Ninsoarea de joi, 9 ianuarie, le-a adus craiovenilor din nou citeva zile de cosmar. In multe zone ale orasului, carosabilul s-a transformat in patinoar, iar pe trotuare tronau mormane de zapada inghetata. Utilajele de deszapezire, acolo unde si-au facut simtita prezenta, mai mult au inrautatit lucrurile.
Pe strada Caracal si in fata Spitalului de Urgenta, plugurile inlaturasera stratul de zapada afinata, lasind in calea soferilor un drum plin de gheata.
„Mai bine nu interveneau deloc, decit asa. Daca tot au bagat plugurile, sa fi dat si cu materiale antiderapante. N-au facut nici o brinza, pentru ca acum se circula si mai greu decit inainte. Nu credeam ca pentru deszapezire iti trebuie cursuri de specialitate, dar, dupa cum se actioneaza in Craiova, de cite ori da o ninsoare, clar trebuie facuta o scoala in domeniu“, spunea Virgil Alexandru, conducator auto.
Nici ceilalti soferi aflati in trafic nu aveau opinii mai bune despre actiunea de deszapezire si, atunci cind masina incepea sa le patineze pe gheata, aruncau vorbe „dulci“ la adresa autoritatilor.
Situatia de pe trotuare nu era cu mult diferita. Putini agenti economici sau proprietari de case iesisera inarmati cu lopeti sa degajeze zapada din fata imobilelor unde isi desfasoara activitatea sau unde locuiesc. Citiva cetateni, plini de zel, aruncau zapada de pe trotuar pe carosabil, in fata masinilor aflate in trafic, spre disperarea soferilor.
Cei mai in masura sa aprecieze cit de greu s-a circulat in Craiova au fost medicii ortopezi, care cu greu au putut face fata numarului mare de pacienti cu entorse, luxatii sau cu oase fracturate.
Anul viitor, poate o sa fie mai bine
De cum au inceput sa cada primii fulgi de zapada, comandamentul de deszapezire a fost din nou la datorie. Dar degeaba s-au facut strategii de actiune si au avut loc intilniri peste intilniri, degeaba a existat si material antiderapant, daca strazile orasului au fost pline de gheata.
Mihai Dragu, viceprimarul Craiovei, spune ca aceasta situatie este cauzata de faptul ca sint prea multe firme care se ocupa cu deszapezirea in Craiova si acestea mai mult incurca lucrurile decit sa le descurce:
„Serviciul Public de Salubritate este singurul care are in dotare materiale antiderapante, celelalte firme nu au si cred ca si aceasta a fost una dintre cauze. Sint prea multe firme de deszapezire, care asteapta tot timpul sa li se spuna ce sa faca si a caror activitate trebuie in permanenta controlata. Am invatat din experienta acum ca nu este bine si de anul viitor voi solicita sa se organizeze licitatie pentru o singura firma care sa se ocupe de deszapezire, dar care sa raspunda de actiunile ei“.
Pina iarna viitoare mai avem insa drum lung de parcurs si vreo doua luni de indurat din acest anotimp geros. Si cum din previziunile meteorologice nu lipseste zapada, pentru a preveni accidentele, craiovenii ar trebui sa stea mai mult in casa. De frica zapezii, a poleiului, dar si a utilajelor antiderapante!