-2.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalTaxa de spitalizare sau spaga oficializata

Taxa de spitalizare sau spaga oficializata

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii si Familiei, spitalele isi vor putea rotunji veniturile prin perceperea unei taxe de spitalizare de 50.000-100.000 de lei, care va fi platita de bolnavi la internare. De la plata taxei vor fi scutiti copiii si persoanele cu afectiuni acute (care se interneaza prin urgenta sau necesita obligatoriu tratament spitalizat). Fiecare spital poate decide insa daca va introduce aceste taxe de spitalizare, iar medicii ii vor putea alege pe platitorii de taxa.

Nici un spital din judetul Dolj nu percepe in prezent taxa pentru spitalizare. Potrivit conducerii Directiei de Sanatate Publica Dolj, motivul ar fi faptul ca nu exista cadru legal.

„Ministrul sanatatii ne-a informat despre aceasta taxa la teleconferinta cu prefectii de vinerea trecuta, insa pina in prezent nu am primit nici un document oficial. Am auzit ca, deocamdata, se lucreaza la intocmirea metodologiei care va fi publicata in Monitorul Oficial si care face parte din contractul-cadru de furnizare a serviciilor medicale“, a declarat Constantin Ecobici, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.

Rotunjirea bugetului, tot pe banii contribuabilului

Catalogata drept un abuz de catre Colegiul Medicilor din Romania, ideea introducerii taxei de spitalizare a devenit totusi destul de tentanta pentru managerii spitalelor doljene care au vazut in aceasta o alternativa interesanta de rotunjire a bugetului sau de realizare a unor economii substantiale.

Un exemplu edificator in acest sens il constituie Spitalul de Urgenta din Craiova.

„Desi a incheiat pentru anul trecut contract de furnizare cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru 48.000 de bolnavi, numarul internarilor a depasit 70.000. Dintre acestea, probabil mai mult de 20 la suta au fost cazuri care ar fi putut fi tratate in ambulatoriu. Prin introducerea taxei de spitalizare vor fi descurajate internarile care nu au o motivatie serioasa“, considera Constantin Ecobici. Directorul DSP Dolj a fost de acord totusi cu faptul ca si beneficiile ar putea fi semnificative pentru spital, estimind ca sumele incasate din perceperea acestor taxe ar putea depasi lejer 20 de milioane de lei in doar zece zile. Banii vor intra in punga spitalului, care ii va folosi asa cum va crede de cuviinta, raminind la latitudinea medicilor sa decida la internare care bolnav poate fi scutit de plata taxei.

Ce zice cetateanul

Considerind taxa de spitalizare inca un atentat la drepturile sale fundamentale, cetateanul de rind se intreaba ingrijorat pina cind va mai putea sa suporte toate darile care i se pun in circa.

„Din salariu ni se opresc bani pentru sanatate, iar daca ajungi in spital trebuie sa mai dai si acolo milioane bune, ca sa nu te lase doctorii sa mori pe masa de operatie. Daca ne mai baga acum sa platim si patul de spital, vai de capul nostru. O sa murim cu zile si n-o sa se uite nici un doctor la noi ca nu avem cu ce plati“, a spus Vergil Mita, de 51 de ani, din Orodel. Barbatul tocmai isi adusese sotia bolnava de diabet la spital si acum astepta la coada, la biroul de internari. Alaturi de el, o batrina de 65 de ani, suferinda de ulcer cronic, auzise si ea de taxa de spitalizare, dar se gindea ca poate pensionarii vor fi scutiti: „Cum, Doamne iarta-ma, sa ne puna sa platim? Nu este omeneste asa ceva! Sintem batrini si bolnavi. Dupa ce ca dam o gramada de bani pe medicamentele pe care ar trebui sa ni le dea gratis, sa mai platim si taxa la spital? Cine a nascocit asta nu a facut-o pentru binele bolnavilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS