Dupa ce dorm mai multe luni pe mesele din piete, negustorii de pepeni abia isi string bani de-o piine
Gramezile de lubenita au umplut toata vara pietele din Tirgu Jiu, iar comerciantii s-au intrecut in a-si atrage clientii. „Lubenita f.f.f. dulce, pe gustate“ indica inscriptiile de pe cartoanele puse in fata fiecarei gramezi. Desi clientii au posibilitatea sa guste din miezul rosu, putini sint cei care indraznesc sa-l refuze, chiar daca li se pare ca pepenele nu e suficient de dulce.
„Ce sa-l mai refuzi, ca si asa e vai de oamenii astia. Dorm aici in piata si dau pepenii aproape degeaba“, spun clientii mai milosi.
Cultivarea lubenitelor devine, de la an la an, o afacere tot mai neprofitabila, cel putin asa sustin oamenii care de mai multi ani traiesc de pe urma acestei indeletniciri. Concurenta mare, care duce la scaderea preturilor, si lipsa clientilor reduc drastic cistigurile pe care cultivatorii si le planificasera la inceputul verii. Piata din Tirgu Jiu a fost intotdeauna un punct de atractie pentru doljenii care vin sa-si vinda marfa ceva mai departe de patria lubenitei, in speranta ca vor obtine preturi mai bune. De la an la an, numarul acestora este tot mai mare, asa incit piata este suprasaturata, iar preturile scad. Daca la inceputul sezonului, un kilogram de lubenita costa 15.000 de lei, in cele din urma, comerciantii au fost nevoiti sa scada pretul de zece ori, ajungind sa-si roage clientii sa le ia marfa si cu 1.500 de lei. „De pomana! Dar, daca tot am ajuns cu ea pina aici, o dam si asa, ca doar n-o s-o arunc“, spune unul dintre vinzatori.
„La inceput e trufanda, iar apoi ajunge mincarea saracului“
Cultivatorii de lubenita spun ca la inceputul verii vinzarile sint foarte mici pentru ca pepenele rosu e o trufanda. Cu toate acestea, incasarile sint bunicele, deoarece pe un singur pepene clientul plateste 100.000 de lei. Pentru aceeesi suma, cind piata devine arhiplina, trebuie sa vinda de sapte-opt ori mai multi pepeni. „Clientii nostri sint diferiti. La inceput vin cei cu bani, cucoanele care poftesc la pepene, oameni subtiri care-si pemit sa dea pe o lubenita cit pe-un kil de carne. Cind se umple piata, vin aia mai amariti, ca lubenita tine si de foame. Ce mincare sa sature doua persoane cu 10-15.000 de lei, cit dai pe un pepene?“, a spus Alexandru Chilea, vinzator de lubenita.
Pepene de 20 de kilograme, recordul lui Gicu din Dabuleni
Gicu Popescu, din Dabuleni-Dolj, are aproape doua luni de cind doarme pe mesele din piata. Omul a vindut de la inceputul verii 50 de tone de lubenita si mai are acasa vreo 20 de tone. Cu toate acestea, spune ca nu e deloc multumit de afacerea facuta. „Merge mai rau decit anul trecut. A scazut mult pretul la inceputul lui august. Acum le dau cu 3.000 de lei pentru ca nu mai sint prea multe pe piata. Daca trag linie si socotesc, nu cred ca am strins bani sa ies din iarna. Ma ocup cu cultivatul pepenilor de zece ani si parca merge din ce in ce mai prost“, a spus Gicu.
Specialist in pepeni, Gicu Popescu spune ca aceia mari sint cei mai dulci. Recordul sau este de 20 de kilograme pentru o lubenita, performanta destul de greu de egalat de ceilalti cultivatori. De altfel, toata vara Gicu s-a mindrit cu una dintre cele mai frumoase gramezi de pepeni din piata.