1 ianuarie 2003, la ora 9.42. Ambulanta a plecat in cursa la ora 9.45 si a parcurs cei 16 km ce o desparteau de locul accidentului in 12 minute, ajungind la caz la ora 9.57. Inregistrarea electrocardiografica efectuata la ora 9.58 (la fata locului) arata un traseu izoelectric (absenta activitatii electrice cardiace) ceea ce a confirmat decesul pacientului. Facem precizarea ca la Serviciul de Ambulanta al Judetului Prahova functioneaza un sistem computerizat de inregistrare si monitorizare a apelurilor”, a adaugat Baciu.

Dumitru Tinu a murit in dimineata zilei de 1 ianuarie, in urma unui accident rutier petrecut pe raza localitatii Romanesti. Accidentul s-a produs dupa ce autoturismul Volvo pe care il conducea a parasit carosabilul si s-a rasturnat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS