• Pentru 6.000 de stilpi din beton si 14.000 de becuri, LUXTEN cistiga 12,3 milioane de euro • Firma in cauza mai poate primi in plus pina la 3,6 milioane de euro ca sa intretina reteaua
Ovidiu Vanghelie, seful Directiei de Patrimoniu si Gospodarire Comunala a primariei, a precizat ca solutia tehnica a firmei LUXTEN presupune plantarea a 6.000 de stilpi noi, din beton, raminind la latitudinea societatii sa stabileasca, in urma unui audit, citi stilpi vechi vor fi inlocuiti. Cert este ca aproape toti stilpii din metal vor fi dati jos. Unii dintre acestia apartin Regiei Autonome de Transport Craiova (pe Calea Bucuresti), altii SC ELECTRICA, si, in fine, o mica parte primariei. Dupa o expertiza tehnica, stilpii din metal inlocuiti vor intra in patrimoniul proprietarilor de drept, care vor decide ce vor face cu ei. Iulian Ocroteala, directorul Regiei Autonome de Transport, a declarat: „RAT are in proprietate in jur de 200 de stilpi care vor fi inlocuiti. Vor fi inventariati si vom stabili un protocol de colaborare cu LUXTEN pentru a-i prelua pe baza de proces-verbal dupa ce vor fi inlocuiti cu stilpi din beton. Mi-i recuperez si vad apoi ce pot face cu ei. Cei de la LUXTEN primesc bani ca sa-i inlocuiasca, nu numai sa-i planteze pe ai lor. Va trebui sa facem un program cu firma in cauza pentru ca, in momentul inlocuirii retelelor, eu va trebui sa opresc tramvaiul“.
Ovidiu Vanghelie a mai explicat si pe cine trebuie sa reclame craiovenii daca au probleme cu iluminatul public: daca nu merge un bec, vinovat este LUXTEN, daca nu functioneaza reteaua de pe intrega strada – reclamatiile se vor indrepta catre ELECTRICA.
Administratia locala trece la „botezarea“ stilpilor
Inainte de organizarea licitatiei cistigate de LUXTEN, nu s-a facut un inventar al stilpilor. Abia acum, administratia locala ii va „boteza“ cu numere unice care vor fi trecute intr-un registru, in care va fi mentionat si proprietarul. In afara de plantarea stilpilor noi, LUXTEN a mai inclus in suma de 12,3 milioane de euro aducerea orasului la 14.000 de becuri, de la cele 8.000-9.000 existente inaintea demararii lucrarilor, plus inlocuirea retelelor defecte. Mentenanta sau intretinerea va fi platita, in afara celor 12,3 milioane, tot din banii primariei, in limita a 30.000 de euro pe luna. Toata aceasta afacere ii va costa pe craioveni in jur de 16 milioane de euro, pentru urmatorii zece ani. Practic, urmatorii doi primari ai orasului vor termina de platit ratele catre LUXTEN. Daca problema stilpilor pare sa fie pe cale sa se rezolve, in discutie ramine totusi pretul investitiei, considerat de multi drept exagerat.