-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNoutati in Codul Rutier

Noutati in Codul Rutier

• Pietonii beti pot fi amendati de politie • Soferilor care nu vor prezenta actele la control li se vor imobiliza autovehiculele • Inchisoare de la trei luni la doi ani pentru blocarea cu intentie a drumurilor

De la 1 februarie 2003 va intra in vigoare noul Cod Rutier, care va reglementa circulatia pe drumurile publice. Actul normativ – Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 si normele de aplicare, aflate inca in faza de proiect, dar care vor fi aprobate in cursul acestei saptamini – prevede o serie de noutati. „Nu vom casuna cu sanctiunile pe soferi chiar de la inceput pentru ca intelegem ca este nevoie de un anumit timp pentru ca oamenii sa ia cunostinta de noile prevederi ale Codului Rutier“, a promis comisarul sef Marin Popescu, seful Serviciului Politie Rutiera din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj.

Betivii au voie doar pe trotuare

In rindul soferilor umbla pina mai deunazi zvonul ca, dupa noul cod, vor putea sa bea o bere sau o cinzeaca de tarie inainte de a se urca la volan. Nimic mai neadevarat. Noul cod prevede amenzi mult mai drastice pentru conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului. Ba, mai mult, pragul alcoolemiei de la care fapta constituie infractiune a scazut de la 1 la mie la 0,8 la mie.

Si asta nu e tot, caci pot fi sanctionati pentru circulatia pe drumurile publice sub influenta alcoolului chiar si… pietonii, fie ei calatori pe propriile picioare, tractind sau impingind vreun carucior, ori conducind vreun animal, amenda fiind intre 700.000 si 1.000.000 de lei. Aceeasi pedeapsa ii paste pe biciclistii ori conducatorii de vehicule cu tractiune animala aflati in stare de ebrietate.

Adio, mitinguri in strada

Filiesenii de la TMC si TMD va trebui sa-si ia adio de la mitingurile lor de protest prin care, nici una – nici doua, blocau soseaua, stirnind nemultumirea a zeci de conducatori auto. Asta pentru ca fiecare dintre ei ar risca sa stea doi ani la puscarie, fapta constituind infractiune in noul Cod Rutier. Cu aceeasi pedeapsa este sanctionata orice blocare cu intentie a unei sosele, inclusiv prin organizarea neautorizata de raliuri sau alte concursuri sportive, prin care se impiedica libera circulatie pe drumurile publice.

Tot infractiune constituie si fapta soferilor de a consuma, imediat dupa savirsirea unui accident rutier, bauturi alcoolice, substante stupefiante ori medicamente cu efect similar, care ar putea induce in eroare organele de cercetare. Fapta nu constituie totusi infractiune daca persoanei i-au fost administrate medicamente cu asemenea efect de catre medici, in cadrul primului ajutor acordat victimelor accidentelor de circulatie.

Sanctiuni speciale pentru doctori

Daca soferii care nu aveau la ei actele se puteau alege pina acum doar cu o amenda, sanctiunea va fi, de acum, mult mai drastica. Politistii vor putea sa le imobilizeze autovehiculele pina se vor intoarce cu actele, ba chiar pot dispune ridicarea masinilor si depozitarea lor in parcari adecvate. Iar asta, pe cheltuiala soferilor vinovati.

Si, ca o alta noutate, medicii pot ajunge si ei la inchisoare daca nu respecta anumite prevederi specifice. Pentru ca, in baza noului Cod Rutier, sint obligati sa anunte la politie orice persoana care sufera de anumite boli incompatibile cu conducerea unui vehicul pe drumurile publice. Aceasta obligatie a medicilor exista indiferent daca persoana bolnava are sau nu permis de conducere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS