19 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFarmaciile craiovene au intrat in colaps

Farmaciile craiovene au intrat in colaps

Persoanele care platesc asigurari de sanatate au, printre altele, potrivit legilor in vigoare, si dreptul la medicamente compensate sau gratuite. Dar, din cauza blocajelor financiare, s-a ajuns in situatia in care de acest drept sa beneficieze doar aceia care aveau „norocul“ sa se imbolnaveasca in primele zile ale lunii. Restul aveau de ales: fie asteptau un alt inceput de luna, fie isi cumparau medicamentele cu pretul integral. Dar, tocmai de 1 aprilie, Casa de Asigurari de Sanatate Dolj le da bolnavilor lovitura de gratie: bugetul pe anul 2003 pentru medicamente compensate si gratuite a fost epuizat. Si nu-i o gluma!

Bugetul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj pe anul 2003 pentru medicamente compensate si gratuite este de 136 de miliarde de lei. Numai pina in prezent au fost cheltuite 128 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca banii ramasi, mai ajung doar pentru citeva zeci de retete compensate sau gratuite, in functie de valoarea acestora.

„72 de miliarde de lei reprezinta arieratele de anul trecut, adica valoarea medicamentelor eliberate peste actul aditional de 36 de miliarde, care reprezinta valoarea contractelor, iar de 20 de miliarde de lei s-au eliberat medicamente peste valoarea contractata pe anul 2003“, a spus Elena Dumitrascu, directoarea CAS Dolj.

Multe dintre farmaciile craiovene si-au epuizat insa de citeva saptamini plafonul, chiar si pe luna aprilie, si nu mai dau medicamente decit la pret integral.

Bolnavii sint purtati pe drumuri

In Craiova sint totusi citeva farmacii care isi permit luxul de a onora retete compensate si gratuite. Aproape toata luna martie, dar si in prima zi a lunii aprilie, de dimineata si pina seara, zeci de bolnavi s-au calcat in picioare pentru medicamente compensate sau gratuite eliberate la farmacia Edera.

„Am alergat de nebuna prin tot orasul sa gasesc o farmacie care sa primeasca retete compensate. Si dupa ce am stat ore in sir la coada, am ajuns la ghiseu si mi s-a spus ca nu sint toate medicamentele prescrise de medic. Este bataie de joc! Este dreptul nostru si ni se ia cu nerusinare“, a spus revoltata Maria Petrache, salariata, din Craiova.

Ioana Apetrei a venit din cartierul Popoveni ca sa ia pentru copilul ei medicamente gratuite: „De doua ori am fost la doctor sa imi dea reteta gratuita. Luna trecuta, am alergat prin tot orasul sa gasesc o farmacie care sa dea medicamente gratuite. A fost imposibil sa gasesc. Acum, am venit aici pentru ca am auzit ca este singura care mai da. Sa vedem daca are medicamentele prescrise“.

Cine risca poate sa si piarda

Farmacia Edera, desi are de recuperat de la CAS aproape zece miliarde de lei, continua sa onoreze retetele compensate si gratuite.

„Plafonul contractat cu CAS este de 1,2 miliarde de lei, iar de la inceputul anului si pina acum am dat medicamente peste actul aditional de un miliard de lei. La aceste sume se adauga si restanta de anul trecut, care se ridica la 7,6 miliarde de lei. 3 F este cam in aceeasi situatie. Framacia Hepites, spre exemplu, are un plafon de 3,1 miliarde de lei si a vindut peste valoarea contractului de numai 620 de miliarde de lei“.

Reprezentanti Colegiului Farmacistilor sustin ca nici o lege nu-i interzice unei farmacii sa nu elibereze retete compensate si gratuite peste plafonul contractat daca aceasta doreste.

„O face pe riscul ei, mai ales ca banii de la CAS vin cu intirziere“, sustine Mona Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj. De asemenea, nici o farmacie nu poate fi sanctionata daca refuza sa elibereze medicamente in regim compensat sau gratuit peste palfonul impus: „Daca nu respectam termenii contractuali, tot ce trece peste ni se imputa. Plafonul este stabilit in functie de bugetul istoric al anului trecut. Asa se face ca sint farmacii care pot elibera retete compensate sau gratuite in valoare de 50 de milioane de lei pe luna, de un miliard sau chiar trei miliarde de lei. Consider ca plafoanele sint prea mici in comparatie cu cererea“, a spus Mona Calin.

Farmacistii isi vor primi intr-un final banii de la CAS, insa nimeni nu le poate garanta daca si cu cit va fi suplimentat in viitor bugetul pentru medicamente compensate si gratuite.

In ceea ce priveste semnarea noilor contracte-cadru pe anul 2003, farmacistii mai au de asteptat pina le vine rindul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS