Pe o rază de aproape o jumătate de kilometru, flăcările au pirjolit pămintul
Din cauza unei alunecări de teren, o conductă de gaze a explodat vineri seară in satul gorjean Obirşia, comuna Dănciuleşti. Flăcările s-au extins cu repeziciune. O casă cu anexe gospodăreşti a ars din temelii. Din fericire, nu s-au inregistrat victime omeneşti. Pagubele materiale se ridică la citeva sute de milioane de lei şi vor fi suportate de administratorul conductelor, CONPET Ploieşti.
In urma exploziei produse in jurul orei 18.30, gazele imprăştiate pe o suprafaţă de citeva sute de metri s-au aprins din cauza scinteilor care ieşeau pe coşul casei situate in apropierea conductei. Mai intii s-au aprins citeva căpiţe de fin şi o livadă. Apoi, in numai citeva minute, flăcările au cuprins şi gospodăria Mariei Tirziu. „Eram in casă cind am auzit un uruit, un fişiit, nici nu mai ştiu ce se auzea. Am ieşit afară să văd ce se intimplă. N-a mai trecut mult şi am văzut foc. Am fugit aşa cu eram, in papuci, şi am strigat la vecini să mă ajute să sting focul“, povesteşte Maria Tirziu.
Pentru că flăcările s-au extins cu repeziciune la grajduri şi la coteţe, animalele inchise nu au mai putut fi salvate: „Toate s-au făcut scrum. Trei vaci, un bou, 14 porci, găini, raţe şi gişte. N-a scăpat nimic, nimic. Nu mai ştiu ce au reuşit oamenii să scoată de prin casă sau dacă au reuşit să scoată ceva“, a mai spus femeia.
Suflul exploziei a fost atit de puternic, incit s-a auzit de la ciţiva kilometri distanţă. Mulţi dintre localnici au crezut că a inceput războiul dintre americani şi irakieni. „Stau foarte departe. Cind am auzit bubuitura, am crezut că ne-au atacat irakienii pentru că sintem de partea americanilor“, a spus Constantin Mitran, localnic din Obirşia.
Pompierii au venit degeaba
Cu mic, cu mare, sătenii au sărit să stingă focul din gospodăria Mariei Tirziu. „Am cărat apă cu găleţile şi cu butoaiele, dar degeaba. Totul era stropit cu gaz. Noi stingeam intr-o parte şi se aprindea in alta. A fost ca in infern. Ne-am luptat citeva ore cu flăcările şi nu am mai salvat nimic. Casa, grajdurile, totul a ars pină la fundaţie. N-a rămas nimic in picioare“, a spus Ionel Sandu, ginerele Mariei.
Localnicii sint foarte supăraţi pe pompieri. Ei spun că, după ce că au ajuns cu o intirziere de aproape două ore la faţa locului, nu au făcut nimic deoarece drumul era inaccesibil şi autospecialele nu au putut urca pină la locul incendiului. „Au stat la buza dealului, că n-au avut pe unde să urce. Degeaba au mai venit! Focul a izbucnit la şase şi ei au venit abia pe la opt. L-am stins noi pină să vină ei. Nici măcar nu ne-au dat o mină de ajutor. Cum au venit, aşa au plecat. Aici nu avem telefoane, iar ălea mobile nu au semnal. Trebuie să te duci in anumite locuri ca să poţi să vorbeşti. Pină vin pompierii, ardem ca şoarecii“, a spus Cristi Budulan, localnic.
Politica firmei: intii şefii şi apoi pompierii
Angajatul CONPET, Cristian Popa, supraveghetorul conductelor, in loc să cheme imediat pompierii, şi-a anunţat mai intii şefii. „Obligaţia mea este să-i informez pe ei, nu să anunţ pompierii“, a spus senin supraveghetorul.
Lucrătorii de la CONPET Ploieşti susţin că, dacă nu se aprindeau gazele, pagubele erau mult mai mari deoarece nimeni nu işi putea da seama că o conductă a fost spartă. Aşa, ei avut posibilitatea să inchidă imediat vanele de alimentare şi să evite o catastrofă.
„Este foarte bine că a luat foc. Altfel …nici nu vreau să mă gindesc la ce s-ar fi putut intimpla“, a spus Ion Ştefănescu, maistru sector Bărbăteşti – CONPET Ploieşti.
Zona din satul Obirşia era cunoscută pentru instabilitatea terenului. De aceea, de mai mult timp se lucra la două foraje de zece metri adincime. „Doream să ridicăm conductele mai sus pentru ca, din cauza alunecărilor de teren, să nu se mai rupă. Au ars şi instalaţiile noastre de forare“, a mai spus Cristian Popa.
In locul in care s-a rupt conducta incă se vede flacără. Muncitorii spun că, pină nu arde toată „zestrea conductei“, focul nu va putea fi stins.
Conducta de gaze trecea chiar prin curtea Mariei Tirziu, la circa 30 de metri de casă. Contra unei sume de 25 de milioane de lei, femeia şi-a dat acceptul, anul trecut, ca societatea să facă forări pe pămintul ei. Pagubele materiale, care se ridică la citeva sute milioane de lei, vor fi suportate integral de CONPET Ploieşti.