Numele lui Constantin Brancusi a fost implicat, in urma cu un an, intr-un scandal de proportii, dupa ce s-a descoperit ca, de fapt, Casa Memoriala de la Hobita este un fals. Adevarata casa in care s-a nascut Brancusi era la citeva sute de metri distanta, fiind intr-o stare avansata de degradare. Sefii culturii gorjene au fost foarte revoltati de faptul ca proprietarul a incercat sa vinda casa unui colectionar de arta si au interzis acest lucru. De atunci, a trecut mai mult de un an si lucrurile au ramas la fel. Adevarata casa in care s-a nascut Constantin Brancusi este tot o ruina. Actul de vinzare-cumparare incheiat de proprietarul Nicolae Gogoiu cu Florin Codre, refuzul primariei de a da autorizatie de demolare si neimplicarea autoritatilor pentru a gasi o solutie de compromis au transformat totul intr-o situatie fara iesire.
Adevarata casa in care s-a nascut si a crescut Constantin Brancusi a fost la un pas de a fi scoasa din tara, in urma cu un an, cind proprietarul i-a vindut-o unui colectionar de arta din Paris, pe cinci milioane de lei si un cal. S-a iscat atunci un scandal si toata lumea a aflat ca, de fapt, Casa Memoriala „Constantin Brancusi“ de la Hobita, pe care au vizitat-o sute de mii de turisti, este un fals. Adevarata casa era la 200 de metri distanta si era o ruina. Proprietarul, Nicolae Gogoiu, nu dorea decit sa scape de ea ca sa poata construi pe terenul respectiv o casa pentru fiica sa.
Nicolae Gogoiu, stranepotul lui Constantin Brancusi, a facut mai multe sesizari la Ministerul Culturii, dar nimeni nu l-a bagat in seama. Acesta a ajuns la o intelegere cu un colectionar de arta de la Paris, care i-a oferit cinci milioane de lei si un cal pe ruinele casei lui Brancusi.
„Codre a vrut sa fure acoperisul intr-o noapte“
Nicolae Gogoiu a facut un act de vinzare-cumparare cu Florin Codre, acesta devenind proprietarul casei. Colectionarul a fost la un pas de a scoate casa din tara, fara ca autoritatile locale sa aiba habar.
„Codre a vrut sa fure acoperisul intr-o noapte. Il daduse jos de pe casa ca sa-l poata transporta. Atunci s-au sesizat si politia, si primaria si au intervenit. I-au dat o amenda de 20 de milioane de lei si i-au interzis sa ia casa fara autorizatie de demolare. Timp de un an, un politist a pazit ruinele. In final, eu nu m-am ales nici cu banii, nici cu calul“, a povestit Nicolae Gogoiu. Omul spune ca a incercat prin toate mijloacele sa atraga atentia asupra adevaratei case a lui Brancusi si a altor nereguli si confuzii care s-au facut la Hobita.
Si crucea a fost pusa la un alt mormint
Intr-o adresa inaintata Ministerului Culturii, Nicolae Gogoiu relateaza cum a incercat sa spuna ca a fost pusa o cruce la un alt mormint, nu unde sint ingropati parintii si sora lui Constantin Brancusi.
„La sarbatorirea a 125 de ani de la nasterea lui Brancusi au instalat aceasta cruce in memoria parintilor lui. In realitate, mormintul parintilor si al surorii sale, Eufrosina, este in alta parte, la sase metri distanta. Pentru ca se filma, mi-au spus atunci: „Vrei sa dam totul peste cap si sa ne facem de rusine?“. In aceeasi adresa, el spune: „Am facut aceasta sesizare forurilor dumneavoastra, fiind stranepotul lui Brancusi, bunica mea Eufrosina fiind sora cea mica. Locuiesc in curte cu vechea casa in care au copilarit si crescut Constantin Brancusi si fratii lui, casa situata la trei case fata de muzeu“. Urmarea acestei adrese a fost o vizita a unui secretar de stat, care a venit sa cerceteze cazul.
„Au venit mai multi pe la mine. Si un secretar de stat de la Ministerul Culturii. Sint mafioti mari. L-am scos afara pe poarta si i-am zis ca e mai prost decit mine, chit ca am sapte clase si trei de profesionala. Tractorist!“, a spus Nicolae Gogoiu.
„Mai bine sa putrezeasca“
Stranepotul lui Brancusi are mai multe documente de familie prin care poate sa dovedeasca faptul ca este ruda cu sculptorul si ca este proprietarul adevaratei case a acestuia. El spune ca intreaga confuzie a plecat de la impartirea averii intre fratii Brancusi.
„Erau patru frati: Constantin, Grigore, Eufrosina si Dumitru. Cind au impartit casa, Constantin i-a dat partea sa bunicii mele, Eufrosina. Casa era amplasata unde este acum muzeul, dar a fost mutata de bunica mea. Cind au decis sa faca un muzeu acolo, au cumparat o casa de prin comuna, pe cea a lui Calistroi, caruia i-au dat 5.000 de lei. Asa a aparut muzeul. Mama mea a vrut sa-l puna nas pe Brancusi, dar comunistii nu i-au dat voie sa vina in tara in 1936, cind s-a casatorit ea.
Constantin Brancusi i-a trimis atunci mamei mele, Angela Gogoiu, 10.000 de lei, o adevarata avere pe vremea aia“, a povestit Nicolae Gogoiu. Acesta considera ca el si fratii sai sint proprietarii casei in care a copilarit Brancusi si nu este dispus sa renunte la ea degeaba: „Mai bine sa putrezeasca. A zis vicele ca-mi da 30 de milioane pe ea. Partea mea este zece milioane. Ce sa fac eu cu banii astia. Am platit impozite si tot felul de acte care au costat mai mult“.
„Este o conspiratie impotriva lui Brancusi“
Nicolae Gogoiu nu poate spune cu exactitate cit ar vrea pe casa, dar nici nu e dispus sa se lase „prostit de astia de la cultura“. Omul spune ca undeva, la 100 de milioane de lei, ar mai putea negocia. Situatia nu este insa atit de simpla. Casa nu poate fi mutata si transportata intr-un muzeu decit cu autorizatie de demolare. In momentul in care este eliberata autorizatia, Florin Codre devine proprietar si poate face ce vrea cu ruinele casei lui Brancusi. Autoritatile judetene nu au negociat nimic cu Florin Codre si, mai mult decit atit, nu mai stiu nimic de el de un an. Intre timp, acoperisul casei a fost mutat in fostul magazin satesc, prin acoperisul caruia ploua si ninge, iar restul casei a ramas pe vechiul amplasament, tot in stadiul de ruina. Reprezentantii Directiei pentru Cultura spun ca nu mai au ce face in situatia creata.
„Ce sa se mai intimple cu casa? Este lasata in uitare si ignoranta. Casa originala se distruge, in timp ce casa memoriala este un fals. Toata lumea stie asta. Cei de la Pestisani s-au zbatut. Viceprimarul a mai facut cite ceva. Este o conspiratie impotriva lui Brancusi. El a spus unele lucruri la tinerete si acum este taxat pentru asta. I-as putea spune o conspiratie mondiala, fie si pentru ca este roman“, a spus Iulian Camui, seful biroului de Patrimoniu in cadrul Directiei pentru Cultura si Culte Gorj.