Congres International de Stomatologie
In Capitala, in cadrul Complexului ROMEXPO, va avea loc, in perioada 5-8 martie, Congresul International de Stomatologie. Congresul va avea ca tema „Estetica in stomatologie“. La eveniment vor participa specialisti de renume din Romania si din tari precum Brazilia, Cehia, Franta, Grecia, Germania, Italia, Israel, Moldova si Statele Unite ale Americii.
Azbestul este pe lista neagra a substantelor cancerigene
Printr-o hotarire de guvern au fost stabilite noile reguli privind prevenirea si controlul poluarii mediului cu azbest. Materialul este folosit in constructii, in special pentru izolatii termice. Prin noile reglementari se urmareste prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului, restrictii la comercializarea si utilizarea azbestului, precum si etichetarea produselor care contin azbest. Astfel, sint interzise, incepind cu 1 ianuarie 2007, toate activitatile de comercializare si utilizare a acestuia, deoarece azbestul eliberat in aer este o cauza a producerii cancerului pulmonar.
Casele de asigurari si-au achitat obligatiile contractuale fata de farmacii
Saptamina trecuta, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au atras atentia populatiei sa nu se lase manipulata de Colegiul Farmacistilor din Romania. „Asistam cu ingrijorare la situatia in care, din cauza unor informari neconforme cu realitatea, au fost create confuzii si tensiuni nejustificate atit in rindul farmacistilor, cit mai ales in rindul asiguratilor, care, in acest joc al intereselor, sint primii care au de suferit“, a declarat presedintele CNAS, Eugeniu Turlea. Casele de asigurari de sanatate teritoriale si-au achitat obligatiile contractuale fata de farmacii. Datoriile invocate de reprezentantii farmacistilor s-au inregistrat doar la farmaciile care au eliberat medicamente peste valoarea prevazuta in contract. Conform Contractului-cadru pentru anul 2002, facturile care au depasit valoarea contractata se deconteaza in termen de 90 de zile de la data depunerii.
Fonduri nerambursabile pentru programele de sanatate
Anul acesta, Fondul global pentru lupta impotriva HIV/SIDA, tuberculozei si malariei va acorda Romaniei peste 48 de milioane de dolari. Romania va primi o finantare nerambursabila de peste 48 de milioane de dolari pentru doua proiecte majore in domeniul prevenirii si ingrijirii in cazul HIV/SIDA si al tuberculozei. Proiectele vor avea o durata de cinci ani. Suma alocata pentru anul 2003 este de 22 de milioane de dolari. Scopul proiectelor este extinderea programelor de prevenire a HIV/SIDA si a tuberculozei, ambele declarate prioritati de sanatate publica in Romania, precum si imbunatatirea sistemelor de tratament, ingrijire si asistenta sociala pentru bolnavi. Suma acordata Romaniei este cea mai mare aprobata in aceasta runda de finantare pentru o tara europeana.
Bolile cu transmitere sexuala sint in crestere
Numarul cazurilor de boli cu transmitere sexuala este in crestere in Mehedinti. Anul trecut au fost luate in evidente 239 de persoane infestate cu sifilis, cu 87 mai multe decit in 2001. In cazul tinerelor mame, s-au inregistrat 24 de cazuri de sifilis congenital si, potrivit medicilor de la Sectia de boli infecto-contagioase a Spitalului Judetean Mehedinti, acest lucru fiind cauzat de faptul ca gravidele nu isi fac la timp analizele de depistare a acestei boli. Gonoreea, o alta boala cu efecte destul de grave asupra sanatatii, a fost depistata anul trecut la 195 de mehedinteni, cu 28 mai putini decit in 2001. Medicii atrag atentia cetatenilor sa se prezinte la control imediat ce depisteaza simptomele acestor boli, pentru ca, in stadii incipiente, bolile venerice pot fi tratate cu maxima eficienta.
(F.L.)