Aproape doua treimi dintre familiile din Capitala risca sa nu-si poata plati facturile catre regiile furnizoare de utilitati publice, din cauza cotelor ridicate la intretinerea din aceasta iarna, potrivit unei estimari a Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).
Pe de-o parte, valoarea facturilor pentru apa calda si caldura furnizate in luna decembrie a crescut simtitor, atit din cauza cresterii consumului pe fondul temperaturilor foarte scazute, cit si a pierderilor din retea. Pe de alta parte, beneficiarii de ajutoare pentru caldura (acordate in baza Legii venitului minim garantat) isi vor primi abia in februarie banii pentru luna decembrie, in conditiile in care au la dispozitie doar 15 zile pentru plata intretinerii. „La nivel national exista, la ora actuala, peste un milion de familii care au datorii la intretinere. In Capitala, potrivit situatiei pe luna decembrie, aproape 200.000 de familii, din totalul de peste 600.000 la nivelul intregului oras, au restante la intretinere. Din cauza facturilor pe luna decembrie – care s-au dublat, practic, fata de luna noiembrie – numarul datornicilor la intretinere se va dubla statistic”, a declarat ieri Radu Opaina, presedintele FAPR.
Pentru luna noiembrie, RADET a furnizat blocului respectiv 101 gigacalorii, pentru ca, in decembrie, cantitatea de agent termic livrata populatiei sa ajunga la 209 gigacalorii. „Agentul termic a fost furnizat la parametri normali”, a declarat directorul interimar al RADET, Virgil Ramba. In aceste conditii, factura la apa calda si caldura pentru un apartament cu trei camere din blocul respectiv a ajuns de la 1,1 milioane de lei (in noiembrie) la 2,4 milioane de lei in decembrie. Acelasi calcul, efectuat pentru un apartament de patru camere, indica o factura de 3,2 milioane de lei numai pentru consumul de caldura din decembrie. „Aceasta reprezinta numai costul pentru caldura. La acesta se adauga cite 400.000 de lei de persoana – cheltuieli pentru alte utilitati. Deci, o familie de patru persoane care locuieste intr-un apartament cu trei camere trebuie sa achite patru milioane de lei la intretinere pentru luna decembrie”, afirma Opaina.
El sustine insa ca aceste note piperate sint cauzate si de faptul ca blocul respectiv nu este contorizat, iar punctul termic la care acesta este racordat inregistreaza pierderi de cel putin 20-30 la suta. „Din pacate, asociatia din Liviu Rebreanu nu plateste o factura pe consum real, ci pe niste calcule efectuate pe indicatori. Punctul termic are contoarele defecte, iar aceasta factura este trimisa pe niste estimari, nicidecum pe un consum real“, sustine Opaina. Virgil Ramba nu a vrut sa comenteze afirmatia presedintelui FAPR privind nivelul pierderilor platite de locatarii respectivi, precizind doar ca, anul trecut, mai mult de zece la suta dintre punctele termice din Capitala au fost modernizate, populatia deservita de aceste puncte (zonele Berceni si Tineretului) platind facturi cu 25 la suta mai mici fata de restul locatarilor orasului.
Intr-o situatie la fel de disperata se afla insa si familiile care beneficiaza de ajutoare pentru caldura in baza Legii venitului minim garantat. Ajutoarele pentru decembrie vor fi platite abia in februarie. Pina atunci, bucurestenii va trebui sa faca rost de bani sa plateasca intretinerea intrucit, conform noilor reglementari, nu au decit 15 zile la dispozitie pentru acest lucru. In al doilea rind, din cauza unei hotarari a Consiliului General (CGMB) emise acum un an, unele primarii de sector restring unora dintre saraci dreptul de a beneficia de compensatii banesti pentru caldura. Potrivit hotaririi CGMB, inainte de a primi ajutoare compensatorii pentru caldura, petentii trebuiesc sa fie anchetati social de inspectorii primariilor de sector, fiind depunctati cei ce au spatiu excedentar, care detin covoare, televizoare, tablouri sau alte obiecte de valoare. Unele primarii de sector – cum ar fi cea din sectorul 5 – aplica aceste prevederi la singe, desi recomandarea guvernantilor a fost aceea de a inchide ochii la un tablou sau la un televizor alb-negru.
La ancheta sociala, batrinilor care stau singuri in doua camere li se ia in calcul un venit suplimentar de 60.000 de lei pentru fiecare metru patrat, in timp ce locatarilor din trei camere li se calculeaza un venit suplimentar de 50.000 de lei pe metru patrat. Astfel, s-a ajuns in situatia ca batrinii – ale caror venituri nu s-au modificat mai deloc fata de acum un an – sa nu se mai incadreze in limitele stabilite de lege pentru acordarea ajutoarelor, desi aceste plafoane s-au majorat. Desi veniturile reale ale acestor oameni se situeaza sub un milion de lei (incadrindu-se in plafonul stabilit de lege), pe hirtie ei au in plus 400.000-500.000 de lei, fiind scosi de pe listele cu ajutoare sociale.
Doua familii din trei nu-si vor putea plati intretinerea
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei