21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Legea noastra “ nu-i totuna cu „legea voastra“

„Legea noastra “ nu-i totuna cu „legea voastra“

Un craiovean pe nume Alexandru N. a trimis o scrisoare pe adresa redactiei noastre, prin care ne-a relatat cum Casa de Asigurari de Sanatate Dolj ii incalca anumite drepturi conferite prin lege. Barbatul, acum in virsta de 72 de ani, a fost trimis la munca fortata in timpul regimului comunist, pe perioada cit trebuia sa satisfaca stagiul militar. In baza Legii nr.309/2002, ar urma sa aiba dreptul la «asistenta medicala si medicamente in mod gratuit, atit in tratamentul ambulatoriu, cit si in timpul spitalizarii», conform art.5 litera a) din actul normativ mentionat. Cetateanul a fost purtat de colo-colo, de la o institutie la alta, de la un „specialist“ la alt „specialist“ al CAS Dolj, fara sa-i fie recunoscute aceste drepturi legale .

Bolnavul de inima a fost trimis la plimbare de medicul de familie

„Sint beneficiar al prevederilor Legii nr.309/2002, lege care acorda unele drepturi celor care au efectuat stagiul militar in detasamentele de munca, in perioada 1950-1961. Comisia prevazuta la art.6 alineat 1 din aceasta lege, comisie de pe linga Casa Judeteana de Pensii Dolj, mi-a admis cererea de acordare a drepturilor prevazute de lege incepind cu data de 01.09.2002. Printre drepturile acordate prin lege este si cel prevazut la art.5 litera a), si anume: «asistenta medicala si medicamente in mod gratuit, atit in tratamentul ambulatoriu, cit si in timpul spitalizarii».

Intrucit sufar de anumite afectiuni cardiace destul de grave, sint nevoit sa fac tratament medicamentos in mod permanent, fara intrerupere, de circa 12 ani, tratament care este foarte scump, raportat la pensia mea de mizerie. Am dorit sa beneficiez de dreptul meu mentionat mai sus, acela de a-mi procura in mod gratuit medicamentele prescrise de medicul specialist. Pentru aceasta m-am prezentat la medicul de familie la finele lunii aprilie 2003, unde am depus hotarirea comisiei, precum si Monitorul Oficial in care este publicata legea. Medicul de familie mi-a spus ca pe lista cu cei care beneficiaza de gratuitatile primite de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, Legea nr.309/2002 nu figureaza, deci nu-mi poate elibera reteta decit dupa ce va cere relatii de la CAS Dolj (unde nu poate intra decit doua zile pe luna – 5 si 6 – conform programarii!?).

In ziua de 6 mai 2003 m-am prezentat din nou la medicul de familie si am fost anuntat ca nu-mi poate elibera reteta cu gratuitate deoarece cei de la CAS Dolj i-au spus ca ei nu pot deconta retetele gratuite pentru beneficiarii Legii 309/2002, intrucit legislatia nu le permite. Aceste lamuriri i-au fost date de domnul director dr. Predescu.“

Abureala, in loc de acordarea unui drept legal

„Intrucit am considerat ca-mi este incalcat un drept legal, in ziua urmatoare m-am deplasat la CAS Dolj si am solicitat sa fiu primit de dl director dr. Predescu, care m-a primit in biroul sau (camera 10, etaj 1) si caruia i-am expus doleanta mea, aratindu-i Legea nr.309/2002, din care rezulta dreptul meu la medicamente gratuite, la care Domnia sa mi-a spus ca «legislatia noastra nu prevede aceasta». Am replicat, spunindu-i ca nu poate fi vorba de «legislatia noastra» si «legislatia voastra», legea fiind una pentru toti, si aceasta este Legea 309/2002. Domnul director Predescu mi-a raspuns ca CAS Dolj aplica prevederile OUG nr.150/31.10.2002, care la art.6, alin.1 lit.c stabileste categoriile de persoane care beneficiaza de «asigurarea fara plata contributiei», si anume cele stabilite prin Decretul-Lege nr.118/1990, OG nr.105/1999, Legea nr.189/2000, Legea nr.44/1994, Legea nr.42/1990, astfel ca, aici nefigurind Legea nr.309/2002, CAS Dolj nu poate suporta gratuitatea medicamentelor pentru cei cuprinsi in aceasta lege.

