In Baia de Fier exista o ampla comunitate de rudari ai carei membri locuiesc intr-o colonie izolata de ceilalti localnici. Cind o fundatie din Luxemburg a inceput sa colaboreze cu primaria, cele mai multe dintre ajutoare le-au fost date rudarilor, cei mai saraci locuitori ai comunei. In perioada actiunilor de caritate, s-a infiripat si o poveste de dragoste intre una dintre reprezentantele fundatiei si un tinar rudar. Cei doi au acum o casnicie care dureaza de sase ani.
Relatiile dintre Primaria Baia de Fier si Fundatia Umanitatea din Luxemburg dureaza de mai multi ani, iar multe dintre actiunile de caritate i-au vizat pe membrii comunitatii de rudari. In urma cu citiva ani, in locul bordeielor din colonie, au fost construite 36 de casute pentru familiile de rudari. Multe familii au incercat sa le ingrijeasca, dar s-au gasit si rudari care si-au vindut gresia si sobele. Actiunile de caritate nu s-au limitat la atit, iar una dintre reprezentantele fundatiei s-a decis ca poate face mai mult pentru rudari. Jasette Biseniees s-a stabilit la Baia de Fier si a facut o asociatie. Ea a devenit un adevarat consilier al primariei in problemele comunitatii rudarilor. Le-a facut acestora chiar si un club al copiilor, unde ii ajuta pe elevi sa-si faca temele si ii invata reguli de igiena.
Nicolae si Jasette au devenit o familie
Un motiv in plus care a facut-o pe Jasette sa se stabileasca la Baia de Fier a fost povestea ei de dragoste cu Nicolae, un tinar rudar cu care s-a si casatorit. Diferentele culturale si de virsta nu i-au impiedicat sa devina o familie. „Sint casatoriti de sapte ani. Nu stau aici, s-au mutat mai aproape de oras, dar vin foarte des. Cind s-au casatorit, el avea 22 de ani, iar ea era mai in virsta cu 10-15 ani. Asta nu i-a impiedicat sa se inteleaga foarte bine. Ea a continuat sa ne ajute pe toti si vine de citeva ori pe saptamina in colonia noastra ca sa faca lectii cu copiii. De Craciun au facut un spectacol foarte frumos pe care l-au tinut la club, unde au avut si brad “, a povestit Viorica Irinoiu, cumnata lui Jasette.
Lectii de contraceptie si croitorie pentru femeile din sat
Educatia copiilor si construirea caselor nu au fost singurele actiuni facute de fundatia luxemburgheza. Jasette a demarat o adevarata campanie pentru a le convinge pe femei sa nu mai faca atitia copii. „Ne-a invatat cum sa facem sa nu raminem gravide, ca unii au copii de nu le mai stiu numarul si nu au ce sa le dea de mincare. Care a vrut sa priceapa a priceput, care nu, a facut copii in continuare “, a mai povestit cumnata lui Jasette. Viorica Irinoiu este una dintre cele 30 de femei din comunitatea rudarilor care a invatat croitorie tot prin intermediul cumnatei sale. Cinci dintre femeile care au participat la aceste cursuri au fost deja angajate la un mic atelier, pe care l-a infiintat fundatia luxemburgheza si unde primesc salariul minim pe economie.