Cind au avut de infruntat gerul iernii, multi craioveni s-au felicitat pentru inspiratia de a nu se fi debransat de la reteaua de termoficare. Afara frig, in casa cald, parca nici nu-ti venea sa iti strici buna dispozitie si sa te gindesti la facturi. „Da-o-ncolo si de gigacalorie! S-a scumpit, s-a scumpit, asta e! Ce nu se scumpeste la noi?! Om trece si peste asta“, te imbarbatezi singur si optimist, fara sa iei in calcul, pe moment, cele citeva economii suplimentare pe care le vei face: de la tigari (las’ ca si asa s-a dat legea aia!), de la cafea (oricum, daca ma las de tigari…), de la saptamina de vacanta in statiune (Eh!, merge si la tara! Aer curat, liniste…); important e ca „n-om muri!“. Si daca o fi intretinerea chiar asa de mare incit sa iti „inghita“ tot salariul, te impaci si cu ideea de restantier; pina la vara scapi de „rusine“, iar daca ai prins loc si pe lista celor care primesc compensatii pentru caldura, parca nu mai pare iarna asa de grea. Cu conditia ca sumele sa fie „decente“ si sa te mai lase sa traiesti… ca sa muncesti sa le platesti!
Un salariu se duce pe cheltuielile de intretinere
Daca ai un buget limitat, ca, de altfel, ceilalti 99,99% dintre romani, nu poti sa ramii indiferent in fata cheltuielilor legate de intretinere. Primul soc, locatarii de la bloc, dependenti de sistemul centralizat de incalzire, l-au resimtit in noiembrie, cind, de la 550.000 de lei, pretul gigacaloriei a crescut la 800.000. „Mult!“, au admis toti! „Scump foc!“, a oftat populatia. „Asta e!“, au ridicat din umeri guvernantii. Al doilea soc l-au avut cind au vazut cu ochii lor cit au de platit. Caldura pe decembrie, ca in noiembrie, treaca-mearga, n-a fost nici gerul prea ger, nici scumpirea nu daduse inca „roade“. Iar facturile s-au apropiat, ba uneori au si depasit previziunile pesimistilor: patru camere, patru persoane, patru milioane! Doar incalzirea! Daca mai pui si apa calda, rece, gaze… vinzi casa ca sa iesi din iarna fara datorii si fara deficit nutritional. Dar cine ti-o cumpara?! Ca de frica intretinerii a scazut de tot pretul la apartamentele cu trei-patru camere si care nu au microcentrala! „Tot mai bine la garsoniera sau intr-un apartament mai micut! Iti mai ramin bani sa mai si traiesti“, se consoleaza familia inghesuita in mai putin de 70 de metri patrati.
Incalzirea, scumpa de ea!
Preturile preconizate de autoritati pentru incalzirea din perioada de iarna s-au regasit usor „umflate“ in calculele facute de administratorii asociatiilor de locatari; uneori insa diferentele au lasat loc de suspiciuni, mai ales daca locatarul a aflat ca are de platit dublu! „Doar incalzirea, la un apartament cu doua camere, a costat pentru luna decembrie 1,650 milioane, iar pentru unul cu trei camere, aproape doua milioane de lei. Diferente mari de pret apar insa la apa calda; in functie de punctele termice, unii locatari platesc 56-57.000 de lei metrul cub de apa calda, iar altii- 15.000 de lei. Asa se ajunge la sume exorbitante; o familie de patru persoane, locuind intr-un apartament de patru camere si fara contoare puse la apa, plateste mai mult de patru milioane de lei intretinere pe luna“, spune Mariana G., administratoarea unei asociatii de proprietari din Brazda lui Novac.
Daca „frige“ rau la buzunar…reclamati!
Pe de alta parte, conducerea Regiei Autonome de Termoficare spune ca, raportat la scumpirea gigacaloriei si la facturile din iarna trecuta, pretul incalzirii nu este exorbitant. „In 2001, cind gigacaloria era 550.000 de lei, am dat caldura fractionat, spre deosebire de iarna aceasta, cind gigacaloria s-a scumpit la 800.000 de lei si cind programul a fost continuu. In plus, pe linga faptul ca a scazut consumul specific, temperatura din casa a fost confortabila si constanta, in conditiile in care afara au fost si temperaturi de – 15 grade Celsius. Numai incalzirea apartamentelor s-a incadrat, in iarna aceasta, intre 960.000 de lei pentru o garsoniera si 2,219 milioane de lei pentru un apartament cu patru camere. Cresterea la plata nu e proportionala cu numarul de ore de functionare, ci cu suprafata echivalenta termic si cu contravaloarea gigacaloriei. Au fost insa si virfuri, situatii in care consumul a iesit din marja aceasta. De exemplu, in George Enescu si in Brazda lui Novac, au fost situatii cind numai incalzirea apartamentului a depasit trei milioane de lei, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa fi fost in neregula ceva, fie un calcul gresit, fie o defectiune“, spune Tatian Tudorache, directorul regiei, care a promis ca va analiza toate situatiile in care pretul incalzirii a „sarit“ prea tare din limitele normale.