In numarul de ieri al cotidianului nostru am prezentat cazul lui Viorel Gogosoiu, de 44 de ani, din Craiova, care a murit in conditii suspecte in timp ce era internat la Spitalul de Urgenta din Craiova. Incercarea de a deslusi misterul acestui deces a scos la iveala nereguli grave in activitatea cadrelor medicale ale spitalului. Cauza decesului ramine in continuare o necunoscuta, iar acum este pusa sub semnul intrebarii chiar si modalitatea in care s-a produs intoxicarea cu alcool metilic. Daca a fost alcool metilic…
Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova si Colegiul Medicilor Dolj au demarat o ancheta pentru a stabili conditiile in care Viorel Gogosoiu a decedat marti dimineata in Clinica de terapie intensiva a spitalului. Bolnavul a venit pe propriile picioare la spital luni seara, sustinind ca a consumat din greseala alcool metilic la locul de munca- Sectia de epurare din cadrul DOLJCHIM. Dr. Aurelia Enescu a dispus internarea lui la ora 23.30, cazindu-l intr-unul din saloanele de la urgenta. Apoi a spus familiei sa revina a doua zi dimineata pentru a-l lua acasa sanatos. Intre timp- la o ora inca necunoscuta, pentru ca medicilor nu le-a iesit nici pina acum socoteala, pacientul a fost transferat la terapie intensiva, unde a ajuns fara puls, nemaiputind fi salvat.
„Decesul era inevitabil“
Cei doi medici care l-au ingrijit pe pacient au dat ieri cite o nota explicativa in legatura cu modalitatea de tratament si mai ales cu ora transferului bolnavului de la Sectia urgenta in terapie intensiva.
Medicul anestezist Paul Dabuleanu, cel care l-a ingrijit pe Gogosoiu in ultimele minute ale vietii, si-a mentinut declaratia: „Marti, pe la ora 6.00, ma trezisem si imi facusem deja toaleta cind m-a anuntat o asistenta ca am primit un caz grav de la urgenta. M-am dus imediat in salon, unde am constatat ca pacientul nu mai respira. L-am intubat, l-am conectat la aparat, i-am facut masaj cardiac, dar nu s-a mai putut face nimic. Oricum, decesul era inevitabil, din moment ce era intoxicat cu alcool metilic. Cit despre faptul ca bolnavul a ajuns la noi la ora 6.00, acest lucru poate fi confirmat atit de catre asistente, cit si de foaia de observatie de la reanimare, in care a fost mentionata minut cu minut evolutia bolnavului“.
Doctorita Aurelia Enescu, cea care l-a internat pe Gogosoiu si l-a avut in grija la urgenta, o tine sus si tare pe a ei: „Bolnavul a fost trimis de mine la terapie intensiva pe la 4.30 – 5.00“.
Pentru a-si putea dovedi afirmatia, doctorita ar fi trebuit sa completeze anumite date pe foaia de observatie a pacientului. Dar n-a facut-o.
Doctorita Enescu poate fi acuzata cel putin de neglijenta
Doctorita trebuia sa mentioneze pe foaia de observatie ora la care a fost transferat pacientul, dar- asa cum singura recunoaste- a omis acest lucru. Mai mult, in momentul in care l-a internat pe Gogosoiu, ar fi trebuit sa-i intocmeasca o fisa de circuit a pacientului, care cuprinde rubrici privind: diagnosticul, data si ora internarii, personalul sanitar care a insotit si cel care a preluat pacientul pe sectie, precum si ora la care s-a facut transferul pe sectie. Un asemenea document- obligatoriu, conform unui ordin comun al Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Colegiului Medicilor din Romania- nu exista. De ce? „Nu l-am intocmit, trebuie sa recunosc, dar am considerat ca era mai importanta ingrijirea bolnavului decit completarea formularului“, a spus dr. Aurelia Enescu. Astfel ca nu poate fi dovedita afirmatia sa privind transferarea bolnavului „pe la 4.30 – 5.00“, ci doar faptul ca a fost neglijenta in indeplinirea sarcinilor de serviciu.
Pacientul a murit sanatos tun
Cu sau fara o asemenea fisa, pacientul a murit. Dr. Mihail Stefanescu, medic legist, i-a facut ieri autopsia lui Viorel Gogosoiu, eliberind un certificat in care, drept cauza a decesului, a consemnat „intoxicatie cu alcool metilic“. Doar atit, desi rudele se asteptau la o diagnosticare mai precisa a cauzei mortii. „L-am intrebat pe medicul legist care este cauza mortii. Mi-a spus ca deocamdata nu se stie, pentru ca nu a gasit nici un fel de modificari la nivelul organelor interne, asa cum se astepta, deci nimic care sa dovedeasca o intoxicatie cu alcool metilic. Asa ca a mentionat in certificatul constatator al decesului, drept cauza a mortii, doar diagnosticul de internare din fisa de observatie, asta pina la aflarea rezultatelor de laborator de catre medicina legala“, a spus Gheorghe Peagu, un prieten apropiat al familiei Gogosoiu.
„Mai curind s-a intoxicat cu altceva“
Presupusa intoxicatie fatala cu alcool metilic i-a alertat si pe salariatii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, care s-au deplasat ieri la DOLJCHIM pentru a afla de unde provenea metanolul consumat de victima. Rezultatele cercetarilor au scos la iveala faptul ca Gogosoiu fie s-a intoxicat cu alcool metilic dupa ce a plecat de la locul de munca, fie- mai sigur- s-a intoxicat cu altceva.
„Din discutiile pe care le-am avut cu colegii si cu seful lui Viorel Gogosoiu a reiesit ca nu avea ce sa caute vreo sticla cu metanol la locul de munca al acestuia, substanta avind un regim special in unitate. Asa ca ori a consumat alcool metilic dupa ce a plecat de la serviciu, ori, mai sigur, s-a intoxicat cu altceva. Pentru ca, in cazul unei intoxicatii cu alcool metilic, simptomele ar fi aparut imediat. Colegii lui spun ca era perfect sanatos cind a plecat de la serviciu“, a precizat Silviu Poenaru, sef Serviciu control- securitate- sanatate in munca din cadrul ITM Dolj.