Curtea de Conturi a prezentat ieri programul de control pentru acest an, care include verificari la partidele politice, la sistemele de incalzire din marile orase, precum si analize ale politicii salariale din sectorul public si din intreprinderile de stat. Potrivit presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, documentul cuprinde institutiile care vor fi controlate, perioada si tematica verificarilor si poate fi completat pe parcursul anului.
Printre institutiile controlate se vor afla si partidele politice, perioada de verificare fiind lunile octombrie si noiembrie, a spus Saguna, care se asteapta ca noua lege privind partidele politice sa intre in vigoare in acest an. Astfel, Curtea de Conturi va putea analiza modul de utilizare a subventiilor primite de partide de la buget atit din punctul de vedere al noii legislatii, cit si al cadrului legislativ existent in prezent, a explicat Saguna. De asemenea, Curtea de Conturi va efectua un control de performanta a politicii salariale in sectorul public si in intreprinderile de stat, inclusiv prin comparatie cu societatile private.
Programul institutiei prevede si verificari ale sistemului de incalzire din mai multe orase, ale operatiunilor de reabilitare a monumentelor istorice, precum si fraudele referitoare la subevaluarea marfurilor in vama si rambursarile ilegale de TVA. Saguna a anuntat ca institutia pe care o conduce va da publicitatii, la jumatatea lunii februarie, rezultatele controlului pe care il desfasoara, in urma unei autosesizari, la Administratia Nationala a Drumurilor, privind reabilitarea autostrazii Bucuresti-Pitesti .
„Va fi un control de performanta si in acelasi timp de legalitate pentru ca sa vedem daca banul public a fost cheltuit atit legal, dar si eficient. Am sugerat echipelor de control sa angajeze, pe durata controlului, specialisti in drumuri, pe baza de conventie civila“, a declarat Saguna. El a mentionat ca lipsa de eficienta poate fi constatata si prin faptul ca garantia acordata de constructorii de autostrazi din Germania este de 20 de ani, in vreme ce in Romania perioada a fost de un an. Potrivit lui Saguna, controlorii vor verifica si daca reabilitarea strazilor din Capitala a fost efectuata in conditii de performanta si in colaborare cu societatile de utilitati publice.
„Vom vedea daca aceia care au reparat drumuri au lucrat in comun cu cei de la gaze, apa, telefoane, pentru ca nu este normal ca un drum nou sa fie spart dupa citeva luni pentru alte lucrari“, a spus Saguna.
Saguna a mentionat ca personalul Curtii de Conturi a fost suplimentat, la inceputul anului, cu 100 de angajati, din care 85 de controlori. 50 dintre acestia vor lucra in structurile din teritoriu. In plus, potrivit unui protocol semnat recent cu Ministerul Finantelor Publice, controalele se vor desfasura impreuna cu reprezentantii acestui minister, pentru ca agentii economici sa fie supusi unui numar mai mic de verificari.
Curtea de Conturi va controla in acest an partidele politice
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei