4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrejudiciu de miliarde in bugetul agriculturii doljene

Prejudiciu de miliarde in bugetul agriculturii doljene

Trei primari din Dolj sint cercetati de politia economica, fiind suspectati ca ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu aproape 750 de milioane de lei de catre firma AGROPOWER Tuglui, care a incasat bani necuveniti pe baza unor documente fictive. In plus, societatea mentionata se sustrage de la plata unei datorii de 20 de miliarde de lei catre Agentia Domeniilor Statului, reprezentind redeventa pentru terenurile concesionate. Camera de Conturi a inaintat catre politia economica, dosarul in care sint implicati si primarii din Birca, Goicea si Giurgita, cu propunerea de incepere a urmaririi penale sub acuzatiile de fals intelectual, uz de fals si inselaciune. Edilii cercetati de politie risca sa fie destituiti din functie daca vor fi gasiti vinovati.

Marin Ciocana, administrator la SC AGROPOWER SRL Tuglui, si Paul Diaconu, director economic la aceeasi societate, au depus, in anul 2001, cereri pentru decontarea deja celebrului ajutor financiar de un milion la hectar la Primariile din Birca, Goicea si Giurgita pentru 2.675 ha de teren agricol cultivat.

In comuna Birca, reprezentantii societatii mentionate au solicitat decontarea cheltuielilor pentru 1.205 hectare, suprafata care a fost confirmata si de Primaria Birca. Ulterior, societatea a prezentat documente de receptie a lucrarilor din care reiesea ca insamintase doar 1.161,5 hectare, deci cu 43,5 hectare mai putin decit suprafata pentru care solicitase sprijinul financiar. AGROPOWER a incasat banii pentru intreaga suprafata de 1.200 de hectare. Manevra s-a repetat si in comuna Giurgita, unde diferenta intre suprafata insamintata si cea mentionata in acte a fost si mai mare. Camera de Conturi considera ca aici societatea a incasat ilegal 460 de milioane de lei, aferente celor 460 de hectare ramase necultivate. In comuna Goicea, actele fictive vorbesc de 494 de hectare de teren agricol, in realitate confirmindu-se doar 225 hectare. In conturile firmei s-au adaugat 269 de milioane de lei. Prejudiciul total produs statului prin incasarea ajutorului financiar acordat agricultorilor, conform Ordonantei nr.30/2001 pe baza de documente fictive, depaseste 742 de milioane de lei.

Raspunderea pentru deturnarea fondurilor de la bugetul de stat ii revine lui Marin Ciocana si Paul Diaconu, administrator si director economic, in acea perioada, la SC AGROPOWER SRL Tuglui. Totodata, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au apreciat ca, la incasarea nelegala a acestor sume de catre societatea comerciala din Tuglui, si-au dat concursul alte sase persoane: primarii Marin Popa (Birca), Ion Petria (Goicea) si Florel Florescu (Giurgita) si inginerii de la centrele agricole din comunele mentionate, respectiv Aneta Popa, Constantin Cretulescu si Costica Firescu.

La acestea se adauga prejudiciile create de alte trei societati care au luat bani necuveniti prin acelasi procedeu: SC AGROTEHNICA Segarcea -150 de milioane, SC AGROPROD SA Cerat – 378 de milioane si SC TRANSAG PC Bucuresti – cu 138 de milioane de lei. De mentionat ca, pe parcursul anului 2001 si in primul semestru al anului trecut, in Dolj s-au decontat peste 300 de miliarde de lei, ca ajutor financiar pentru agricultori.

Directia Agricola Dolj spune ca nu stie nimic

Potrivit Directiei Generale a Agriculturii si Industriei Alimentare Dolj (DGAIA), cea care a efectuat formalitatile pentru acordarea milionului la hectar, conform Ordonantei 30/2001, la aceasta institutie nu exista nici un proces-verbal prin care Curtea de Conturi constata falsurile celor trei primari de comune si ale administratorilor celor patru societati. Reprezentantii DGAIA spun ca directia doar a primit borderourile de la primarii cu suprafetele insamintate si le-a trimis pentru decontare catre CEC. De corectitudinea celor inscrise in acte raspund primarii si inginerii de la camerele agricole.

Explicatii pentru diferentele intre suprafetele pentru care AGROPOWER a solicitat milionul la hectar si cele constatate ca fiind efectiv cultivate par a se gasi la toate cele trei primarii din judet, fiecare dintre cei implicati incercind sa arunce blamul asupra celorlalti.

Din cite sustine primarul Florel Florescu, o suprafata de 519 hectare din terenul concesionat de AGROPOWER de la ADS se afla in Valea Stanciului, figurind totusi in administrarea Primariei Giurgita. Aceasta ar fi cauzat situatia confuza, nefiind insa vorba de o ilegalitate. „Ar fi fost ilegal daca ar fi cerut si incasat milionul si de la noi, si de la Valea Stanciului, ceea ce nu s-a intimplat. Intreaga suprafata a fost cultivata. Probleme cu insamintarea au fost totusi, dar la Goicea si Birca“, s-a justificat Florescu.

Inginerul Camerei Agricole din Birca, Aneta Popa, spune ca, atunci cind a preluat terenul de 1.200 de hectare de la IAS Portaresti, AGROPOWER a gasit lucrari deja efectuate pe o suprafata de 42 de hectare. Drept urmare, pentru respectivele lucrari, administratorii societatii nu au mai intocmit proces-verbal de receptie, de aici si diferenta.

„La noi nu au fost astfel de probleme. Din cite stiu eu, diferente au aparut la Goicea, pe o suprafata de vreo 600 de hectare“, s-a scuzat Popa. Motivatia inginerului din Birca nu pare insa intemeiata, clatinindu-se in fata unei intrebari firesti: daca AGROPOWER gasise lucrarile efectuate pentru cele 42 de hectare, de ce ar mai fi solicitat sprijinul financiar din partea statului pentru suprafata cu pricina?

Nici Ion Petria, primarul comunei Goicea, nu considera ca ar fi incurajat vreo ilegalitate.

„Ei aveau contracte cu primaria pe o suprafata de 742 de hectare, dintre care 130 nu le-au cultivat. Inginerii nostri au mers pe teren si au masurat o suprafata de 528 de hectare, care era insamintata. Dar apoi au venit si cei de la OCAOTA cu aparatura speciala si au stabilit ca era vorba de 494 de hectare, care au fost cultivate integral“, a calculat Petria.

Societatea refuza stingerea unei datorii de aproape 20 de miliarde catre ADS

SC AGROPOWER SRL Tuglui refuza sa plateasca Agentiei Domeniilor Statului (ADS) datorii de aproape 20 de miliarde de lei, rezultate din redeventele pentru terenurile pe care le concesionase in anul 2000 de la stat.

In urma cu doi ani, acelasi administrator de la AGROPOWER, Marin Ciocana, a incheiat trei contracte de concesionare cu ADS, prin care a luat in exploatare o suprafata de 10.200 de hectare de pamint arabil. Pentru aceasta, societatea trebuia sa plateasca o redeventa anuala de 20,9 miliarde de lei. Din actele contabile verificate de inspectorii Camerei de Conturi a reiesit ca in 2001 societatea achitase catre bugetul de stat numai 4,7 miliarde de lei. Administratorul societatii a motivat ca o parte din terenul concesionat de la ADS a fost retrocedata conform Legilor fondului funciar si ca redeventa a fost calculata si platita numai pentru suprafetele ramase in administrarea societatii. Organele de control spun ca reprezentantii AGROPOWER nu au prezentat documente din care sa rezulte predarea efectiva a respectivelor suprafete catre primariile arondate, in vederea punerii in posesie a proprietarilor. In plus, asa cum se mentioneaza in contractele incheiate cu ADS, la aplicareea Legii 1/2000, suprafata de teren este retrocedata numai dupa eliberarea ei de culturi. Ori aceasta i-a indreptatit pe inspectori sa considere ca, in 2001, terenurile in cauza au fost exploatate de AGROPOWER, iar societatea datoreaza inca bugetului de stat redeventa aferenta, in suma de 16, 3 miliarde de lei, la care se adauga alte 2,5 miliarde provenite din majorari de intirziere.

Primarii pot fi eliberati din functie

Cei banuiti de complicitate la incasarea sumelor necuvenite de AGROPOWER Tuglui spun insa ca nu au stiut nimic despre ancheta politiei.

„Acum aud prima data ca politia economica a declansat o ancheta. Eu nu mai lucrez la aceasta societate, iar daca ilegalitatea a avut loc in perioada cind eram eu acolo, trebuie sa stie Marin Ciocana“, spune Paul Diaconu, directorul economic.

Ion Calin, ministru secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, spune ca, daca vor fi gasiti vinovati, primarii vor fi destituiti: „Conform Legii 215, primarii cercetati penal nu sint suspendati din functia pe care o detin decit daca sint gasiti vinovati si se da sentinta definitiva. Deci el nu este protejat sau ocrotit de lege pentru ca este primar, ci este cercetat ca orice cetatean al tarii. Trebuie sa dea socoteala anchetatorilor si nu beneficiaza de vreo imunitate. Dupa ce este condamnat, primarul respectiv este suspendat prin ordinul prefectului si se trece la alegeri partiale“.

Dosarul privind neregulile inregistrate de Camera de Conturi a fost trimis de Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj spre cercetare Inspectoratului Judetean de Politie, care va stabili daca, in cazul celor opt persoane implicate, este justificata inceperea urmaririi penale pentru savirsirea infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si inselaciune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS