5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalGlont de la Revolutie, extras din umarul unui oltean

Glont de la Revolutie, extras din umarul unui oltean

Mircea Baicusi, de 32 de ani, din comuna Breznita de Ocol – Mehedinti, sustine ca medicii i-au descoperit abia in decembrie 2002, la 13 ani de la Revolutie, glontul cu care a fost impuscat in 1989. Din aceasta cauza, mehedinteanul spune ca si-a pierdut toate drepturile pe care i le garanta Legea nr. 42/1990, pentru cinstirea eroilor martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor si luptatorilor pentru victoria Revolutiei. El s-ar multumi acum si cu o confirmare oficiala a faptului ca a purtat atita vreme un glont in umarul drept. Pentru faptul ca nu poate sa obtina macar o recompensa morala, Baicusi il acuza in primul rind pe Gheorghe Lilea.

„M-au dezbracat si mi-au zis ca sint bine“

In decembrie 1989, Mircea Baicusi era soldat in termen la Unitatea Militara 0654 Craiova, la scoala de gradati, si era planton pe platoul companiei. El avea misiunea de patrulare in fata unitatii, cind, in dimineata de 23 decembrie, la ora 4.45, a fost impuscat in umarul drept.

„Am cazut in fata masinii. Au venit colegii mei si m-au dus in biroul comandantului unitatii, pe atunci lt. col. George Velicu. Au cautat glontul, m-au dezbracat pina la briu, acolo, in birou, dar au zis ca nu e nimic grav. Au chemat infirmiera, m-au pansat si m-au bagat doua zile in infirmerie. In acest timp nu mi-au facut decit o injectie. Dr. Gheorghe Lilea a zis ca ma simt bine si m-a trimis inapoi, la companie. Pe 25 decembrie, m-am dus cu colegii de armata in fata Primariei din Craiova, iar cind am revenit in unitate, credeam ca mi se va face o radiografie, dar nu s-a mai uitat nimeni la mine. Nici nu stiam daca am sau nu glontul in mine“.

Leacuri babesti contra glontului

Nici pina cind a terminat stagiul militar, pe 25 mai 1990, Mircea Baicusi n-a aflat daca a fost impuscat sau nu. Din 1993 a inceput sa se simta rau, dar a crezut ca e vorba de un simplu reumatism.

„Am luat numai pastile si ceva leacuri babesti. In 1996, mi-a fost din nou rau, dar cel mai grav a fost in 2002, cind n-am mai rezistat. M-am dus la Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin si m-am internat la dr. Valentin Pacuraru. Am facut radiografie, am stat doua saptamini in spital si s-a descoperit glontul, in sfirsit, in partea dreapta. Au ramas si medicii surprinsi cind au auzit ca nimeni nu l-a vazut atitia ani. M-am dus la unitate, in audienta la dl general George Velicu, ca intre timp a avansat. Mi s-a spus ca nu-mi poate confirma decit verbal faptul ca am fost impuscat si ca trebuie sa ma operez. L-am gasit si pe dl dr. Lilea Gheorghe, care mi-a vorbit destul de urit cind am fost la cabinetul dumnealui, pe strada Amaradiei“.

Impuscatul va cere bani la Strassbourg

Mehedinteanul e suparat acum pentru faptul ca in prezent nu mai exista nici o institutie abilitata sa emita certificate de revolutionar, dupa ce Comisia pentru cinstirea si sprijinirea eroilor Revolutiei din decembrie 1989 si-a incetat activitatea, in 1997. Mircea Baicusi s-a adresat, pentru a-si recapata drepturile, presedintiei, guvernului, ministerelor.

In raspunsul primit la sfirsitul anului trecut, de la Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989, se precizeaza: „… solicitarea de recunoastere si conferire a titlului de Luptator pentru Victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989 nu se poate rezolva din lipsa temeiului legal. Beneficiati de indemnizatie reparatorie daca invaliditatea fizica actuala a fost determinata in urma ranirii dumneavoastra, ca urmare a participarii la evenimentele revolutionare din decembrie 1989“.

Pentru a demonstra ca a fost ranit in Revolutie, Mircea Baicusi are insa nevoie de acte. „Biletul de iesire, radiografiile confirma faptul ca am avut un glont in corp, dar eu nu am nici o dovada de la Parchetul Militar Craiova. Cazul meu este cercetat din noiembrie 2002. Mi s-a spus ca o sa ma operez, dar nu s-a mai facut nimic. Am pierdut tot, de 13 ani, ca eu nu m-am dus sa ma lupt pentru drepturi, eu mi-am aparat patria!“.

Constient ca drepturile sale de revolutionar au fost pierdute, mehedinteanul doreste acum cel putin o confirmare, din partea institutiilor abilitate, care sa dovedeasca faptul ca a purtat in umarul drept un glont de la Revolutie.

„N-ar strica niste bani si cred ca as putea da statul in judecata pentru asta la Strassbourg“, a adaugat Mircea Baicusi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS