Contractul de finantare pe 2003 al Spitalului de Urgenta din Craiova nu a fost semnat pina in prezent, desi negocierile intre reprezentantii unitatii sanitare si Casa de Asigurari de Sanatate Dolj au inceput de mai bine de o luna. Conducerea spitalului refuza sa incheie contractul atita timp cit fondurile repartizate reprezinta doar 70 la suta din necesar.
Potrivit normelor de aplicare a contractului-cadru pe anul in curs, elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Spitalul de Urgenta din Craiova avea dreptul la un buget pentru serviciile medicale spitalicesti de 442 de miliarde de lei. La impartirea bugetului, conducerea spitalului a aflat insa ca legea nu este valabila si pentru legiuitor, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj anuntind ca nu dispune decit de 307,7 miliarde pentru ca doar atit a aprobat CNAS. Asta ar fi insemnat ca 30 la suta urma sa se duca pe medicamente (obligatoriu, potrivit normelor la contractul-cadru), iar restul abia ar fi ajuns pentru plata salariilor angajatilor.
Prin urmare, negocierile pentru incheierea contractului de finantare s-au desfasurat pina acum cam in felul urmator: cele doua parti au discutat indelung asupra cererii si ofertei, fara a ajunge la o concluzie.
Si celelalte spitale s-au lipsit de contractul cu CAS Dolj
Cele mai dezbatute capitole din contractul de finantare au fost insa actele aditionale, CAS Dolj oferind spitalului, per ansamblu, doar jumatate din necesar.
„Doar salariile medicilor stagiari ar fi fost acoperite in proportie de 99 la suta. In rest, daca am fi acceptat propunerea Casei de Asigurari, ramineam subfinantati. Pentru serviciile de prim ajutor, oferta era de 37,5 la suta din necesar, pentru instalarea aparaturii de inalta performanta (mamograf, accelerator de particule si tomograf) – de 3,1 miliarde de lei dintr-un necesar de 11 miliarde, iar pentru sedintele de hemodializa (unde au fost probleme mari anul trecut din cauza subfinantarii), cobaltoterapie, anestezii locale si generale, inhalatorii si chimioterapie, casa judeteana a anuntat ca nu ne poate repartiza decit 14,6 miliarde de lei, desi noi aveam nevoie de cel putin 43,2 miliarde. Insumate, toate aceste motive au dus in final la refuzul nostru de a incheia contract cu Casa de Asigurari“, a declarat Mihai Coman, directorul economic al Spitalului de Urgenta din Craiova.
Urmind parca exemplul Spitalului de Urgenta din Craiova, nici un alt spital din Dolj nu a mai acceptat sa incheie contract de finantare cu CAS Dolj. Negocierile continua, insa la sediul Ministerului Sanatatii si Familiei, dupa ce Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a inaintat o noua lista cu propuneri de finantare a spitalelor.
„Nu vrem sa ajungem iar la ceea ce s-a intimplat anul trecut, cind, din cauza subfinantarii, spitalele au acumulat datorii care au fost considerate nejustificate de catre Casa de Asigurari“, a mentionat Constantin Ecobici, director DSP Dolj.
Cu alte cuvinte, spitalele vor sa aiba un cuvint de spus in ceea ce priveste bugetul, mai ales ca, in ultima vreme, MSF a tot amenintat ca nu va mai tolera indisciplina financiara.