Desigur ca eu, neavind OUG 150/2002, nu am putut observa pe loc ca, de fapt, acest art.6 nu se refera la gratuitatea medicamentelor si tratamentului medical – fapt solicitat de mine – ci la asigurarea fara plata contributiei de 6,5% la fondul asigurarilor de sanatate. In aceasta situatie, l-am intrebat pe d-l dr. Predescu unde trebuie sa ma adresez, cine trebuie sa-mi acorde acest drept, la care mi-a raspuns sa ma adresez celor care mi-au dat hotarirea, respectiv Casei de Pensii Dolj. De asemenea, mi-a sugerat sa ma interesez daca exista vreo asociatie a celor care au facut armata la munca fortata si sa apelez la aceasta pentru a-mi apara drepturile, sau daca nu exista vreo asemenea asociatie sa o infiintam.

Eu consider ca, fiind vorba de problemele de sanatate ale asiguratilor, CAS are obligatia sa se ocupe de rezolvarea acestor probleme, nu sa sugereze astfel de aberatii.

Nefiind multumit de solutiile date de d-l dr. Predescu, am apelat in aceeasi zi la Compartimentul juridic al CAS Dolj, unde se aflau trei doamne – probabil juriste – carora le-am prezentat situatia mea, solicitindu-le lamuriri pentru rezolvarea cazului, la care mi s-a raspuns sec ca acestea sint legile dupa care lucreaza CAS Dolj si nu ma pot ajuta. Le-am intrebat: «Daca Legea nr.309/2002 imi da dreptul la medicamente gratuite, iar CAS Dolj nu vrea sa suporte aceasta gratuitate, atunci cine trebuie sa-mi acorde acest drept?», la care mi s-a raspuns: «Cei care v-au dat hotarirea de aprobare, respectiv Casa de Pensii Dolj».

Desi stiam ca cei de la Casa de Pensii Dolj nu au nici o obligatie legata de suportarea costului medicamentelor, totusi m-am dus in ziua de 8 mai 2003 la ghiseul unde se dau relatii legate de Legea 309/2002 de catre un jurist al Casei de Pensii, caruia i-am relatat cele spuse de cei de la CAS Dolj. Jurista careia m-am adresat a ramas perplexa de enormitatea afirmatiilor celor de la CAS, precizind ca de la Casa de Pensii primesc doar indemnizatia lunara prevazuta la art.2 din Legea 309/2002, nicidecum contravaloarea medicamentelor. Tot in ziua de 8 mai 2003 am incercat sa cer si parerea sau sprijinul Directiei Generale pentru Munca si Solidaritate Sociala Dolj – prin oficiul juridic – considerind ca ar fi forul tutelar al Casei de Pensii, dar mi s-a raspuns – foarte politicos, de altfel – ca dinsii nu au atributii pe aceasta linie, ci doar pe probleme de contracte de munca“.

„Nu mi se acorda acest drept din vina celor de la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj“

Concluzia cititorului nostru, un batrin bolnav, de 72 de ani, purtat de la Ana la Caiafa de reprezentantii CAS Dolj care nu vor in ruptul capului sa-i recunoasca un drept conferit printr-o lege, este cit se poate de simpla: „Sint beneficiar de drept (nu si de fapt) al prevederilor Legii 309/2002, art.5 lit.a, care prevede: «asistenta medicala si medicamente in mod gratuit, atit in tratamentul ambulatoriu, cit si in timpul spitalizarii», dar nu mi se acorda acest drept din vina celor de la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj“.

Mentionam ca batrinul nu a dorit sa-i publicam integral numele, „fiindu-mi teama de posibile repercusiuni“. Din partea CAS Dolj?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS