4.5 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalTrei societati nu reusesc sa rezolve situatia oamenilor din colonia Portile de Fier II

Trei societati nu reusesc sa rezolve situatia oamenilor din colonia Portile de Fier II

Citeva sute de persoane, care au ridicat hidrocentrala, se tem ca vor ramine pe drumuri

Situatia celor citeva sute de persoane, care au ramas in colonia Portile de Fier, judetul Mehedinti, dupa finalizarea lucrarilor la hidrocentrala, este incerta. Dupa discutiile purtate, zilele trecute, de reprezentantii prefecturii cu societatile implicate si Primaria Gogosu, pe terenul careia se afla colonia, nu s-a ajuns la nici o concluzie. La jumatatea lunii ianuarie, de teama ca isi vor pierde locuintele in care stau, citeva sute de colonisti au blocat accesul spre barajul Portile de Fier II. Ei ameninta ca situatia s-ar putea repeta, daca nu se gaseste urgent o solutie.

Nici Primaria Gogosu si nici societatile ai caror angajati se vad acum nevoiti sa paraseasca santierul de la Portile de Fier II, respectiv HIDROELECTRICA, HIDROCONSTRUCTIA si ENERGOMONTAJ, si, o data cu el, si fostele locuinte de serviciu, care vor fi cel mai probabil demolate, nu au gasit o cale de rezolvare favorabila pentru cei care au lucrat peste 25 de ani in colonie. O data cu demararea lucrarilor de construire a hidrocentralei, HIDROELECTRICA si subantreprenorul sau, HIDROCONSTRUCTIA, au primit de la Primaria Gogosu terenul pe care sa amenajeze santierul de lucru, pentru ridicarea barajului. La finalizarea lucrarilor, terenul trebuia predat. La sfirsitul acestui an, ultimii 70 de salariati ai societatii HIDROCONSTRUCTIA ar trebui sa se retraga de pe santierul Portile de Fier, termenul limita fiind decembrie 2003.

„Am chemat la prefectura toate partile implicate pentru a gasi impreuna o solutie care sa nu afecteze oamenii de acolo. Rezolvarea tine mai mult de Primaria Gogosu, care ar putea sa preia intreaga colonie si sa o administreze, dar va trebui sa mai avem o intilnire in acest sens“, a spus subprefectul judetului Mehedinti, Constantin Buliga.

Majoritatea colonistilor nu mai au unde sa plece

Directorul societatii HIDROCONSTRUCTIA Portile de Fier, Viorel Pircalabescu, a spus ca persoanele care locuiesc in colonie au primit primele preavize la sfirsitul anului trecut, in care administratia le punea in vedere fostilor sau actualilor salariati ca, de la 1 ianuarie 2003, nu vor mai fi reinnoite contractele de inchiriere si cele pentru furnizarea energiei electrice: „Odata finalizate lucrarile aici, noi avem obligatia sa cedam terenul si cladirile beneficiarului. Vom opri numai patru blocuri, in care vor ramine cei care mai au de lucru“. Vazind ca nu mai sint doriti pe santierul pe care l-au ridicat si in care au locuit din 1977, o parte dintre colonisti, in special cei care au iesit la pensie, s-au retras. Majoritatea nu mai au unde sa plece, pentru ca si-au vindut casele din localitatile de unde au venit. Pina la sfirsitul lunii ianuarie, angajatii societatii de constructii ar fi trebuit sa se mute in patru blocuri de locuinte, dar putini s-au incumetat sa-si paraseasca actualul domiciliu.

„Intentia este ca acele constructii sa fie preluate de noi“

Societatea HIDROELECTRICA doreste sa-si pastreze in colonie numai citeva locuinte de serviciu, pentru angajatii care vor ramine sa intretina hidrocentrala Portile de Fier II.

„In colonie, este vorba de o suprafata de 88 de hectare de teren, care ar fi trebuit preluata de primarie de mai mult timp. Oamenii de acolo nu mai au unde sa se duca. Intentia este ca acele constructii sa fie preluate de noi. Cind terenul a apartinut societatii HIDROELECTRICA, au fost stabilite niste masuri, care sa fie luate la incheierea lucrarilor. Dumnealor vor sa scape de aceasta suprafata, unde trebuie efectuate lucrari care ar costa enorm“, a spus primarul comunei Gogosu, Gheorghe Hanes. Reprezentantii colonistilor de la Portile de Fier II, la discutiile de la Prefectura Mehedinti, au spus ca ar putea trece din nou la blocarea accesului catre hidrocentrala, in conditiile in care nu se clarifica cit mai urgent situatia lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS