Rezultat neasteptat al campaniei de stringere de semnaturi initiata de Ministerul Sanatatii la nivelul intregii tari pentru formarea unui contingent de cadre medicale care sa acorde asistenta medicala postconflict in Irak.
Dupa ce in Dolj s-au oferit voluntari in acest sens 36 de cadre medicale, alte 30 de cadre din judetul Olt si-au anuntat intentia de a merge in Irak dupa incheierea conflictului armat.
Directorul general al DSP Olt, dr. Aurielian Simionescu, a declarat ca, desi termenul limita pina la care
s-a acceptat voluntariatul in Irak a expirat marti, inca se primesc cereri din partea cadrelor medicale din judet pentru a merge in aceasta tara.
„Noi primim si acum astfel de cereri pentru ca nu stie cind vor fi necesare. Oricum, am transmis o prima lista cu voluntari la MSF si urmeaza sa vedem ce se intimpla“, a spus directorul DSP Olt.
Banii – vesnica „momeala“
Motivul pentru care s-au inghesuit cadrele medicale din judet sa se inscrie pe „lista lui Bartos“ il constituie banii. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca un medic ar urma sa cistige circa 2.600 de dolari pe luna (aproape 85 de milioane de lei), in vreme ce un asistent medical ar primi un salariu lunar de 1.300 de dolari, respectiv de 42 de milioane de lei.
Unul dintre doctorii care s-au inscris deja pe lista pentru a merge in Irak dupa incheierea ostilitatilor este si presedintele Colegiului Medicilor Olt, dr. Cornel Moisa:
„Am luat decizia de a merge in aceasta tara din cauza saraciei. Nu este vorba nici de spirit de aventura, nici de altceva. Pur si simplu, este vorba de bani. In trei luni de munca acolo, as cistiga cit in citiva ani aici, in propria tara. Asa nu se mai poate! Stiu ca este un risc si ca orice se poate intimpla in Irak dupa incheierea razboiului, dar am sa risc pentru ca… asa am ajuns!“