6.2 C
Craiova
vineri, 18 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 24.000 de doljeni saraci - cuprinsi de febra ajutoarelor sociale

Peste 24.000 de doljeni saraci – cuprinsi de febra ajutoarelor sociale

Consiliul Judetean(CJ) Dolj va aproba, in sedinta ordinara de la sfirsitul acestei luni, noile criterii de evaluare a dosarelor sociale intocmite saracilor care urmeaza sa primeasca ajutor in baza Legii nr.416/2001. Potrivit conducerii judetului, consiliile locale nu vor mai avea dreptul sa intocmeasca dupa propriile reguli dosarele de ajutor social. Din 2003, criteriile aplicate beneficiarilor venitului minim garantat vor fi unice pentru intreg judetul.

„Pina acum, fiecare consiliu local a calculat dupa cum a considerat de cuviinta veniturile minime ale unei familii care trebuie sa primeasca ajutor social din partea statului. Acum, vrem sa nu mai existe diferente de la o comuna la alta. Sigur ca vor aparea modificari atit in ceea ce priveste numarul beneficiarilor, cit si identitatea lor“, a precizat Petre Petrescu, vicepresedintele CJ Dolj. El mai spune ca se va verifica si modul in care a fost executata munca in folosul comunitatii de catre beneficiari.

164 de miliarde de la bugetul de stat

In 2002, pentru legea amintita s-au primit de la bugetul de stat 152 de miliarde de lei, beneficiare fiind peste 24.000 de persoane sarace, care trebuia sa presteze ore de munca in folosul comunitatii. Sumele s-au epuizat rapid, mai ales ca unele dintre localitati nu au asigurat de la bugetul propriu, din lipsa de fonduri, cota de 20% necesara pentru efectuarea platilor. In toamna, CJ Dolj s-a vazut nevoit sa echilibreze bugetul alocat in acest sens si sa nu mai vireze nici un ban catre mai multe localitati, intre care si Craiova. Din aceasta cauza, unii beneficiari au si acum de incasat unele restante aferente ultimelor luni ale anului trecut. Pentru 2003, fondurile alocate de la bugetul de stat se ridica la 164 de miliarde de lei. Se apreciaza ca aplicarea noilor criterii ii va scoate pe unii beneficiari de pe liste, ceea ce va genera din nou scandal in rindul celor care se vor considera nedreptatiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS